Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 2909 items aan uw criteria.
08.04.21 - Graslandupdate week 15

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 15.    

   
08.04.21 - Neem deel aan het lerend netwerk 'storytelling' en ontdek jouw unieke verhaal

Van oudsher voelen mensen zich aangetrokken tot verhalen. Ze willen zich graag verbinden met verhalen die hen weten te raken, ook al zitten daar soms commerciële drijfveren achter. De band is een stuk sterker dan wanneer je je beperkt tot communiceren over wat je doet of wat je verkoopt. Ontdek samen met andere hoeveproducenten hoe jij aan ijzersterke klantenbinding kan doen door jouw uniek verhaal te vertellen.

08.04.21 - Agrotopia-leerstoel bouwt verder aan innovaties voor toekomstgerichte professionele stads- en glastuinbouw

Begin 2017 lanceerden Inagro, REO Veiling en Universiteit Gent de leerstoel Agrotopia met als doel de duurzame glastuinbouw en professionele stadstuinbouw te ondersteunen. De eerste vier jaar zette de leerstoel voornamelijk in op onderzoek en projecten rond meervoudig ruimtegebruik, het gebruik van ledbelichting, biologische ziektebestrijding en het verkennen van alternatieven voor chemische meststoffen. De Agrotopia-leerstoel blijft ook de komende twee jaar the place to be voor innovatieve ideeën en technologie in glastuinbouw en professionele stadstuinbouw.

07.04.21 - LA-traject mikt op geïntegreerde aanpak van knolcyperus (Cyperus esculentus)

Het VLAIO LA-project “Geïntegreerde aanpak van knolcyperus" werd eind 2020 goedgekeurd. Dat project biedt ons de mogelijkheid om meer diepgaand onderzoek uit te voeren naar dit woekeronkruid. Voor dit project zoeken we samen met de andere projectpartners een veertigtal praktijkpercelen in Vlaanderen. Daar willen we het effect op de voorraad knollen in de bodem van diverse bestrijdingsstrategieën die de landbouwer toepast nauwgezet opvolgen in de tijd. Wil je meer informatie en/of ben je bereid om mee te werken als proefveldhouder/uitbater, contacteer dan een van de projectpartners. Het helpt jezelf en de sector vooruit. Wij verzekeren een 100% discrete samenwerking. 

 
 
 
07.04.21 - Extra waterbuffer voor landbouwer en maatschappij

Via het Interreg-project “Lyse” wordt gewerkt aan maatregelen om de waterbuffering van het landschap te verhogen met voordelen voor landbouwer en maatschappij. Een van die maatregelen is dynamische putten aanleggen.  

 
01.04.21 - Constructie van nieuwe agrorobot gestart

De afgelopen maanden organiseerden we talrijke brainstormsessies met landbouwers en bedrijven in Vlaanderen en Nederland. Samen dachten we na over het ontwerp van een veelzijdige agrorobot. Het werd meteen duidelijk dat flexibiliteit essentieel is, zowel bij de aansturing, de type bewegingen en functionaliteiten van de agrorobot. Na veel denk- en tekenwerk kunnen we starten met de constructie van de robot en bijhorende werktuigen. In dit nieuwsbericht lees je meer over de technische werking, mét simulatiefilmpje van de rijtechnieken.

01.04.21 - Win jij binnenkort de BIOVLAM Award 2021?

Ben je een gepassioneerde bio-ondernemer? Werk je vernieuwend, heb je oog voor innovatie en is duurzaamheid jouw ding? Of verdient een van jouw leveranciers of business partners de titel van bio-ambassadeur? Ontdekt in dit nieuwsbericht hoe dé geknipte bio-ambassadeur de BIOVLAM Award 2021 in de wacht kan slepen.

01.04.21 - Graslandupdate week 14

Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 14.

01.04.21 - Iedereen BOER versterkt landbouwer als toeristisch-recreatief ondernemer. Wat zijn jouw noden?

Het toeristische aanbod is voortdurend in beweging. Op onze West-Vlaamse boerderijen zien we steeds meer variatie in het aanbod voor toeristen en recreanten. In het project ‘Iedereen BOER’ vragen wij ons af hoe we jullie kunnen ondersteunen om bezoekers op een leuke en eigentijdse manier op de boerderij te ontvangen. Vul onze korte vragenlijst in om ons te laten weten aan welke kennis en vaardigheden jij nood hebt.

01.04.21 - De voordelen van een bodemscan? Ontdek ze in de reportage van Vilt Teevee

Om je gewassen de beste kansen te geven, moet je bodem op chemisch, fysisch én biologisch vlak in orde zijn. Een bodemscan laat zien wat er onder het oppervlak gaande is. De nieuwe reportage van Vilt TeeVee laat zien hoe we samen met Vantage Agrometius een bodemscan uitvoeren bij landbouwer Johan Lavens in Westrozebeke. De scan gaf hem vooral inzichten in het complexe stikstofverhaal. Ook jij kan nog een bodemscan aanvragen.

