Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 605 items aan uw criteria.
15.04.21 - Graslandupdate week 16

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 16.  

 
15.04.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 5: verdienmodel buiten de agrovoedingsketen

Al enkele weken nemen we je mee in het verhaal van koolstofbewuste landbouw en mogelijke verdienmodellen in de agrovoedingsketen. Ook buiten de agrovoedingsketen zijn er voorbeelden van verdienmodellen voor koolstoflandbouw. Een Duits bedrijf startte een coöperatie op met landbouwers om een deel van de uitstoot van zijn handelsbeurzen voor biologische producten te compenseren. De betrokken landbouwers zetten in op koolstofbinding en kunnen koolstofkredieten verkopen aan dat bedrijf. Een consultingbureau volgt de koolstofopslag en koolstofkredieten op.

12.04.21 - Twee praktische folders over duurzaam gebruik van digestaat

Om kwaliteitsvolle digestaatproducten te bekomen en ze duurzaam te gebruiken, publiceerden enkele kennisinstellingen gezamenlijk twee folders: een voor landbouwers en een voor uitbaters van vergisters. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan zeker verder!

08.04.21 - Graslandupdate week 15

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 15.    

   
07.04.21 - LA-traject mikt op geïntegreerde aanpak van knolcyperus (Cyperus esculentus)

Het VLAIO LA-project “Geïntegreerde aanpak van knolcyperus" werd eind 2020 goedgekeurd. Dat project biedt ons de mogelijkheid om meer diepgaand onderzoek uit te voeren naar dit woekeronkruid. Voor dit project zoeken we samen met de andere projectpartners een veertigtal praktijkpercelen in Vlaanderen. Daar willen we het effect op de voorraad knollen in de bodem van diverse bestrijdingsstrategieën die de landbouwer toepast nauwgezet opvolgen in de tijd. Wil je meer informatie en/of ben je bereid om mee te werken als proefveldhouder/uitbater, contacteer dan een van de projectpartners. Het helpt jezelf en de sector vooruit. Wij verzekeren een 100% discrete samenwerking. 

 
 
 
01.04.21 - Graslandupdate week 14

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 14.

01.04.21 - Gratis uitleendienst puntvervuiling

Vanaf nu kunnen West-Vlaamse landbouwers gratis materiaal uitlenen om puntvervuilingen te vermijden. Inagro start daarvoor een proefproject op en zal verspreid over de provincie vijf uitleendepots opstarten waar materiaal beschikbaar is om spuitresten en reinigingswater op te vangen. Dat materiaal beschikbaar stellen moet de drempel verlagen voor landbouwers om verdere vervuilingen te vermijden.

01.04.21 - De voordelen van een bodemscan? Ontdek ze in de reportage van Vilt Teevee

Om je gewassen de beste kansen te geven, moet je bodem op chemisch, fysisch én biologisch vlak in orde zijn. Een bodemscan laat zien wat er onder het oppervlak gaande is. De nieuwe reportage van Vilt TeeVee laat zien hoe we samen met Vantage Agrometius een bodemscan uitvoeren bij landbouwer Johan Lavens in Westrozebeke. De scan gaf hem vooral inzichten in het complexe stikstofverhaal. Ook jij kan nog een bodemscan aanvragen.

25.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 4: verdienmodel op een landbouwbedrijf

De stap zetten naar koolstoflandbouw vormt voor een individueel landbouwbedrijf een extra onzekerheid. De geleverde inspanningen brengen namelijk kosten en extra werk met zich mee. Innovatie is nodig om die onzekerheid weg te nemen. In dit nieuwsbericht nemen we je mee naar een individueel landbouwbedrijf dat inzet op korte keten en op landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Zo creëert het bedrijf een win-winsituatie voor de landbouwer en de consument.

25.03.21 - Graslandupdate week 13: Grasmetingen + NVWV scriptieprijs

In deze graslandupdate vind je de stand van zaken van de grasgroei en kwaliteit op de percelen die Inagro de voorbije weken opvolgde. Daarnaast lees je meer over de NVWV scriptieprijs. Studenten die een scriptie schreven over de teelt van gras en voedergewassen komen in aanmerking voor een prijs van 500 euro. 

 
18.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 3: verdienmodel uit de agrovoedingsketen

Steeds meer ondernemingen uit de bedrijfswereld willen zich profileren als klimaatneutraal, maar hebben een onvermijdbare CO2-uitstoot. Is het mogelijk om die CO2 lokaal te compenseren door in te zetten op koolstofbewuste landbouw? Een financiële ondersteuning voor de landbouwer zou helpen. We brengen jou het verhaal van Albert Heijn en Royal A-Ware, een verdienmodel uit de agrovoedingsketen dat een win-winsituatie creëert voor beide partijen.

