Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 408 items aan uw criteria.
03.06.20 - Inagro wil tuinbouwsector via automatisering helpen naar autonomere voedselproductie

De tuinbouw is een arbeidsintensieve sector. Landbouwers schakelen vaak (buitenlandse) seizoensarbeiders in. Door de coronamaatregelen was dat niet altijd mogelijk. De sector kwam handen tekort. Inagro wil helpen door in te zetten op automatiseringsprojecten. Robotisering kan bijdragen tot een autonomere en duurzamere voedselproductie. We zoeken partners die willen samenwerken aan projecten waarin we autonome applicaties ontwikkelen. Robots en sensoren die menselijke beslissingen en handelingen kunnen automatiseren. Interesse? Neem dan snel contact op. 

 
20.05.20 - Biedt gezuiverd afvalwater van Aquafin-installatie uitkomst tijdens droogte?

Verspreid over Vlaanderen beheert Aquafin heel wat installaties waarin huishoudelijk afvalwater gezuiverd wordt. Voor een aantal bedrijven kan dat gezuiverd afvalwater een oplossing bieden in tijden van droogte. Aquafin beschikt over een grondstoffenverklaring waarin opgenomen is dat het gezuiverde afvalwater ingezet kan worden als irrigatiewater.

20.05.20 - Hoor wie zoemt daar?

De achteruitgang van bestuivende insecten in ons huidige landschap is een feit. Het wordt dus geen tijd, maar het is tijd voor actie. Het PDPO-project 'Kruisbestuivers' pakt uit met acties voor landbouwers, imkers, particulieren, bedrijven, scholen, organisaties, ... Kortom, alle inwoners van een gemeente kunnen helpen om de omgeving voor de bijen weer aantrekkelijker te maken. Benieuwd naar de aanpak?

12.05.20 - Water capteren uit bevaarbare waterlopen? Breng nu je administratie in orde!

Als je overweegt om bij langdurige droogte water te capteren uit een bevaarbare waterloop, dan is het belangrijk dat je daarvoor een toelating hebt. Het is nu hét moment om die administratie in orde te brengen. Hoe je dat doet, lees je in dit nieuwsbericht.

12.05.20 - Digitaal kunstmestregister pas vanaf 1 januari 2021

Het kunstmestgebruik voor stikstof en fosfor beter opvolgen, is een belangrijk aandachtspunt in MAP 6. Sinds 1 januari is het verplicht om een kunstmestregister op papier bij te houden. Vanaf 1 juli zou er een digitaal systeem komen. VLM meldde recent dat de lancering van het digitale systeem door de coronaperikelen uitgesteld is tot 1 januari 2021.

11.05.20 - Biologische plaagbeheersing in aardbeiteelt op PlattelandsTV

Biologische plaagbeheersing in aardbei legde al een hele weg af. Dankzij de gebundelde inspanningen van telers, proefcentra en afzetcoöperaties komen er bij de beheersing van sommige plagen al helemaal geen chemische producten meer aan te pas. Vanaf zondag 17 mei wordt in Boerenstebuiten op PlattelandsTV een reportage gebracht over deze thematiek. Ook Inagro lichtte toe welke bijdrages het proefstation levert in dat verhaal. Klik hier alvast voor een voorsmaakje, en stem vanaf zondag af op PlattelandsTV.

06.05.20 - Resultaten rassenproef junidragers op stellingen onder glas

Sinds jaren is Elsanta de populairste junidrager. Nochtans zijn er veel beloftevolle opkomende rassen. Verschillende junidragers werden in 2019 in een demonstratieve rassenproef op stellingen onder glas vergeleken. De rassen Elsanta, Opera, Malling Allure, Malling Centenary en Limalexia werden geplant. We zagen grote verschillen tussen die rassen.

23.04.20 - Aardbeien duurzamer telen door hergebruik van substraat niet zonder risico's

Telers van aardbeien op substraat staan voor een uitdaging: ze moeten het gebruik van niet-duurzaam veen verminderen. Dat kan in theorie door te telen op alternatieve substraten, maar ook door substraat te hergebruiken. Dat laatste blijkt echter niet zonder risico’s. Inagro voerde een zomerteelt uit met diverse soorten vers en hergebruikt substraat en onderzocht de voor- en nadelen.

23.04.20 - Informatie uit studiedag over omgaan met water op hydrocultuurbedrijven
In maart vond een studienamiddag plaats in Inagro rond het omgaan met water op hydrocultuurbedrijven. Glasgroenten-, aardbei- en witlooftelers hebben namelijk gelijkaardige uitdagingen met water op hun bedrijf. De 61 deelnemers werden voor een halve dag ondergedompeld in de waterproblematiek en ontvingen naast informatie uit diverse projecten ook informatie over nieuwe en beschikbare technieken via de technologiebedrijven.
20.04.20 - Tweede jaar op rij veldproef met herwonnen meststoffen

Herwonnen meststoffen, al dan niet afkomstig uit mest, ondergingen een behandeling waardoor hun bemestingswaarde stijgt. Hun efficiëntie zal onze veldproef in het project ReNu2Farm uitwijzen. Daarin vergelijken we ammoniumnitraat, spuiwater, dunne fractie van digestaat en varkensurine met kunstmest, varkensdrijfmest en een blanco behandeling. In het tweede jaar van deze veldproef onderzoeken we het effect op spinazie.

