Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 211 items aan uw criteria.
23.12.19 - De bruine kiekendief steelt dit jaar opnieuw de show

In het werkingsgebied van de Natuurwerkgroep De Kerkuil werden dit jaar weer meer (succesvolle) broedgevallen van bruine kiekendief geteld dan vorig jaar. Daarmee huisvest de regio de grootste populatie van Vlaanderen. Graanakkers (53%) en rietlanden (25%) zijn de voorkeursplekjes waar bruine kiekendieven het vaakst tot broeden komen.

19.12.19 - Meekrap geeft kleur aan de innovatieve tuin

Meekrap is een oud cultuurgewas, inheems in West-Azië en Zuid-Europa, waarvan de wortelstok vroeger als bron van rode kleurstof alizarine diende. Zodra de productie van kleurstof synthetisch kon gebeuren, verviel het belang van de plant, maar de interesse in natuurlijke grondstoffen groeit en wordt belangrijker. De vraag rijst of meekrap terug een economisch interessant gewas kan worden als kleurstof voor het verven van onder andere textiel.

12.12.19 - Inagro plant bomen voor agroforestry

Deze week kwamen onderzoekers en adviseurs uit heel Europa samen in Brussel om agroforestry hoger op de agenda van het Europees parlement te plaatsen. We trokken samen met dit internationaal gezelschap meteen ook de laarzen aan en gingen aan het planten op een toekomstig agroforestryperceel.

10.12.19 - Ontdek de resultaten van Growing a Green Future in Terneuzen!

Eind deze maand loopt het Interreg-project Growing a Green Future af. Gedurende drie jaar hebben tien partners uit Vlaanderen en Nederland samengewerkt om de biogebaseerde economie een duwtje in de rug te geven. Dat deden we door de mogelijkheden van lokaal geteelde gewassen in kaart te brengen. De resultaten van het project worden bekendgemaakt op het slotevent dat plaatsvindt op 17 december in Terneuzen.

21.11.19 - Wat bracht het hennepseizoen van 2019?

Afgelopen zomer teelden we opnieuw industriële hennep op de velden van Inagro voor het project Growing a Green Future. Dit jaar zaaiden we ongeveer 2,7 hectare in met het vezelras Santhica 27 en het zaadras Finola. We wilden de hennep gebruiken voor textiel, maar dat was helaas niet mogelijk. Daarom wordt de hennep nu verwerkt tot veevoeder. We brengen graag verslag uit over de groei en de oogst!

21.11.19 - Met de Veldschool uit Dentergem van Veldwerk tot Werkveld

Kwalitatieve, gezonde voeding staat meer dan ooit centraal in onze leefwereld. Lekkere producten als groenten, fruit, zuivel en vlees tot bij de consument brengen, heeft heel wat voeten in de aarde. Naast grond(stoffen) is er een rijk palet aan beroepen en talenten voor nodig. Dat daar veel over te leren valt, begrepen Joblabo en Inagro maar al te goed. Samen bieden we het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ aan scholen aan. Tijdens de Week van de Smaak trokken acht klassen aan een voordelig tarief op pad. Op donderdag 21 november 2019 ging het vijfde leerjaar van de Veldschool uit Dentergem aan de slag op twee leerrijke locaties.

13.11.19 - Vlees eten, hoe gek is dat?

Vlees is evolutionair en historisch belangrijk voor de mensensoort, en het werd in die zin ook altijd naar waarde geschat. De laatste tijd is dat imago van vlees helemaal omgedraaid. De teneur is dat vlees eten slecht is voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Inagro en Provincie Oost-Vlaanderen vonden het tijd voor nuance en informeerden veehouders op een objectieve en wetenschappelijke manier over vlees.

29.10.19 - Ruim en gevarieerd publiek ziet toekomst in agroforestry

Waar agroforestry ooit begon als een randfenomeen in Vlaamse context treedt de praktijk nu altijd duidelijker naar voor als één van de klimaatresistente landbouwsystemen van de toekomst. Vorige week woensdag 23 oktober ontsloot een samenvattende studiedag de vaststellingen en nieuwe inzichten van vijf jaar praktijkonderzoek. De massale aanwezigheid van ruim 220 mensen, uitvoerende en geïnteresseerde agroforestry landbouwers op kop, was zowel voor deze pioniers als voor de organiserende partners ILVO en Inagro een welgekomen opsteker.

28.10.19 - Hij bestaat, de waterlinzenburger!

Steeds meer mensen kiezen voor een vleesalternatief uit bezorgdheid voor het milieu. Daarom vind je meer noten- en groenteburgers en aanverwanten in de winkels. Maar het aanbod is nog altijd behoorlijk beperkt. Daar kan de waterlinzenburger mogelijks verandering in brengen.

01.10.19 - Lokale gewassen als bron van natuurlijke pesticiden

In onze innovatieve tuin staan er een aantal gewassen die stoffen bevatten die kunnen dienen als gewasbeschermingsmiddel. Er is een stijgende vraag naar pesticiden van natuurlijke oorsprong wegens een steeds strenger wordende regelgeving rond het gebruik van klassieke gewasbeschermingsmiddelen. In het Interreg-project ‘Growing a green future’ wordt onderzocht welke gewassen het meeste potentieel bieden.

