Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 346 items aan uw criteria.
20.04.21 - Henneprassen testen voor textieltoepassingen

Hennep kan je voor verschillende doeleinden telen. Eén daarvan is textiel. Daarvoor heb je een ras nodig met een zo hoog mogelijk vezelgehalte en een zo hoog mogelijke vezelkwaliteit. We testen samen met HoGent zes verschillende rassen op onze proefvelden.

15.04.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 5: verdienmodel buiten de agrovoedingsketen

Al enkele weken nemen we je mee in het verhaal van koolstofbewuste landbouw en mogelijke verdienmodellen in de agrovoedingsketen. Ook buiten de agrovoedingsketen zijn er voorbeelden van verdienmodellen voor koolstoflandbouw. Een Duits bedrijf startte een coöperatie op met landbouwers om een deel van de uitstoot van zijn handelsbeurzen voor biologische producten te compenseren. De betrokken landbouwers zetten in op koolstofbinding en kunnen koolstofkredieten verkopen aan dat bedrijf. Een consultingbureau volgt de koolstofopslag en koolstofkredieten op.

12.04.21 - Twee praktische folders over duurzaam gebruik van digestaat

Om kwaliteitsvolle digestaatproducten te bekomen en ze duurzaam te gebruiken, publiceerden enkele kennisinstellingen gezamenlijk twee folders: een voor landbouwers en een voor uitbaters van vergisters. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan zeker verder!

31.03.21 - Miscanthus als verwarmingsbron - Verslag van de webinar

Op woensdag 24 februari organiseerde het New-C-Land-team een webinar over het verwarmingsnet van Ostricourt (Frankrijk). Het net wordt gevoed met miscanthussnippers geteeld door lokale landbouwers. We brengen verslag uit van de interessante voormiddag.

25.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 4: verdienmodel op een landbouwbedrijf

De stap zetten naar koolstoflandbouw vormt voor een individueel landbouwbedrijf een extra onzekerheid. De geleverde inspanningen brengen namelijk kosten en extra werk met zich mee. Innovatie is nodig om die onzekerheid weg te nemen. In dit nieuwsbericht nemen we je mee naar een individueel landbouwbedrijf dat inzet op korte keten en op landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Zo creëert het bedrijf een win-winsituatie voor de landbouwer en de consument.

23.03.21 - Kikkererwten op Vlaamse bodem: KIK-LOVE gaat van start!

Vorig jaar maakten we bij Inagro en ILVO kennis met kikkererwten. De teelt bleek potentieel te hebben, waardoor de operationele groep KIK-LOVE werd opgericht. Samen met landbouwers Simon Colembie en Thomas Truyen, de firma La vie est belle en onderzoekscentra ILVO en Inagro willen we het gewas ingang doen vinden in de Vlaamse landbouw. Begin maart ging het project van start. Benieuwd? Lees dan snel verder!

18.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 3: verdienmodel uit de agrovoedingsketen

Steeds meer ondernemingen uit de bedrijfswereld willen zich profileren als klimaatneutraal, maar hebben een onvermijdbare CO2-uitstoot. Is het mogelijk om die CO2 lokaal te compenseren door in te zetten op koolstofbewuste landbouw? Een financiële ondersteuning voor de landbouwer zou helpen. We brengen jou het verhaal van Albert Heijn en Royal A-Ware, een verdienmodel uit de agrovoedingsketen dat een win-winsituatie creëert voor beide partijen.

11.03.21 - Webinar co-vergisting van bermgras

Bermgras komt jaarlijks in grote hoeveelheden vrij en heeft hoge verwerkingskosten. Misschien heb je je al afgevraagd wat er met dat bermgras allemaal mogelijk is? Op donderdag 22 april om 19 u organiseert het Grassication-team een webinar over de anaërobe co-vergisting van bermgras met VeDoWS-mest. Interesse in dit onderwerp? Noteer deze datum alvast in je agenda en schrijf je in!

03.03.21 - Brochure over het gebruik van ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger

Nutricycle Vlaanderen publiceerde recent, in samenwerking met onder meer Inagro, een brochure over het gebruik van ammoniumsulfaat. Interesse om meer te weten te komen over deze meststof die dienst kan doen als kunstmestvervanger? Lees dan zeker verder!  

 
 
03.03.21 - Toezicht verscherpt, dus frissen we de afstandsregels op

De bedrijvigheid op de velden begint weer toe te nemen. Bij werkzaamheden op het veld moet je enkele afstandsregels tot waterlopen in acht nemen, zeker nu er strengere handhaving op komst is. We herhalen de regels nog eens kort.

23.02.21 - Wat zijn de kosten en baten van eendenkroos in Vlaanderen?

