Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 438 items aan uw criteria.
27.05.20 - Maai de rand nu je er nog bij kunt

De veldwerkzaamheden draaien op volle toeren. Maar vergeet ook niet om de 1-meter teeltvrije zone even onder handen te nemen. Zolang de teelten niet te hoog staan, kan je er nog makkelijk bij. Soms laat de teelt het toe om de werken tijdens het teeltseizoen uit te voeren, maar een gewaarschuwd man...

20.05.20 - Hoor wie zoemt daar?

De achteruitgang van bestuivende insecten in ons huidige landschap is een feit. Het wordt dus geen tijd, maar het is tijd voor actie. Het PDPO-project 'Kruisbestuivers' pakt uit met acties voor landbouwers, imkers, particulieren, bedrijven, scholen, organisaties, ... Kortom, alle inwoners van een gemeente kunnen helpen om de omgeving voor de bijen weer aantrekkelijker te maken. Benieuwd naar de aanpak?

13.05.20 - Dieren in nesten: bescherm je akkervogels

In mei leggen alle vogels een ei, maar sommige vallen uit de toon en maken hun nest op de grond en niet in een boom. Omdat ook de werkzaamheden op de akkers opnieuw volop aan de gang zijn, is een succesvol nest niet altijd evident. Landbouwers die deze nesten beschermen, kunnen ook dit jaar een tegemoetkoming krijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor de extra inspanningen en de gemiste inkomsten. Een kleine actie met grote resultaten!

12.05.20 - Water capteren uit bevaarbare waterlopen? Breng nu je administratie in orde!

Als je overweegt om bij langdurige droogte water te capteren uit een bevaarbare waterloop, dan is het belangrijk dat je daarvoor een toelating hebt. Het is nu hét moment om die administratie in orde te brengen. Hoe je dat doet, lees je in dit nieuwsbericht.

06.05.20 - Aanplantsubsidie agroforestry tijdig aanvragen

Landbouwers kunnen binnenkort weer subsidies aanvragen voor agroforestry of boslandbouw. Voor de aanplant van bomen in dat landbouwsysteem, waarbij je bomenteelt en landbouwgewassen of dieren combineert op eenzelfde perceel, kan de landbouwer tot maximaal 80 % steun ontvangen. Meld jouw interesse via het e-loket vanaf eind juli tot uiterlijk 18 september 2020 en start nu al met de opmaak van jouw plan.

29.04.20 - Wild van ganzen? Laat ze niet verwilderen...

Sierganzen laten ontsnappen of bewust uitzetten in de natuur is geen goed idee. De dieren die het overleven, gedragen zich vaak agressief en veroorzaken heel wat schade en overlast. Verwilderde ganzen voederen versterkt het probleem en is bij wet ook verboden.

29.04.20 - Bijzondere jacht en bestrijding niet geplaagd door Covid-19

Hoewel jacht en visvangst verboden zijn tijdens deze uitzonderlijke coronatijden, geldt er geen verbod op bijzondere jacht en bestrijding ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen en overpopulatie van bepaalde soorten. Je mag je dus verplaatsen om bijzondere jacht of bestrijding uit te voeren, maar hou wel rekening met de regels van social distancing.

23.04.20 - Koolstofopslag in de bodem: hoe en waarom?

Een blijvende aandacht om meer koolstof op te slaan in de bodem bevordert de vruchtbaarheid van de landbouwbodems en draagt tegelijk bij aan het bereiken van klimaatdoelstellingen. Er bestaan meerdere technieken om meer koolstof op te slaan, met verschillen op vlak van rendabiliteit.

22.04.20 - Maaien zonder slachtoffers doe je zo
Het maaiseizoen komt stilaan weer op gang. Een goeie maaitechniek bevordert de kwaliteit van het gemaaide gras én kan het aantal maaislachtoffers tot 70 % verkleinen. Om een goede maaitechniek in de hand te werken, zetten we de folder ‘Maaien zonder slachtoffers doe je zo’ nog eens in de kijker.   
16.04.20 - Gezocht: landbouwers voor uitbouw lokale samenwerking rond agroforestry

Ben je op zoek naar een vernieuwende aanpak op je bedrijf? Of wil je aan de slag met ecologisch verantwoorde voedselproductie? Dan is een slimme en lokale samenwerking rond boslandbouw misschien iets voor jou. Inagro is op zoek naar land- of tuinbouwers die bereid zijn om op perceelsniveau een rendabel agroforestrysysteem uit te werken in directe samenwerking met diverse geïnteresseerde lokale partijen, waarbij elke partij voordeel heeft.