26.09.19 - Champignonteeltkits in de klas: actie blijft een succes

Op woensdag 18 september verdeelden we opnieuw 750 champignonteeltkits aan 254 scholen. De actie blijft jaar na jaar succesvol. Eind augustus konden leerkrachten zich inschrijven. Op 3 werkdagen tijd bleek de voorraad al uitgeput. We schatten onze samenwerking met het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk naar waarde: voor het 2de jaar op rij hielpen leerlingen van het PTI ons zakken met doorgroeide compost vullen.

25.09.19 - Oproep tot projectideeën voor de Martinet-site in Charleroi

Eind 2018 ondertekenden ValBiom, GxABT-ULiège en de stad Charleroi een overeenkomst om de oude steenkoolsite van Le Martinet gedeeltelijk beschikbaar te stellen. Dit met als doel om een project op te zetten waarbij plantaardige biomassa wordt geproduceerd die gebruikt wordt voor de productie van bio-energie, -producten en -materialen. De invulling van de site ligt nog niet vast en daarom werd onlangs een oproep tot ideeën gelanceerd.

19.09.19 - Studiedag over buitenvarkens lokt heel wat geïnteresseerden

Onlangs vond het slotevent plaats van de operationele groep P’Orchard op Hof ter Meulen van Carl en Tessa. Op die afsluitende studiedag lichtten we de resultaten van het project toe. Dertig landbouwers, al dan niet gestart met buitenloop van varkens, woonden de interessante dag bij. 's Middags kon iedereen proeven van een lekkere hamburger met vlees van varkens die buiten rondliepen.

12.09.19 - Natuurpunters verkennen patrijsvriendelijke maatregelen in Ramskapelle

Afgelopen zondag organiseerde Natuurpunt Kortrijk zijn jaarlijkse uitstap. Dit jaar stond een bezoek aan het demogebied in Ramskapelle op het programma. Een enthousiaste, nieuwsgierige groep Natuurpunters maakte kennis met de PARTRIDGE-maatregelen die aangelegd zijn in het 500 hectare grote demogebied.

10.09.19 - Lokale peulvruchten in de innovatieve tuin van 2019

Peulvruchten allerhande winnen aan populariteit. Denk bijvoorbeeld aan de kikkererwt of soja. Veel van die peulvruchten worden ingevoerd uit het buitenland, waardoor de ontwikkeling van een duurzame keten niet mogelijk is. Andere peulvruchten worden niet (meer) gegeten. Vanuit het project 'Growing a Green Future' willen we nagaan welke peulvruchten we kunnen telen in Vlaanderen.

03.09.19 - Inagro te velde! Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming – deel 3

Op onze proefvelden wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast hebben we ook een ruim aanbod aan diensten. Met de unieke demodag 'Inagro te velde!' willen we onze innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op 1 locatie op percelen van collega-landbouwers! De demodag vindt plaats op dinsdag 10 september tussen 9.30 u en 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele. Tijdens deze gratis belevingsdag kan je op 5 demonstratie-eilanden terecht voor tips voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming. In dit nieuwsbericht lees je wat er allemaal te beleven valt.

27.08.19 - Inagro te velde! Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming – deel 2

Op onze proefvelden wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast hebben we een ruim aanbod aan diensten. Met de unieke demodag 'Inagro te velde!' willen we onze innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op één locatie op percelen van collega-landbouwers! De demodag vindt plaats op dinsdag 10 september van 9.30 u tot 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele. Tijdens die gratis belevingsdag kan je op 5 demonstratie-eilanden terecht voor tips voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming. In dit nieuwsbericht ontdek je wat je mag verwachten van de demonstratie-eilanden 'bemesting' en 'gewasbescherming'.

26.08.19 - Net als Pol en Katrien bezoekboer(in) worden?

We zoeken enthousiaste West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven om het netwerk van bezoekboerderijen te versterken. Bezoekboeren zijn trots op hun dagelijkse inzet voor lekker voedsel en delen dat graag met anderen. Lijkt dat jou op het lijf geschreven, maar twijfel je nog? Ontdek waarom Pol en Katrien van Rabarberhoeve Het Warandehof hun boerderij zo graag openstellen voor het publiek.

20.08.19 - Inagro te velde! Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming – deel 1

Op onze proefvelden wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast hebben we ook een ruim aanbod aan diensten. Met de unieke demodag 'Inagro te velde!' willen we onze innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op 1 locatie op percelen van collega-landbouwers! De demodag vindt plaats op dinsdag 10 september tussen 9.30 u en 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele. Tijdens die gratis belevingsdag kan je op 5 demonstratie-eilanden terecht voor tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming. Kom deze week te weten wat je mag verwachten van de demonstratie-eilanden ‘bodem’.

13.08.19 - Lokale plantaardige oliën in de innovatieve tuin van 2019

In een reeks nieuwsberichten laten we je kennismaken met de gewassen die momenteel in onze innovatieve tuin groeien. In dit nieuwsbericht zijn de oliegewassen aan de beurt. In het project 'Growing a Green Future' brengen we de mogelijke toepassingen van onder andere lokale plantaardige oliën in kaart. Niet alleen voedingstoepassingen zijn interessant, maar ook de mogelijkheden in de non-foodindustrie worden bestudeerd.