Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 991 items aan uw criteria.
15.04.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 5: verdienmodel buiten de agrovoedingsketen

Al enkele weken nemen we je mee in het verhaal van koolstofbewuste landbouw en mogelijke verdienmodellen in de agrovoedingsketen. Ook buiten de agrovoedingsketen zijn er voorbeelden van verdienmodellen voor koolstoflandbouw. Een Duits bedrijf startte een coöperatie op met landbouwers om een deel van de uitstoot van zijn handelsbeurzen voor biologische producten te compenseren. De betrokken landbouwers zetten in op koolstofbinding en kunnen koolstofkredieten verkopen aan dat bedrijf. Een consultingbureau volgt de koolstofopslag en koolstofkredieten op.

14.04.21 - Rassen savooikool 2020 vertoonden veel sleet

Tijdens de voorbije winter 2020-2021 was het lastig om savooikolen van goede kwaliteit te telen. Glazigheid, bruinverkleuring en algemene sleet door de strenge vorst zorgden voor veel kwaliteitsverlies. In deze proef vergeleken we zeven rassen. Bij de winterrassen gaven Manitoba (Syngenta) en Wiratoba (Syngenta) de zwaarste kolen. Baikal (Syngenta), Corripa (Syngenta), Impresa (Bejo) en Maurice (Rijk Zwaan) leverden lichtere kolen.

14.04.21 - Inagro brengt imker ‘bij’ boer

Heel wat teelten in openlucht, onder kap of in serres hebben bestuiving nodig om vruchten te kunnen voortbrengen. Denk daarbij niet alleen aan fruitbomen, maar ook aan aardbeien, courgettes of zelfs aubergines. Wil je een betere bestuiving van je openluchtteelten? Dan zetten deze tips je zeker op weg!

07.04.21 - LA-traject mikt op geïntegreerde aanpak van knolcyperus (Cyperus esculentus)

Het VLAIO LA-project “Geïntegreerde aanpak van knolcyperus" werd eind 2020 goedgekeurd. Dat project biedt ons de mogelijkheid om meer diepgaand onderzoek uit te voeren naar dit woekeronkruid. Voor dit project zoeken we samen met de andere projectpartners een veertigtal praktijkpercelen in Vlaanderen. Daar willen we het effect op de voorraad knollen in de bodem van diverse bestrijdingsstrategieën die de landbouwer toepast nauwgezet opvolgen in de tijd. Wil je meer informatie en/of ben je bereid om mee te werken als proefveldhouder/uitbater, contacteer dan een van de projectpartners. Het helpt jezelf en de sector vooruit. Wij verzekeren een 100% discrete samenwerking. 

 
 
 
07.04.21 - Extra waterbuffer voor landbouwer en maatschappij

Via het Interreg-project “Lyse” wordt gewerkt aan maatregelen om de waterbuffering van het landschap te verhogen met voordelen voor landbouwer en maatschappij. Een van die maatregelen is dynamische putten aanleggen.  

 
01.04.21 - Constructie van nieuwe agrorobot gestart

De afgelopen maanden organiseerden we talrijke brainstormsessies met landbouwers en bedrijven in Vlaanderen en Nederland. Samen dachten we na over het ontwerp van een veelzijdige agrorobot. Het werd meteen duidelijk dat flexibiliteit essentieel is, zowel bij de aansturing, de type bewegingen en functionaliteiten van de agrorobot. Na veel denk- en tekenwerk kunnen we starten met de constructie van de robot en bijhorende werktuigen. In dit nieuwsbericht lees je meer over de technische werking, mét simulatiefilmpje van de rijtechnieken.

01.04.21 - Win jij binnenkort de BIOVLAM Award 2021?

Ben je een gepassioneerde bio-ondernemer? Werk je vernieuwend, heb je oog voor innovatie en is duurzaamheid jouw ding? Of verdient een van jouw leveranciers of business partners de titel van bio-ambassadeur? Ontdekt in dit nieuwsbericht hoe dé geknipte bio-ambassadeur de BIOVLAM Award 2021 in de wacht kan slepen.

01.04.21 - Daar is de lente, daar is de zwaluw…

De eerste zwaluwen zijn terug, en daarmee dus ook de lente. In West-Vlaanderen zijn er heel wat gemeenten en steden die deze vliegen- en muggenvangers een hart onder de vleugel willen steken. Zijn er zwaluwen op jouw bedrijf? Informeer dan zeker eens bij de milieudienst van je gemeente of stad.

01.04.21 - Gratis uitleendienst puntvervuiling

Vanaf nu kunnen West-Vlaamse landbouwers gratis materiaal uitlenen om puntvervuilingen te vermijden. Inagro start daarvoor een proefproject op en zal verspreid over de provincie vijf uitleendepots opstarten waar materiaal beschikbaar is om spuitresten en reinigingswater op te vangen. Dat materiaal beschikbaar stellen moet de drempel verlagen voor landbouwers om verdere vervuilingen te vermijden.

31.03.21 - Een nieuw seizoen Bio@Inagro op jouw scherm!

Via korte filmpjes "Bio@Inagro" gaven we vorig jaar elke maand een korte update van de proefveldwerking en de stand van de gewassen op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro. De positieve reacties die we daarop kregen (en de aanhoudende strenge maatregelen om het coronavirus te bestrijden), moedigen ons aan om ook dit jaar nieuwe filmpjes te voorzien. Bekijk het eerste filmpje in dit nieuwsbericht.

31.03.21 - Rassenproef bio witte kool 2020 - Storidor scoort op kwaliteit en stukgewicht

Op de databank www.organicxseeds.be is een ruim aanbod van biologische rassen voor witte kool. Toch houden sommige telers vast aan hun vertrouwde gangbare ras. In deze rassenproef werd de gebruikswaarde van het biologisch rassenaanbod vergeleken met enkele gangbare referentierassen. Idealiter wordt geoogst op 8 stuks per kist.