Eendenkroos is eiwitrijk en kan soja vervangen in de humane voeding en diervoeders. De voorbije twee jaar onderzocht Inagro samen met VIVES, UGent en IVACO of eendenkroos in Vlaanderen potentieel heeft. Dat deden we in het Vlaanderen-Circulair project "Eendenkroos Waardeketen". Nu zijn de resultaten beschikbaar, en we hebben enkele belangrijke lessen geleerd...

15.02.21 - Webinar: een verwarmingsnet voeden met miscanthus van marginale gronden

Op woensdag 24 februari om 10 u organiseert het New-C-Land-team een webinar over het verwarmingsnet van Ostricourt (Frankrijk). Het net verwarmt sinds eind vorig jaar meerdere openbare gebouwen en wordt gevoed door miscanthussnippers. De miscanthus wordt lokaal geteeld op vervuilde sites. Interesse om kennis te maken met dit interessante project? Schrijf je dan snel in!

08.02.21 - Granen en peulvruchten: de ingrediënten van een gezond verdienmodel?

Op woensdag 24 februari om 19.30 u organiseren Boerenbond en Generation Food een webforum en digitaal netwerkevent voor producenten, afnemers en verwerkers van lokaal geproduceerde granen en peulvruchten. Zo willen ze regionale partnerschappen een duwtje in de rug geven. Interesse om deel te nemen? Schrijf je dan in vóór 17 februari!

02.02.21 - Herbekijk de succesvolle webinar over circulaire meststoffen en bodemverbeteraars

Op donderdag 14 januari 2021 vond de webinar 'Circulaire meststoffen en bodemverbeteraars: van innovatie naar praktijk' plaats. Deze webinar vond plaats in het kader van het Nutriman-project, dat de brug slaat tussen toegepast onderzoek en industrie. Met een 250-tal deelnemers kunnen we spreken van een groot succes! Voor degenen die er toch niet bij konden zijn, staat de webinar vanaf nu ook online.

26.01.21 - Kom de behoefte aan herwonnen meststoffen per regio te weten

ReNu2Farm streeft ernaar het hergebruik van N, P en K te verhogen door rekening te houden met de behoefte van landbouwers. Een onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd onder leiding van NMI (NL) en Cork IT (IRE) is nu online en gepubliceerd. In een digitale, interactieve tool vatten we de resultaten visueel samen. Wil je de nood aan herwonnen meststoffen weten voor bijvoorbeeld West-Vlaanderen? Lees dan zeker verder!

19.01.21 - Hennep telen in Vlaanderen voor textieltoepassingen

Begin januari ging het project Hemp4Textiles van start. Het project komt voort uit de vraaggedreven opportuniteit, zowel vanuit de landbouwsector als de textielsector, om hennep te telen met het oog op productie van hoogwaardige lange vezels voor textieltoepassingen. Wat we precies allemaal willen ondernemen in dit project, lees je in dit nieuwsbericht.

11.01.21 - Gehakselde en ingekuilde spruitkoolstokken als alternatieve grondstof voor papier en kunststof

Spruitkoolstokken hebben het potentieel om ingezet te worden als grondstof voor papier of kunststoffen. Voorwaarde is wel dat de industrie die reststroom jaarrond kan gebruiken en er voldaan wordt aan de gevraagde kwaliteitseisen. Gehakselde spruitkoolstokken inkuilen kan daarvoor een oplossing zijn.

05.01.21 - Gratis en gemakkelijk toegankelijke informatie over herwonnen meststoffen en hun afkomst

De regelgeving en omstandigheden van biogebaseerde fosfor- en stikstofrecuperatietechnologieën en -producten verandert. Daarom moeten landbouwers zich aanpassen. Tegelijk is het aanbod aan technologieën en meststoffen waaruit je kan kiezen zeer groot. Wil je als landbouwer weten hoe dergelijke technologieën en producten jouw bedrijf kunnen helpen? Neem dan zeker een kijkje op het online platform van Nutriman!

21.12.20 - Waterlinzen als hapje op kerst en nieuw?

Wie op 18 november naar 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 heeft geluisterd, hoorde dat waterlinzen misschien wel de eiwitbron van de toekomst zijn. Maar wat is dit, en zullen we dit echt kunnen eten?

16.12.20 - Vragenlijst over de kwaliteitseisen voor grasvezels

Het project Grassification zet in op het maaien en valoriseren van bermmaaisel. Binnen het project wordt ook gekeken naar vezelvalorisatie. Grassification heeft jouw hulp nodig bij het realiseren van economisch haalbare waardeketens voor grasmaaisel. Met een enquête willen we de aanbod- en vraagbehoefte van bermgras beter in kaart brengen.