Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 473 items aan uw criteria.
23.04.21 - Agrotopia-update april 2021

De werken aan onze nieuwe onderzoeksserre Agrotopia op het dak van de kistenloods van REO Veiling gaan verder. In deze Agrotopia-update brengen we het vierde thematische interview uit de reeks van zes. In dat interview werpen Jago Van Bergen (architect uit het ontwerpteam dakserre) en Steven Deforche (uitvoerder binnen het dakserreproject) hun licht op de opportuniteiten en uitdagingen die gepaard gaan met de realisaties van dakserres.

14.04.21 - Nieuws uit de Agrotopia-leerstoel: nieuwe RAYN ledlampen getest bij paprika

Om het effect van belichting met een nieuw type ledlampen (RAYN Growing systems) op paprikaplanten (Capsicum annuum L.) te onderzoeken, werden in het najaar van 2020 twee belichtingsproeven uitgevoerd aan de UGent, faculteit bio-ingenieurswetenschappen, in het masterproefonderzoek van Elise Tardy onder leiding van professoren Kathy Steppe en Jan Pieters (tutor: Simon Lauwers). De planten werden belicht met RAYN toplights, die uitgerust zijn met 13 verschillende, apart controleerbare leds waardoor het spectrum zeer precies kan worden gestuurd. Waterrelaties en groei werden continu gemonitord met plantsensoren.

08.04.21 - Agrotopia-leerstoel bouwt verder aan innovaties voor toekomstgerichte professionele stads- en glastuinbouw

Begin 2017 lanceerden Inagro, REO Veiling en Universiteit Gent de leerstoel Agrotopia met als doel de duurzame glastuinbouw en professionele stadstuinbouw te ondersteunen. De eerste vier jaar zette de leerstoel voornamelijk in op onderzoek en projecten rond meervoudig ruimtegebruik, het gebruik van ledbelichting, biologische ziektebestrijding en het verkennen van alternatieven voor chemische meststoffen. De Agrotopia-leerstoel blijft ook de komende twee jaar the place to be voor innovatieve ideeën en technologie in glastuinbouw en professionele stadstuinbouw.

11.03.21 - Maak kennis met onze gewascontainer voor gesloten meerlagenteelt, vanaf zondag op PlattelandsTV

Sinds december 2020 staat een gloednieuwe container voor gesloten meerlagenteelt in Inagro. De omgebouwde scheepvaartcontainer laat toe om in uiterst gecontroleerde klimaatomstandigheden bladgroenten en kruiden te telen met optimaal gebruik van energie en ruimte. Onlangs kwam PlattelandsTV een kijkje nemen in onze gewascontainer. Het resultaat zie je vanaf zondag 14 maart in Tournée Provinciale. 

 
25.02.21 - Fusarium in sla - update hygiëneprotocol

De laatste update van het hygiëneprotocol tegen Fusarium oxysporum f. sp. lactucae is beschikbaar. Dat protocol bevat onder andere de aangepaste lijst met resistente rassen, alsook een aanvulling van de resultaten van de experimenten die zijn uitgevoerd om de ziekte te behandelen.

23.02.21 - Wat zijn de kosten en baten van eendenkroos in Vlaanderen?

Eendenkroos is eiwitrijk en kan soja vervangen in de humane voeding en diervoeders. De voorbije twee jaar onderzocht Inagro samen met VIVES, UGent en IVACO of eendenkroos in Vlaanderen potentieel heeft. Dat deden we in het Vlaanderen-Circulair project "Eendenkroos Waardeketen". Nu zijn de resultaten beschikbaar, en we hebben enkele belangrijke lessen geleerd...

18.02.21 - MAP 6 in 2021

Vorige donderdag, 11 februari, volgden ruim 430 deelnemers live onze webinar rond de wijzigingen in MAP 6 in 2021. Veel geïnteresseerden gaven aan niet live te kunnen volgen maar het webinar en de presentatie later te willen bekijken. Deze vind je in dit nieuwsbericht.

17.02.21 - Online inspiratiesessies Week van de Korte Keten 2021. Kom luisteren en doe mee

Van 15 tot 23 mei 2021 vindt voor de vierde keer in Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. Neem deel aan de inspiratiesessies en krijg niet alleen inspiratie maar vooral goesting om samen met ons korte keten in de kijker te zetten.

27.01.21 - Agrotopia living lab zet in op cocreatie met bedrijven en eindgebruikers

In onze gloednieuwe dakserre Agrotopia hebben we de ambitie om innovatieve technologieën te ontwikkelen en te verbeteren via gebruikersgerichte cocreatie in een realistische context. Het Europese Netwerk van Living Labs (ENOLL) erkende Agrotopia dan ook recent als Living Lab. In de praktijkgerichte onderzoeksomgeving gaan we via open innovatie op zoek naar nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten voor kennistoepassingen in glas- en stadstuinbouw. Zo stemmen we innovatie meteen af op de doelgroep. In afwachting van de ingebruikname van de serre zijn de eerste cocreatietrajecten al opgestart.

26.01.21 - Kom de behoefte aan herwonnen meststoffen per regio te weten

ReNu2Farm streeft ernaar het hergebruik van N, P en K te verhogen door rekening te houden met de behoefte van landbouwers. Een onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd onder leiding van NMI (NL) en Cork IT (IRE) is nu online en gepubliceerd. In een digitale, interactieve tool vatten we de resultaten visueel samen. Wil je de nood aan herwonnen meststoffen weten voor bijvoorbeeld West-Vlaanderen? Lees dan zeker verder!

