Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 722 items aan uw criteria.
17.09.20 - Ammoniumnitraat: concrete ervaring opdoen met deze nieuwe, herwonnen meststof

Ammoniumnitraat is een stikstofmeststof uit mest of digestaat en krijgt prioriteit om te worden goedgekeurd als RENURE-product: een herwonnen meststof uit dierlijke mest dat mits enkele voorwaarden kan worden toegepast bovenop de nitraatrichtlijn. Met het eigen mestoverschot kan dus een deel van de bemestingsbehoefte worden ingevuld. Hoog tijd om hier ervaring mee op te doen bij de landbouwer en deze kennis te delen. Ontdek met ons mee! 

 
17.09.20 - Beernemse landbouwers slaan koolstof op in de bodem in de strijd tegen de klimaatopwarming

De hele wereld is op zoek naar nieuwe manieren om koolstof te binden -en zo klimaatopwarming tegen te gaan- maar vergeet daarbij vaak de kracht van lokale landbouwbodems. Carbon Farming of koolstofbewuste landbouw bevordert een manier van landbouw om koolstof te binden in landbouwbodems, om klimaatverandering tegen te gaan en tegelijk de bodemkwaliteit te verbeteren.

17.09.20 - Graslandupdate week 38: Her en der werd gemaaid

Zoals we verwachtten, werd her en der gemaaid. Ook twee van de opvolgpercelen zijn in de voorbije dagen gemaaid. Ook de komende dagen is het zeker en vast nog maaiweer.

16.09.20 - Webinar kleinschalige vergisting: kansen voor uitbreiding van landbouwvergisting in Vlaanderen
Ben je een landbouwer met interesse in kleinschalige vergisting? Heb je reststromen zoals mest of oogstresten, en wens je hier energie uit te halen? Of wens je te weten te komen hoe kleinschalige vergisting kan bijdragen aan emissiereductie? Lees dan zeker verder zodat je je kunt registreren voor een interessante webinar!    
16.09.20 - Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!

De VLM maakte de geselecteerde percelen voor een nitraatresiducontrole bekend. Sinds vorig jaar moet je de staalname voor die percelen aanvragen via SNapp. TIP! Begin er tijdig aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

10.09.20 - Bescherm je tegen het gevaar van mestgassen!

Bij veehouders is het gevaar van mestgassen gekend. Jammer genoeg gebeuren er nog steeds ongevallen, soms met dodelijke afloop. Wobra, Boerenbond, Inagro en de provincie West-Vlaanderen willen hier iets aan doen, door gratis beschermmateriaal en meettoestellen ter beschikking te stellen. Om gebruik te maken van dit uitleenpakket, ben je als veehouder verplicht om een opleiding te volgen van drie uur.

10.09.20 - Graslandupdate week 37 Grasgroei stijgt, hier en daar twijfel om te maaien

Tijdens de zomermaanden informeren we je tweewekelijks over de toestand op de graspercelen. Je vindt onze laatste metingen terug in dit nieuwsbericht.

09.09.20 - Maïs rijpt op een normaal tempo verder af

De afgelopen week werden in het LCV netwerk weer heel wat drogestofbepalingen uitgevoerd. Met een gemiddelde van 2,2% verhoging in droge stof de afgelopen week, mogen we stellen dat de maïs in een normaal tempo verder afrijpt.

08.09.20 - Tijd om je meerjarige bloemenrand in te zaaien

Wil je een meerjarige bloemenrand inzaaien, dan is het nu het juiste moment. Meerjarige mengsels worden bij voorkeur immers in het najaar ingezaaid. September tot half oktober is hiervoor bij uitstek de beste periode. Het voordeel van zo’n najaarszaai is dat de concurrentie met eenjarige onkruiden heel wat minder is. Bij inzaai in het najaar realiseer je bovendien vanaf het eerste jaar al meer bloei. Dit is niet het geval voor meerjarige kruiden die in het voorjaar zijn ingezaaid.    

 
08.09.20 - Handen tekort op jouw melkveebedrijf? Laat het ons weten via een enquête.

Het project CowForme zet zich in voor jobontwikkeling en arbeidsoptimalisatie op melkveebedrijven. Om inzicht te krijgen in de noden en wensen van melkveehouders, lanceren we een enquête. Vul de online vragenlijst in en help ons om concrete oplossingen te ontwikkelen om de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven te verhogen.  