31.03.21 - Rassenproef bio rode kool 2020 - kolen een maatje te klein na groeistilstand door droogte

Op de databank www.organicxseeds.be is een ruim aanbod van biologische rassen voor rode kool. Toch houden sommige telers vast aan hun vertrouwde gangbare ras. In deze rassenproef werd de gebruikswaarde van het biologisch rassenaanbod vergeleken met enkele gangbare referentierassen. Idealiter wordt geoogst op 8 stuks per kist. Dit seizoen was tabaksblad getekend door de droogte.

31.03.21 - Rassenproef bio winterprei 2020 - Bioras Oslo het beste, nieuwe Sureton het mooiste
De natte, zachte winter kreeg op het einde van het winterpreiseizoen nog een februarimaand met uitersten. Tijdens de winterprik werd de prei afgedekt om de vorstschade te beperken. De hoge temperaturen die erop volgden, veroorzaakten wat schotaanleg bij bepaalde rassen. Rassen Aylton, Cherokee en Oslo behaalden een prima opbrengst. In de bak behaalde Sureton de beste kwaliteit. Het nieuwe ras Odrin voldeed niet.
30.03.21 - Rassenproef vroege spinazie 2020 kon net voldoende profiteren van neerslag op einde van winter

De laatste jaren kampt voorjaarspinazie steeds vaker met droogte en hoge temperaturen. De vroegste zaai, begin april, kon het nog net uitzingen tot aan de oogst, ook dankzij beregening. Bovendien bepaalt schotresistentie in hoge mate het productiepotentieel. Bij de vroegste rassen hield Beaver vrij lang stand, gekoppeld aan een goede opbrengst. Bij de middelvroege rassen waren dat Sonoma en Bilby. De late rassen scoorden goed naar schot, en de beste opbrengst werd behaald met Austin, El Prado en El Bravo. De late voorjaarszaai ging evenwel teloor aan droogte en te hoge temperaturen.

25.03.21 - Gebruikswijzer netten in de groenteteelt - deel 4: Handig overzicht helpt je kiezen

Als laatste deel in onze reeks nieuwsberichten over het gebruik van netten en klimaatdoeken in de groenteteelt, laten we je kennismaken met de gebruikswijzer. Dit is een handig overzicht waar we heel wat technische info en praktijkkennis samenbrachten. Wil je een net aankopen of twijfel je welk net je over een bepaalde teelt kan gebruiken? De gebruikswijzer kan je hierbij helpen.

25.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 4: verdienmodel op een landbouwbedrijf

De stap zetten naar koolstoflandbouw vormt voor een individueel landbouwbedrijf een extra onzekerheid. De geleverde inspanningen brengen namelijk kosten en extra werk met zich mee. Innovatie is nodig om die onzekerheid weg te nemen. In dit nieuwsbericht nemen we je mee naar een individueel landbouwbedrijf dat inzet op korte keten en op landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Zo creëert het bedrijf een win-winsituatie voor de landbouwer en de consument.

24.03.21 - Rassen winterprei 2020 kregen het eens echt koud

Winterprei krijgt het soms hard te verduren. Naast de vele regen die soms valt, kan de temperatuur diepvrieswaarden bereiken. Van 15 november tot 15 januari krijgt de prei bovendien geen bijbemesting. In deze proef vergeleken we elf rassen. Aylton (Nunhems) gaf met 40,4 ton/ha de hoogste opbrengst, gevolgd door Pluston (Nunhems), Vitaton (Nunhems), Oslo (Enza) en Sureton (Nunhems). Pluston sorteerde het meest Flandria, en dat ras scoorde ook het best tegen papiervlekkenziekte. Tijdens de korte vorstperiode werd de proef afgedekt met vliesdoek. De vorstschade was dan ook beperkt. Oslo vertoonde het meest witte vorstvlekken.

23.03.21 - Kikkererwten op Vlaamse bodem: KIK-LOVE gaat van start!

Vorig jaar maakten we bij Inagro en ILVO kennis met kikkererwten. De teelt bleek potentieel te hebben, waardoor de operationele groep KIK-LOVE werd opgericht. Samen met landbouwers Simon Colembie en Thomas Truyen, de firma La vie est belle en onderzoekscentra ILVO en Inagro willen we het gewas ingang doen vinden in de Vlaamse landbouw. Begin maart ging het project van start. Benieuwd? Lees dan snel verder!

18.03.21 - Gebruikswijzer netten in de groenteteelt - deel 3: Microklimaateffecten op gewassen onder afdekking

In het derde deel van de reeks nieuwsberichten over het gebruik van netten en klimaatdoeken in de groenteteelt gaan we dieper in op de effecten van afdekking op het microklimaat in het gewas. Dat effect kan sterk verschillen onder de verschillende types en soorten netten. De luchtdoorlatendheid van het net is daarbij een belangrijke bepalende factor, wat op haar beurt afhankelijk is van de maaswijdte en de structuur van het net.

18.03.21 - Koolstofbewuste landbouw - deel 3: verdienmodel uit de agrovoedingsketen

Steeds meer ondernemingen uit de bedrijfswereld willen zich profileren als klimaatneutraal, maar hebben een onvermijdbare CO2-uitstoot. Is het mogelijk om die CO2 lokaal te compenseren door in te zetten op koolstofbewuste landbouw? Een financiële ondersteuning voor de landbouwer zou helpen. We brengen jou het verhaal van Albert Heijn en Royal A-Ware, een verdienmodel uit de agrovoedingsketen dat een win-winsituatie creëert voor beide partijen.