15.04.20 - Maatregelen voor patrijs spreiden hun vleugels

De interesse in patrijzenmaatregelen vindt nu ook ruimere ingang in de praktijk: Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart opent niet alleen in naam maar ook in eigen regio zijn hart voor de patrijs. Geïnspireerd door de aangelegde maatregelen in de regio Ramskapelle, groeide het idee om in het werkingsgebied van Stad-Land-schap (17 gemeenten van de arrondissementen Roeselare en Tielt) in te zetten op een kwalitatieve leefomgeving voor de patrijs.

08.04.20 - Inagro brengt imker ‘bij’ boer

Heel wat teelten in openlucht, onder kap of in serres hebben bestuiving nodig om vruchten te kunnen voortbrengen. Denk daarbij niet alleen aan fruitbomen, maar ook aan aardbeien en courgettes. Wil je een betere bestuiving van je openluchtteelten? Dan zetten deze tips je zeker op weg! 

 
08.04.20 - Daar is de lente, daar is de zwaluw...

De eerste zwaluwen zijn terug en daarmee dus ook de lente. In West-Vlaanderen zijn er heel wat gemeentes en steden die deze vliegen- en muggenvangers een hart onder de vleugel willen steken. Zijn er zwaluwen op jouw bedrijf? Informeer dan zeker eens bij de milieudienst van je gemeente of stad.

07.04.20 - Lokale biomassa voor de productie van energie en materialen

Vorig jaar informeerden we je al over het project New-C-Land. Je kwam toen te weten dat we gronden die niet geschikt zijn voor voedselproductie of vastgoedprojecten wilden identificeren om daarop gewassen aan te planten die potentieel bieden voor de productie van energie en materialen. Het project loopt nu ongeveer twee jaar en we willen je graag een korte stand van zaken geven over het verloop. Maar ook jij kan ons helpen. Lees zeker verder!

01.04.20 - 6,57 ha bloemen voor bijen

Net als de voorbije jaren sloten we de groepsaankoop van bloemenmengsels recent succesvol af. Er werd voor meer dan 200 kg zaden besteld, goed voor de aanleg van 6,57 ha bloemenranden. Hoewel we momenteel met wat logistieke problemen zitten door de coronacrisis, doen we al het nodige om de zaden zo snel mogelijk bij de kopers te krijgen.   

 
26.03.20 - Agroforestry: iets voor jou?

Onderzoek en beleid zijn het eens: agroforestry is een veelbelovende en klimaatbestendige landbouwvorm. Het biedt een antwoord op heel wat complexe uitdagingen waar de landbouwsector sinds een aantal jaren mee kampt. De landbouwer in zijn omgeving haalt voordeel uit een goed doordachte agroforestry-aanpak. Ook dit jaar staat het Consortium Agroforestry Vlaanderen, met Inagro als partner, voor je klaar met de nodige kennis en praktische tips.

18.03.20 - Perceelsranden onderhouden, je staat er niet alleen voor!

De perceelsranden naast waterlopen onderhouden is niet altijd evident. Zelf een maaier aanschaffen om de 1-meter teeltvrije zone te onderhouden kan al snel een serieuze investering worden. Maar moet je echt zelf investeren in een machine of is een beroep doen op een loonwerker voordeliger? We vroegen twee loonwerkers naar hun ervaring in de praktijk.

12.03.20 - Broed je op een innovatie? De projectsteun voor innovaties in de landbouw is er voor jou!

Tot 30 april kan je via het e-loket van de Vlaamse overheid een aanvraag indienen voor 40 % steun bij de realisatie van een innovatieve investering die niet subsidiabel is via de klassieke VLIF-lijst. Inagro helpt je graag bij het uitwerken van je projectdossier.

12.03.20 - Insectenrijke bloemblokken, een hoopvolle maatregel voor patrijzenkuikens

Bloemblokken zijn geschikt om lokale patrijzenpopulaties het nodige duwtje in de rug te geven. De Game & Wildlife Conservation Trust, projectleider van het Europese PARTRIDGE-project nam afgelopen zomer de insecten onder de loep in enkele van de ingezaaide bloemblokken, onder andere in Vlaanderen. Wat blijkt? De bloemblokken trekken zeker voldoende insecten aan en patrijzenkuikens zijn er dol op!

03.03.20 - Bird of ‘pray’: de torenvalk

Ja, in de titel staat een bewuste typfout, want in het Engels spreken ze uiteraard over "bird of prey". Maar geen betere start als je een verhaal over de torenvalk wil ophangen, dan te beginnen met hetgeen waarvoor hij waarschijnlijk het meest bekend staat: zijn 'biddende' manier van jagen. Ook benieuwd naar deze vogel? Lees verder!