01.04.21 - Zorg voor een optimaal stalklimaat in je varkensstal dankzij deze handige brochure en filmpjes

Een optimaal stalklimaat is erg belangrijk op het varkensbedrijf. De kwaliteit van het stalklimaat heeft immers een rechtstreekse invloed op de gezondheid en de prestaties van de varkens. Via het Vlaamse demonstratieproject “Monitoren en optimaliseren van het stalklimaat in varkensstallen” verzamelde DGZ samen met Inagro, UGent en ILVO heel wat informatie. Zo leer jij hoe je het stalklimaat kan monitoren en beheersen. Lees snel waar je alle informatie kan terugvinden!

01.04.21 - Ook in 2021 gaat het 100% West-Vlaams voor de wind. Wanneer sluit jij aan?

Na de eerste erkenningsronde van 2021 werden tien hoeveproducenten opgenomen in het netwerk 100% West-Vlaams. Dat brengt de teller op 127 aangesloten hoeves. Zij kunnen gebruik maken van het label '100% West-Vlaams' én genieten van de vele andere voordelen van het netwerk. Klinkt dit als iets voor jou? Dien dan ook je aanvraag in.

01.04.21 - Daar is de lente, daar is de zwaluw…

De eerste zwaluwen zijn terug, en daarmee dus ook de lente. In West-Vlaanderen zijn er heel wat gemeenten en steden die deze vliegen- en muggenvangers een hart onder de vleugel willen steken. Zijn er zwaluwen op jouw bedrijf? Informeer dan zeker eens bij de milieudienst van je gemeente of stad.

01.04.21 - Gratis uitleendienst puntvervuiling

Vanaf nu kunnen West-Vlaamse landbouwers gratis materiaal uitlenen om puntvervuilingen te vermijden. Inagro start daarvoor een proefproject op en zal verspreid over de provincie vijf uitleendepots opstarten waar materiaal beschikbaar is om spuitresten en reinigingswater op te vangen. Dat materiaal beschikbaar stellen moet de drempel verlagen voor landbouwers om verdere vervuilingen te vermijden.

31.03.21 - Een nieuw seizoen Bio@Inagro op jouw scherm!

Via korte filmpjes "Bio@Inagro" gaven we vorig jaar elke maand een korte update van de proefveldwerking en de stand van de gewassen op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro. De positieve reacties die we daarop kregen (en de aanhoudende strenge maatregelen om het coronavirus te bestrijden), moedigen ons aan om ook dit jaar nieuwe filmpjes te voorzien. Bekijk het eerste filmpje in dit nieuwsbericht.

31.03.21 - Miscanthus als verwarmingsbron - Verslag van de webinar

Op woensdag 24 februari organiseerde het New-C-Land-team een webinar over het verwarmingsnet van Ostricourt (Frankrijk). Het net wordt gevoed met miscanthussnippers geteeld door lokale landbouwers. We brengen verslag uit van de interessante voormiddag.

31.03.21 - Rassenproef bio witte kool 2020 - Storidor scoort op kwaliteit en stukgewicht

Op de databank www.organicxseeds.be is een ruim aanbod van biologische rassen voor witte kool. Toch houden sommige telers vast aan hun vertrouwde gangbare ras. In deze rassenproef werd de gebruikswaarde van het biologisch rassenaanbod vergeleken met enkele gangbare referentierassen. Idealiter wordt geoogst op 8 stuks per kist.

31.03.21 - Rassenproef bio rode kool 2020 - kolen een maatje te klein na groeistilstand door droogte

Op de databank www.organicxseeds.be is een ruim aanbod van biologische rassen voor rode kool. Toch houden sommige telers vast aan hun vertrouwde gangbare ras. In deze rassenproef werd de gebruikswaarde van het biologisch rassenaanbod vergeleken met enkele gangbare referentierassen. Idealiter wordt geoogst op 8 stuks per kist. Dit seizoen was tabaksblad getekend door de droogte.

31.03.21 - Rassenproef bio winterprei 2020 - Bioras Oslo het beste, nieuwe Sureton het mooiste
De natte, zachte winter kreeg op het einde van het winterpreiseizoen nog een februarimaand met uitersten. Tijdens de winterprik werd de prei afgedekt om de vorstschade te beperken. De hoge temperaturen die erop volgden, veroorzaakten wat schotaanleg bij bepaalde rassen. Rassen Aylton, Cherokee en Oslo behaalden een prima opbrengst. In de bak behaalde Sureton de beste kwaliteit. Het nieuwe ras Odrin voldeed niet.
30.03.21 - Rassenproef vroege spinazie 2020 kon net voldoende profiteren van neerslag op einde van winter

De laatste jaren kampt voorjaarspinazie steeds vaker met droogte en hoge temperaturen. De vroegste zaai, begin april, kon het nog net uitzingen tot aan de oogst, ook dankzij beregening. Bovendien bepaalt schotresistentie in hoge mate het productiepotentieel. Bij de vroegste rassen hield Beaver vrij lang stand, gekoppeld aan een goede opbrengst. Bij de middelvroege rassen waren dat Sonoma en Bilby. De late rassen scoorden goed naar schot, en de beste opbrengst werd behaald met Austin, El Prado en El Bravo. De late voorjaarszaai ging evenwel teloor aan droogte en te hoge temperaturen.