Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 2087 items aan uw criteria.
25.06.19 - Bladluizen in je teelt? Lieveheersbeestjes en sluipwespen in beeld.

Bladluizen zijn ongetwijfeld de meest algemene plaagsoort. Hoewel relatief snel naar chemische bestrijdingsmiddelen gegrepen wordt om deze overlastsoorten te bestrijden, bestaan er ook natuurlijke vijanden die dol zijn op deze beestjes. We stellen ze daarom graag eens aan je voor.

25.06.19 - Verdrinken door een hittegolf?! Zo help je de dieren op en rond je erf

We zitten er middenin: de hittegolf doet zowat alles en iedereen weer snakken naar water. Niet alleen de gewassen hebben dorst, ook de dieren op en rond het erf hebben een grote honger naar water. Een veedrinkbak wordt dan vaak bezocht, maar door de steile wanden geraken sommige dieren er niet meer uit en kunnen ze verdrinken. Enkele tips om dit tegen te gaan.

25.06.19 - Leer je bodem beter kennen - deel 3

De bodem is de basis van een gezond gewas en een goede opbrengst. Om de algemene toestand van de bodem te evalueren werd de ‘BodemIDee ‘ontwikkeld in het Interreg-project Leve(n)de Bodem. De BodemIDee is een identiteitskaart die de chemische, biologische en fysische parameters van je bodem verenigt in een handig en praktijkgericht rapport. In drie filmpjes leggen we uit hoe je komt tot de invulling van een BodemIDee. In het derde filmpje ziej je  hoe deze verschillende parameters verenigd worden in de BodemIDee.       

      
20.06.19 - Boeren met bodemverstand!

Hoe brengen en houden we de bodem in goede conditie? Kan een niet-kerende grondbewerking de ploeg vervangen? Deze en andere vragen kwamen aan bod op de machinedemo niet-kerende grondbewerking in Pittem.    

 
 
20.06.19 - Veel belangstelling voor infomoment mechanische onkruidbestrijding

Het aantal beschikbare herbiciden daalt. Daarom willen we nu al een blik werpen op mogelijke alternatieven. Ook laten we gangbare telers kennismaken met de aanpak van onkruiden in de biologische teelt. Op 13 juni organiseerden we een demonstratie van mechanische onkruidbestrijding in het veld. De belangstelling op onze biohoeve was groot, wellicht mede dankzij het regenachtige weer...

20.06.19 - Biovelddag op 25 juni, jij komt toch ook?

Op 25 juni vindt de voorjaarseditie van de Biovelddag plaats op het proefbedrijf voor biologische landbouw van Inagro. Het bezoek start met een rondleiding op het bedrijf, waarbij de veldproeven en de bedrijfsvoering aan bod komen. Daarna volgt een machinedemo met enkele innovatieve onkruidbeheersingsmachines. Als smaakmaker tonen we in dit bericht alvast enkele foto’s van de huidige staat van de proefvelden.

20.06.19 - Workshop Grassification: bermgras als grondstof?

Op 18 juni organiseerden we een demonstratie en workshop in Maldegem, in het kader van Grassification. Stakeholders kwamen samen om het maaisel van twee verschillende maaikoppen te vergelijken en de raffinage van het gras via persen te bekijken. Tijdens de workshop kwamen ook verschillende toepassingen aan bod voor de grasvezels en het grassap. Zo kunnen we van afval mogelijks een waardevolle grondstof maken.

20.06.19 - CIPC verboden als kiemremmer
Al tientallen jaren zetten aardappeltelers de actieve stof chloorprofam (CIPC) in om de kieming tijdens de bewaring onder controle te houden. De Europese Commissie verbiedt de kiemremmer CIPC vanaf 2020. Daardoor staan de aardappeltelers voor een grote uitdaging.
19.06.19 - Vlaamse en Waalse melkveehouders op bezoek bij Franse collega's - deel 2
PROTECOW wil melkveehouders in het grensgebied helpen om hun technische en economische resultaten te verbeteren. Om die doelstelling te verwezenlijken organiseren de projectpartners elk jaar een reis naar één van de deelnemende regio’s. Dit jaar bezochten een vijftigtal Waalse en Vlaamse melkveehouders twee innovatieve collega-melkveehouders in Frankrijk.    
19.06.19 - Leer je bodem beter kennen - deel 2

De bodem is de basis van een gezond gewas en een goede opbrengst. Om de algemene toestand van de bodem te evalueren werd de ‘BodemIDee' ontwikkeld in het Interreg-project Leve(n)de Bodem. De BodemIDee is een identiteitskaart die de chemische, biologische en fysische parameters van je bodem verenigt in een handig en praktijkgericht rapport. In drie filmpjes leggen we uit hoe je komt tot de invulling van een BodemIDee. Het tweede filmpje gaat over de fysische en biologische bodemkwaliteit, de bodemstructuur en het bodemleven. 

