Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 814 items aan uw criteria.
06.05.21 - Graslandupdate week 19

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 19.  

06.05.21 - Het zoemt langs de Frontzate

Het Beespoke-project ontwikkelt teeltspecifieke bloemenmengsels om de biodiversiteit aan bestuivers te ondersteunen en zo de bestuiving van teelten te verhogen. De bloemenmengsels worden samengesteld op maat van de teelt en houden maximaal rekening met de gekende bezorgdheden vanuit de sector. Benieuwd naar de eerste resultaten?

03.05.21 - Ontdek in deze video wat Nutriman voor jou kan betekenen!

Onderzoekers van het Nutriman-project maakten een video om het project voor te stellen en de meerwaarde voor jou te illustreren. Deze video kun je vanaf nu ook in het Nederlands bekijken via het Youtube-kanaal van Nutriman.

29.04.21 - Graslandupdate week 18: Hoog suikergehalte

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 18. 

 
29.04.21 - Maaien zonder slachtoffers doe je zo
Het maaiseizoen is ondertussen weer begonnen. Sommige landbouwers hebben al gemaaid, anderen zullen dat bij een eerstvolgende droge periode doen. Een goeie maaitechniek bevordert de kwaliteit van het gemaaide gras én kan het aantal maaislachtoffers tot 70% verkleinen. Om een goede maaitechniek te bevorderen, zetten we de folder ‘Maaien zonder slachtoffers doe je zo’ nog eens in de kijker.
29.04.21 - Inagro bouwt mee aan veerkracht in de melkveehouderij via R4D

R4D (Resilience For Dairy, Veerkracht voor de Melkveehouderij) is een Europees project dat focust op de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van de melkveehouderij. Het project, gefinancierd door Horizon 2020, ging van start in januari 2021. De komende drie jaar zullen de Vlaamse partners Inagro en Innovatiesteunpunt met 16 andere organisaties uit 15 Europese landen samenwerken om de duurzaamheid van melkveebedrijven te vergroten.

29.04.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 6: verdienmodel inclusief overheidsinstelling

Gemeentes, bedrijven en zelfs burgers zijn bereid om acties die gunstig zijn voor het klimaat financieel te ondersteunen, door bijvoorbeeld hun onvermijdbare emissies te compenseren. Het label Bas Carbone werd in Frankrijk ontwikkeld om garantie te geven op de kwaliteit en integriteit van projecten.

22.04.21 - Graslandupdate week 17: Knopen tellen

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 17.

21.04.21 - Enquête over hittestress bij maïskuilen

De laatste jaren hebben de weersomstandigheden een behoorlijke invloed gehad op de teelt en bewaring van kuilmaïs. Door langdurige droogte en hoge temperaturen was de maïs onderhevig aan stress, waardoor de ontwikkeling en afrijping verstoord werden. Ben je landbouwer, loonwerker of veevoeradviseur en wil je helpen om de bewaring van kuilmaïs te verbeteren? Vul dan onze enquête in. 

 
15.04.21 - Graslandupdate week 16

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 16.  

 
15.04.21 - Onderzaai gras in mais na gescheurd grasland

Om het nitraatresidu in het najaar te beperken, moet je doordacht omgaan met gescheurd meerjarig grasland in het voorjaar. Om de mogelijkheden van maïs na gras in beeld te brengen, legde Inagro een proef aan met gelijktijdige zaai en onderzaai van gras onder maïs op een perceel waar driejarig grasland werd gescheurd. Met deze proef willen we nagaan in welke mate gras, ingezaaid in de maïs, de vrijgestelde stikstof kan opnemen wanneer de maïs minder stikstof opneemt. 

 
 
15.04.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 5: verdienmodel buiten de agrovoedingsketen

Al enkele weken nemen we je mee in het verhaal van koolstofbewuste landbouw en mogelijke verdienmodellen in de agrovoedingsketen. Ook buiten de agrovoedingsketen zijn er voorbeelden van verdienmodellen voor koolstoflandbouw. Een Duits bedrijf startte een coöperatie op met landbouwers om een deel van de uitstoot van zijn handelsbeurzen voor biologische producten te compenseren. De betrokken landbouwers zetten in op koolstofbinding en kunnen koolstofkredieten verkopen aan dat bedrijf. Een consultingbureau volgt de koolstofopslag en koolstofkredieten op.

08.04.21 - Graslandupdate week 15

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 15.    

   
01.04.21 - Graslandupdate week 14

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 14.

01.04.21 - Daar is de lente, daar is de zwaluw…

De eerste zwaluwen zijn terug, en daarmee dus ook de lente. In West-Vlaanderen zijn er heel wat gemeenten en steden die deze vliegen- en muggenvangers een hart onder de vleugel willen steken. Zijn er zwaluwen op jouw bedrijf? Informeer dan zeker eens bij de milieudienst van je gemeente of stad.

25.03.21 - Graslandupdate week 13: Grasmetingen + NVWV scriptieprijs

In deze graslandupdate vind je de stand van zaken van de grasgroei en kwaliteit op de percelen die Inagro de voorbije weken opvolgde. Daarnaast lees je meer over de NVWV scriptieprijs. Studenten die een scriptie schreven over de teelt van gras en voedergewassen komen in aanmerking voor een prijs van 500 euro. 

 
25.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 4: verdienmodel op een landbouwbedrijf

De stap zetten naar koolstoflandbouw vormt voor een individueel landbouwbedrijf een extra onzekerheid. De geleverde inspanningen brengen namelijk kosten en extra werk met zich mee. Innovatie is nodig om die onzekerheid weg te nemen. In dit nieuwsbericht nemen we je mee naar een individueel landbouwbedrijf dat inzet op korte keten en op landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Zo creëert het bedrijf een win-winsituatie voor de landbouwer en de consument.

18.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 3: verdienmodel uit de agrovoedingsketen

Steeds meer ondernemingen uit de bedrijfswereld willen zich profileren als klimaatneutraal, maar hebben een onvermijdbare CO2-uitstoot. Is het mogelijk om die CO2 lokaal te compenseren door in te zetten op koolstofbewuste landbouw? Een financiële ondersteuning voor de landbouwer zou helpen. We brengen jou het verhaal van Albert Heijn en Royal A-Ware, een verdienmodel uit de agrovoedingsketen dat een win-winsituatie creëert voor beide partijen.

17.03.21 - Sectorbevraging: steun voor West-Vlaamse vleesveehouders

In 2020 klopte een groep vleesveehouders aan bij de Provincie West-Vlaanderen met de vraag naar ondersteunende acties voor hun sector. Om zinvolle ondersteunende acties in kaart te brengen, polsen we graag naar jouw noden en vragen. Ben je vleesveehouder, neem dan even tijd om onze korte bevraging in te vullen.

11.03.21 - Healthy Water for Happy Cows: welk water drinken jouw koeien?

Welk water drinken jouw koeien? Wat zijn jouw ervaringen met de verschillende drinkwaterbronnen en wordt het water van jouw koeien behandeld? In de operationele groep Healthy Water for Happy Cows gaan Inagro en Hooibeekhoeve samen met vijf melkveehouders en drie waterbehandelingsfirma’s op zoek naar meer kennis over drinkwaterontsmetting bij rundvee. Ook jouw hulp is daarbij welkom. Lees snel verder en deel jouw ervaringen met ons!