20.01.21 - Rassenproef courgette zomer 2020

Vorige zomer legden we een rassenproef met courgette aan. In deze proef met 14 rassen zochten we naar nieuwigheden met potentieel. Mirza (Clause) was als oude waarde outstanding met bijna 30 marktbare vruchten/plant. Het nieuwe ras HMC 24132 (Clause) en het gekende ras Explorer (Gautier) volgden met een kleine 10% lagere productie. Ook HMC 24113 (Clause), Onega (Bejo), Zefiros (Syngenta) en Milos (Syngenta) scoorden behoorlijk. Ladoga (Bejo) kon de goede resultaten van verleden jaar niet bevestigen, en ook Keesha (Enza) viel door kleurafwijking tegen. Na bewaring kwamen HMC 24132 en Milos (Syngenta) het best voor de dag.

06.01.21 - Enquête bodemontsmetting en BCO's
Enkele minuutjes, dat is alles wat we vragen. Door de enquëte in te vullen, geef je ons een beter zicht op het gebruik van bodemontsmettingsmethoden en BCO's in de teelt van bladgewassen en de forcerie van grondwitloof. De informatie zal ons helpen om ons onderzoek en onze voorlichting beter af te stemmen op de praktijk.


21.12.20 - Wil jij lid worden van 100% West-Vlaams? Dien nu je aanvraag in.

Op 22 februari, 14 juni en 25 oktober 2021 organiseert de Raad van Bestuur van de vzw West-Vlaamse hoeveproducenten samen met Inagro een erkenningscommissie waarin aanvragen tot lidmaatschap 100% West-Vlaams besproken worden. Op tijd een aanvraag tot lidmaatschap indienen is de boodschap.

21.12.20 - Waterlinzen als hapje op kerst en nieuw?

Wie op 18 november naar 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 heeft geluisterd, hoorde dat waterlinzen misschien wel de eiwitbron van de toekomst zijn. Maar wat is dit, en zullen we dit echt kunnen eten?

10.12.20 - Gewascontainer op Inagro vormt start onderzoek in gesloten meerlagenteelt

Deze week werd een gloednieuwe container voor gesloten meerlagenteelt op Inagro  geleverd. De omgebouwde scheepvaartcontainer laat toe om in uiterst gecontroleerde klimaatomstandigheden bladgroenten en kruiden te telen met optimale benutting van energie- en ruimtegebruik. Onderzoek moet de meest optimale instellingen bepalen naargelang het type gewas, en streven naar 'zero-fyto' teelt.      

 
08.12.20 - Rassenproef courgette 2020 in plastiektunnel vroege teelt

De groei en productie onder plastiekkoepel verliep in 2020 in deze proef eerder matig. We vergeleken 10 rassen. Explorer bevestigde met een hoge opbrengst en een goede houdbaarheid de resultaten van vorig jaar. Ariane, HMC24132 en Sanabria volgden, maar gaven in totaal 2 vruchten/plant minder. De kwaliteit van Ariane en Sanabria na bewaring was goed, die van HMC24132 iets minder. De groei en productie in deze proef verliep in schokken wat nadelig was voor het rendement. 

 
 
10.11.20 - Waar willen we in de nabije toekomst naartoe met eendenkroos en waterlinzen?

Op 30 oktober organiseerden Flanders Food, Inagro, UGent en Vives een online event rond eendenkroos en waterlinzen in Vlaanderen. Op dit event proefden 35 verschillende organisaties van de mogelijkheden die eendenkroos of waterlinzen hebben. Dit succes toont ons dat er voldoende interesse is om hier verder mee te werken. Maar wat willen we in de nabije toekomst verwezenlijken? We vertellen graag meer over onze plannen.

05.11.20 - Sectorbevraging: waterschaarste en gebruik van alternatieve waterbronnen?

Periodes van droogte en waterschaarste toonden de laatste jaren duidelijk aan dat water steeds meer een productiebeperkende factor wordt in de land- en tuinbouw. Dit geldt zowel voor vollegrondsteelten in open lucht, maar ook voor serreteelten. Het gebruik van alternatieve waterbronnen biedt misschien mogelijkheden om deze droge periodes op te vangen. Via een nieuw projectvoorstel willen we daarom het effect van deze alternatieve waterbronnen op zowel de bodem/substraat, plant en gewaskwaliteit duidelijk in kaart brengen.

03.11.20 - VCM organiseert een webinarreeks rond Vlaamse mestverwerking

Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking organiseert drie gratis lunch-webinars (tussen 12:00 en 12:45) op 23, 24 en 25 november 2020. Per webinar wordt een specifiek thema rond Vlaamse mestverwerking toegelicht via verschillende topics en sprekers.

22.10.20 - Netwerk 100% West-Vlaams blijft groeien. Ook interesse om lid te worden?

'100% West Vlaams' blijft uitbreiden. Dit jaar mochten we al 7 nieuwe hoeveproducenten verwelkomen in het netwerk. Dat brengt de teller vandaag op 162 aangesloten hoeves. Naast het gebruik van het label '100% West-Vlaams' kunnen alle 162 leden ook genieten van de vele voordelen van het netwerk.