11.03.21 - Webinar spuittechniek en driftreductie in akkerbouw en groenten

Een geslaagde gewasbespuiting uitvoeren vraagt steeds meer aandacht voor spuittechniek en driftreductie. Gewasbeschermingsmiddelen hebben op vandaag vaak een minder brede werking en worden steeds duurder. Een optimale toepassing is dus noodzakelijk voor een goede opname en werking. Een goede driftreductie zorgt er tenslotte voor dat de spuitdruppels maximaal op het veld blijven en geen schade is aan milieu en omgeving.

11.03.21 - Koolstofbewuste landbouw – deel 2: landbouwers aan de slag in Beernem

Meer koolstof in de bodem is goed voor de landbouwer. Het levert onder andere een betere bodemvruchtbaarheid, meer biodiversiteit, een verhoogd waterhoudend vermogen en een betere opname van nutriënten door de plant op. Door koolstof op te slaan in de bodem kan je je beter wapenen tegen extreme weersomstandigheden en de impact van klimaatwijzigingen. Maar wist je dat carbon farming of koolstofbewuste landbouw ook de klimaatopwarming tegengaat? En dat een lokale CO2-compensatie van bedrijven via de land- en tuinbouwsector een interessant verdienmodel kan zijn? In een reeks nieuwsberichten spitten we het samen met jou uit. We vertellen ook hoe jij de mogelijkheden voor jouw bedrijf in kaart kunt brengen.

10.03.21 - Thematisch uitwisselingsmoment rond inwerken van groenbedekkers op 18 maart

In de nieuwsbrief van vorige week introduceerden we B3W, de gloednieuwe Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit. We steken meteen van wal en nodigen je graag uit op het allereerste thematische uitwisselingsmoment over het inwerken van groenbedekkers. Dat vindt online plaats op donderdag 18 maart om 20 uur. Wil je je laten inspireren door collega-landbouwers? Lees dan zeker verder!

04.03.21 - B3W: duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer gestoeld op onderzoek en praktijk

Begin 2021 ging de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit of B3W van start als nieuwe begeleidings- en voorlichtingsdienst voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Vanuit diepgaande kennis en praktijkervaring begeleidt B3W land- en tuinbouwbedrijven bij hun evolutie richting duurzaam nutriëntenbeheer en bodemzorg, met respect voor de gestelde milieudoelen en de actuele voorschriften.

04.03.21 - Graslandupdate week 9: eerste fractie al gegeven?
Wekelijks volgen we de evolutie van de temperatuursom op, verspreid over de provincie. De gewenste som is op alle locaties ondertussen overschreden.
03.03.21 - Toezicht verscherpt, dus frissen we de afstandsregels op

De bedrijvigheid op de velden begint weer toe te nemen. Bij werkzaamheden op het veld moet je enkele afstandsregels tot waterlopen in acht nemen, zeker nu er strengere handhaving op komst is. We herhalen de regels nog eens kort.

03.03.21 - Brochure over het gebruik van ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger

Nutricycle Vlaanderen publiceerde recent, in samenwerking met onder meer Inagro, een brochure over het gebruik van ammoniumsulfaat. Interesse om meer te weten te komen over deze meststof die dienst kan doen als kunstmestvervanger? Lees dan zeker verder!  

 
 
03.03.21 - Koolstofbewuste landbouw – deel 1: welke technieken toepassen?

Meer koolstof in de bodem is goed voor de landbouwer. Het levert onder andere een betere bodemvruchtbaarheid, meer biodiversiteit, een verhoogd waterhoudend vermogen en een betere opname van nutriënten door de plant op. Door koolstof op te slaan in de bodem kan je je beter wapenen tegen extreme weersomstandigheden en de impact van klimaatwijzigingen. Maar wist je dat carbon farming of koolstofbewuste landbouw ook de klimaatopwarming tegengaat? En dat een lokale CO2-compensatie van bedrijven via de land- en tuinbouwsector een interessant verdienmodel kan zijn? In een reeks nieuwsberichten spitten we het samen met jou uit. We vertellen ook hoe jij de mogelijkheden voor jouw bedrijf in kaart kunt brengen.

18.02.21 - Maatwerk in de strijd tegen erosie

Op donderdag 4 februari organiseerden Inagro, Boerennatuur Vlaanderen en Intercommunale Leiedal een webinar voor landbouwers met erosiegevoelige percelen in Anzegem, Zwevegem en Kortrijk. Heel wat kennis en ervaringen werden uitgewisseld. We gingen ook dieper in op enkele nieuwe, experimentele erosiemaatregelen.