02.09.20 - Voederbomen voor je bioherkauwers: een hapklare excursie

Herkauwers lusten wel een groen (boom)blaadje als ze de kans krijgen. Gelijk hebben ze, want er zijn heel wat voordelen aan het toevoegen van bladeren en twijgen van bomen en struiken als aanvulling op hun standaard dieet. Ga 10 september (opgelet: in de nieuwsbrief sloop een verkeerde datum!) mee op stap en kom er alles over te weten.
 

 
01.09.20 - Gezocht: Landbouwers met maïs in gebiedstype 2 of 3

Na een zomer vol kleurencodes, zou je bijna vergeten dat ook MAP6 werkt met gebiedstypes. In gebiedstypes 2 en 3 is een toenemend areaal met vanggewassen verplicht. Een vanggewas na mais, voor 15 oktober gezaaid telt hiervoor mee. Voor onderzoek en advies is Inagro op zoek naar landbouwers met maïs in type 2 of 3. Aanmelden kan in deze blog.  

 
01.09.20 - Ondanks de regen rijpt maïs snel verder af

De metingen kwamen deze week op kruissnelheid . Op 16 locaties werd van 4 rassen uit verschillende vroegrijpheidsklasses het droge stof gehalte bepaald. Met een gemiddelde van 3,2% verhoging in droge stof de afgelopen week mogen we stellen dat de maïs, ondanks de regen, in sneltempo verder afrijpt. Vergeleken met vorig jaar liggen de droge stof gehaltes gemiddeld zo’n 1,5 % hoger.

31.08.20 - Bekijk pocketvergisting op PlattelandsTV vanuit jouw zetel vanaf 6 september

Pocketvergisting is een technologie waarmee landbouwers op het eigen bedrijf energie gaan produceren. Sinds 2011 vond de technologie zijn ingang op diverse melkveebedrijven in Vlaanderen. Inagro bekeek in het project Pocket Power hoe pocketvergisting verder kan uitgebreid worden in Vlaanderen, bijvoorbeeld naar andere sectoren. Benieuwd naar hoe het eruit ziet en hoe het werkt? Bekijk dan vanaf zondag 6 september de reportage op PlattlandsTV.

26.08.20 - Laatste kans op gratis haalbaarheidsscan voor pocketvergisting!

Heb je reststromen op jouw bedrijf zoals mest of groenteresten? Heb je er al aan gedacht om er ook energie uit te halen? Ben je benieuwd of pocketvergisting een interessante investering kan zijn voor jouw bedrijf? Vraag dan nu nog jouw gratis haalbaarheidsscan aan! Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder voor meer info!

26.08.20 - Graslandupdate: Week 35

Tijdens de zomermaanden informeren we je tweewekelijks over de toestand op de graspercelen. Je vindt onze laatste metingen terug in dit nieuwsbericht.       

    
26.08.20 - Kijk mee naar de eiwitgewassen in Inagro

Dat er heel wat leeft rond eiwitgewassen is al gekend. In deze video bekijken we de stand van zaken van de proeven voor soja en andere nieuwe eiwitgewassen.

20.08.20 - Start LCV-netwerk afrijping kuilmais

Het LCV-netwerk, dat de afrijping van de mais opvolgt is weer vroeger dan normaal gestart. De droge en vooral warme weersomstandigheden van de afgelopen weken laten opnieuw hun sporen na in de maïs.    

 
13.08.20 - Graslandupdate week 33

Tijdens de zomermaanden informeren we je tweewekelijks over de toestand op de graspercelen. Je vindt onze laatste metingen terug in dit nieuwsbericht.  

05.08.20 - Onze tips helpen jouw landbouwdieren om de hitte te trotseren!

Als de temperaturen te hoog oplopen, moet je als veehouder extra aandacht besteden aan je dieren. Extreme temperaturen zorgen zowel bij varkens als bij melkvee voor een lagere melkproductie. De vruchtbaarheidsresultaten zijn in zo’n periode eveneens vaak minder. Het blijft een uitdaging om de stal fris en koel te houden bij een hittegolf. In dit nieuwsbericht delen we enkele praktische tips om hittestress bij je dieren te voorkomen.