16.04.20 - Gezocht: landbouwers voor uitbouw lokale samenwerking rond agroforestry

Ben je op zoek naar een vernieuwende aanpak op je bedrijf? Of wil je aan de slag met ecologisch verantwoorde voedselproductie? Dan is een slimme en lokale samenwerking rond boslandbouw misschien iets voor jou. Inagro is op zoek naar land- of tuinbouwers die bereid zijn om op perceelsniveau een rendabel agroforestrysysteem uit te werken in directe samenwerking met diverse geïnteresseerde lokale partijen, waarbij elke partij voordeel heeft.

08.04.20 - Inagro brengt imker ‘bij’ boer

Heel wat teelten in openlucht, onder kap of in serres hebben bestuiving nodig om vruchten te kunnen voortbrengen. Denk daarbij niet alleen aan fruitbomen, maar ook aan aardbeien en courgettes. Wil je een betere bestuiving van je openluchtteelten? Dan zetten deze tips je zeker op weg! 

 
02.04.20 - Resultaten rassenproef doordragers op stellingen onder regenkap

In de aardbeiteelt genieten doordragers steeds meer interesse door hun lange en continue productie. Het ruime rassenaanbod maakt de keuze voor een geschikte doordager niet gemakkelijk. Daarom voerden we in 2019 een demonstratieve rassenproef uit op de stellingen onder regenkap. De rassen Murano, FF1604, Malling Champion, Verity en Bravura (vroeger 08-06-10) werden vergeleken. We zagen grote verschillen tussen deze rassen.

01.04.20 - 6,57 ha bloemen voor bijen

Net als de voorbije jaren sloten we de groepsaankoop van bloemenmengsels recent succesvol af. Er werd voor meer dan 200 kg zaden besteld, goed voor de aanleg van 6,57 ha bloemenranden. Hoewel we momenteel met wat logistieke problemen zitten door de coronacrisis, doen we al het nodige om de zaden zo snel mogelijk bij de kopers te krijgen.   

 
23.03.20 - Machine voor automatische plaatsing en wegname antiworteldoek

Gedurende twee jaar vormden een aantal kleinfruittelers een operationele groep. Ze werkten samen met Inagro, Agreon en Innovatiesteunpunt aan de automatisatie van een antiworteldoek als onkruidbeheersing bij kleinfruit en groenten. Constructeur Agrocro Machinery liet DETO een machine bouwen die antiworteldoek kan uitrollen. DETO ontwikkelde ook een pennenschieter om het doek tegen de stam van kleinfruit vast te schieten én apparatuur om het doek na de oogst terug weg te nemen.

10.03.20 - KNS als equivalente maatregel voor groenten groep 1, 2 en 3

Landbouwers die het adviessysteem KNS als equivalente maatregel aanvragen, kiezen ervoor om hun doelareaal vanggewas gedeeltelijk of volledig te realiseren met percelen met groenten van groep 1, 2 en 3. Deze maatregel kan je dus combineren met percelen met de geldige gewascombinaties voor de gebiedsgerichte maatregel vanggewassen. Let op: spruitkool, ajuin en witloof zijn niet opgenomen in de groenten van groep 1, 2 en 3!

05.03.20 - Biologische beheerstrategieën voor trips in doordragers onder glas

Trips is een veel voorkomende plaag in aardbei die onder andere met roofmijten te beheersen is. Om te weten welke strategie je het best toepast, deden wij de test. Vier verschillende strategieën werden daarvoor onderling vergeleken tijdens een serreteelt van doordragers in 2019. Wil je weten welke strategie je het best kiest? Ontdek onze resultaten in dit nieuwsbericht.

03.03.20 - Streef naar hoogste waterkwaliteit op jouw trayveld

Tijdens het trayseizoen is waterbeschikbaarheid en -kwaliteit een belangrijk gespreksonderwerp. Opvang en recirculatie wordt in dit verhaal steeds belangrijker. Wil je meer weten over de beschikbare technieken en strategiën om water duurzaam te beheren? Schrijf je dan in voor de studiedag water volgende week dinsdag. 

 
27.02.20 - Ontdek nieuwe technologieën op studiedag water

Hydrocultuurbedrijven ondervinden dan ook heel wat uitdagingen als het op water aankomt. Zo moet je andere waterbronnen aanspreken als het regenwater op is. Technieken om de kwaliteit van dat water naar een hoger niveau te tillen, lichten we toe tijdens de studienamiddag water in Inagro. Onder andere natrium verwijderen, ontsmetten en filteren komen aan bod. Schrijf je vandaag nog in!

25.02.20 - Gesmaakte studienamiddag wortelen

Als kers op de taart sloten we het demoplatform wortelen af met een studienamiddag op 19 februari in de Zilverlink in Roeselare. Net als tijdens het proefveldbezoek op het praktijkveld van Johan Lavens in Westrozebeke was de interesse zeer groot. Een honderdtal landbouwers, vertegenwoordigers en adviseurs luisterden aandachtig naar de verschillende spreker die de wortelteelt in al haar aspecten toelichten.