 
17.06.19 - INERO-vennoot opent kraan hydrantennetwerk

Na een lange tijd van plannen smeden, vergunningen aanvragen en bouwen was het vorige week eindelijk zo ver. Landbouwer Rik Delameilleure, vennoot en lid van de raad van bestuur van INERO, kon op 13 juni het eerste gezuiverde effluent van Ardo gebruiken om zijn akker te beregenen.

13.06.19 - Alternatief meelwormvoeder

Het commercieel beschikbare voeder INSECTUS Mealworm Grow (Mijten NV) werd geëvalueerd als alternatief voeder voor de opkweek van meelwormen. We vergeleken het alternatieve voeder met een controlevoeder (zuivere tarwezemelen) onder de standaard kweekomstandigheden bij Inagro.

13.06.19 - Agrotopia - update

Eind vorig jaar ging de bouw van onze nieuwe onderzoeksserre Agrotopia op het dak van de kistenloods van REO Veiling van start. In deze Agrotopia-update houden we je op de hoogte van de vorderingen met een beeld van de werken. We brengen ook het eerste thematische interview uit de reeks van zes. Mia Demeulemeester en Bart Naeyaert, afgevaardigd bestuurder en voorzitter van Inagro, gaan dieper in op de moderne onderzoeksinfrastructuur die Agrotopia wordt voor de glastuinbouw van de toekomst.  

 
13.06.19 - Leer je bodem beter kennen - deel 1

De bodem is de basis van een gezond gewas en een goede opbrengst. Om de algemene toestand van de bodem te evalueren werd de ‘BodemIDee ‘ontwikkeld in het Interreg-project Leve(n)de Bodem. De BodemIDee is een identiteitskaart die de chemische, biologische en fysische parameters van je bodem verenigt in een handig en praktijkgericht rapport. In drie filmpjes leggen we uit hoe je komt tot de invulling van een BodemIDee. Een eerste filmpje gaat over de chemische bodemkwaliteit.    

 
13.06.19 - Creativiteit, techniek en biologische landbouw op Hof ten Muizenhole

Voor de vierde bijeenkomst van de ondernemersgroep ‘vaste rijpaden en bodemmanagement bio’ waren we op 16 mei te gast bij Guy en Damien Depraetere op ‘Hof ten Muizenhole’ in Deftinge. Eerder dan op vaste rijpaden te werken, kiest Damien ervoor om bewerkingen te combineren. Daarvoor schrikt hij niet terug van stevig constructiewerk. In het veld kwam onvermijdelijk ook de droogte ter sprake.  

13.06.19 - Vaderdagontbijt op 9 hoeves in West-Vlaanderen opnieuw een succes

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij. De twaalfde editie van het vaderdagontbijt haalde weer vlot meer dan 1000 bezoekers. De opzet van Inagro om mensen naar de boerderij te leiden, blijft in de smaak vallen. We zagen alleen maar blije en ontspannen gezichten op de boerderij.

12.06.19 - Inagro investeert in hightech proefveldbemester voor complexe bemestingsproeven

In de zoektocht naar een duurzaam alternatief voor kunstmeststoffen testen we momenteel de werking van diverse nieuwe, gerecycleerde meststoffen uit. Een speciaal daarvoor ontwikkelde proefveldbemester laat toe om complexe bemestingsproeven uit te voeren. Deze hoogtechnologische machine combineert verschillende standaardbemestingstechnieken in één toestel.

12.06.19 - Eindelijk regen, maar… valse meeldauw kijkt om de hoek in erwten

Het rassenaanbod laat aanvoer van erwten toe over een heel lange periode, van half juni tot half augustus ,of zelfs nog later. De keuze is heel ruim, maar de verwerkende industrie bepaalt. In de rassenproeven die Inagro vroeger aanlegde, lag de klemtoon voornamelijk op de specifieke ziektegevoeligheid. Door de hoge temperaturen en de droogte was de ziektedruk de voorbije jaren eerder laag. Maar de huidige vochtige en koude omstandigheden zijn ideaal voor de uitbreiding van valse meeldauw, niet alleen in erwten, maar ook in diverse andere teelten. In dit nieuwsbericht gaan we dieper in op die ziekte.  

 
11.06.19 - Wijzigingen archeologieregelgeving

Sinds 1 april 2019 zijn er enkele wijzigingen aan de archeologieregelgeving. Als je bezig bent met verbouwingen of plannen maakt voor een verbouwingen of een aarde-ophoping, dan is het interessant om dit nieuwsbericht eens door te nemen. We overlopen kort de grote lijnen van de archeologienota, relevant voor landbouwdossiers. De grootste wijziging in de regelgeving is de tegemoetkoming in de opgravingen.

11.06.19 - Vlaamse en Waalse melkveehouders op bezoek bij Franse collega's - deel 1
De uitwisseling van kennis en ervaring tussen melkveehouders over de grenzen heen is een belangrijke pijler binnen het PROTECOW-project. Dat gaat altijd vlotter aan de hand van concrete praktijksituaties. Vorige week bezochten een 50-tal Waalse en Vlaamse melkveehouders twee innovatieve collega-melkveebedrijven in Frankrijk. We kregen uitleg over hun beste praktijken en werden rondgeleid op de bedrijven.