Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 2447 items aan uw criteria.
02.04.20 - Graslandupdate Week 14

In dit nieuwsbericht brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen.    

  
02.04.20 - Inagro blijft jou ondersteunen tijdens coronacrisis

Op federaal niveau wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. Ook wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Het welzijn van onze medewerkers en onze klanten is in deze tijden een topprioriteit. Tegelijk is voldoende voedsel één van de basisbehoeften. Daarom blijven we jou ondersteunen, ook tijdens de coronacrisis. In dit nieuwsbericht lees je hoe wij ons verder organiseren.

02.04.20 - Jouw advies op maat via videocall? Onze adviseurs zijn er klaar voor

Voldoende voedsel is één van de basisbehoeften. Daarom werkt de land- en tuinbouwsector volop verder tijdens de coronacrisis. En wij willen jou daarbij helpen met advies op maat! Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden beschikbaar om een videocall of teleconferentie op te zetten. Daar maken we in deze tijden handig gebruik van. Onze adviseurs zijn helemaal klaargestoomd om jou via video te bereiken. Benieuwd hoe dat verloopt? Of nog niet overtuigd? Lees dan verder!

02.04.20 - Resultaten rassenproef doordragers op stellingen onder regenkap

In de aardbeiteelt genieten doordragers steeds meer interesse door hun lange en continue productie. Het ruime rassenaanbod maakt de keuze voor een geschikte doordager niet gemakkelijk. Daarom voerden we in 2019 een demonstratieve rassenproef uit op de stellingen onder regenkap. De rassen Murano, FF1604, Malling Champion, Verity en Bravura (vroeger 08-06-10) werden vergeleken. We zagen grote verschillen tussen deze rassen.

01.04.20 - 6,57 ha bloemen voor bijen

Net als de voorbije jaren sloten we de groepsaankoop van bloemenmengsels recent succesvol af. Er werd voor meer dan 200 kg zaden besteld, goed voor de aanleg van 6,57 ha bloemenranden. Hoewel we momenteel met wat logistieke problemen zitten door de coronacrisis, doen we al het nodige om de zaden zo snel mogelijk bij de kopers te krijgen.

31.03.20 - Resultaten rassenproef bloemkool industrie herfst 2019
In 2019 legden we een rassenproef aan met bloemkool voor de industrie. Een sterk wortelgestel was in de kurkdroge zomer van 2019 een sterke troef. In deze proef werden acht rassen uitgeplant. Het vroege Java (Syngenta) presteerde in deze moeilijke omstandigheden heel goed, maar de beste resultaten werden toch weer bekomen met de referentie Giewont (Seminis). Dat ras combineerde een hoge opbrengst met een uitstekende rooskwaliteit en een lange veldhoudbaarheid. Ook Gieflor (Seminis) presteerde heel goed, maar moet tijdig geoogst worden om niet aan kwaliteit in te boeten.
31.03.20 - Zet in op kwalitatief ruwvoeder en bespaar kosten

Ruwvoeders hebben een belangrijk (financieel) aandeel in het melkveerantsoen. Door meer aandacht te besteden aan je ruwvoeders kan je de eiwitautonomie op je bedrijf verbeteren. Volgens Eddy Decaesteker, onze adviseur melkveehouderij, is ruwvoeder pas rendabel als het het (duurdere) krachtvoeder kan vervangen met hetzelfde technische resultaat. Tijdens een bijeenkomst met Waalse melkveehouders lichtte hij toe hoe je ruwvoeders het best produceert.

31.03.20 - Waterkwaliteit en -voorziening in de melkveehouderij

Onvoldoende beschikbaarheid en kwaliteit van water heeft negatieve gevolgen voor de productie van een melkveebedrijf. Daarom verdienen de waterkwaliteit en -voorziening de nodige aandacht. Wij helpen je op weg.

31.03.20 - Oproep aan jonge melkveehouders

Wil je als jonge melkveehouder je bedrijf verbeteren? Ben je bereid daarvoor kennis te delen met collega’s en te leren van elkaar? Dan is de studieclub 'Melkveehouders in de Westhoek: Young Farmers' iets voor jou.

30.03.20 - Gezocht: biolandbouwer met probleemperceel wortelonkruiden

Wortelonkruiden als kweek, akkerdistel, melkdistel en andere vergen specifieke en continue aandacht. Dat willen we graag aanpakken door betaalbare mechanisatie slim in te zetten. Een effectief, breed inzetbaar, goedkoop en behoorlijk eenvoudig te maken toestel om wortelonkruiden mee te lijf gaan is de ‘Rod Weeder’. Dat toestel wordt ter beschikking gesteld om gedurende twee jaar intensief in te zetten op een demoperceel.

26.03.20 - Bemesting in wintertarwe: onze vaststellingen en adviezen

Door de natte weersomstandigheden van de afgelopen periode moest de eerste stikstofbemesting op wintergranen worden uitgesteld. De gunstigere weersomstandigheden van het moment laten toe om de velden onder betere omstandigheden te berijden voor de eerste N-gift bij wintergranen. 

 
26.03.20 - Graslandupdate week 13

In dit nieuwsbericht brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van de grasmetingen.

26.03.20 - Correct werken in coronatijden? We helpen elkaar met creatieve ideeën

Omdat voedsel een basisbehoefte is, mogen land- en tuinbouwbedrijven blijven werken in coronatijden. Maar we moeten de maatregelen van de federale overheid wel strikt naleven, zoals “social distancing”. Ook wij bij Inagro zoeken creatieve oplossingen voor die afstandsregels. Zo monteerde onze technisch medewerker infrastructuur Jean alvast de nodige scheidingswanden op onze aardappelplantmachine en de kolenplantmachine. Bekijk ons creatief idee in het filmpje in dit nieuwsbericht. Of deel jouw idee met ons, zodat we sectorgenoten kunnen inspireren.

26.03.20 - Inagro blijft jou ondersteunen tijdens coronacrisis

Op federaal niveau wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. Ook wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Het welzijn van onze medewerkers en onze klanten is in deze tijden een topprioriteit. Tegelijk is voldoende voedsel één van de basisbehoeften. Daarom blijven we jou ondersteunen, ook tijdens de coronacrisis. In dit nieuwsbericht lees je hoe wij ons verder organiseren.

26.03.20 - Versoepeling voor gebruik van dierlijke mest op komst?

Het project SafeManure bekijkt de mogelijkheden om producten afgeleid van dierlijke mest te kunnen inzetten ter vervanging van kunstmest. In dit nieuwsbericht maken we kennis met enkele van die producten die momenteel ook getest worden in een driejarige veldproef. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

26.03.20 - Agroforestry: iets voor jou?

Onderzoek en beleid zijn het eens: agroforestry is een veelbelovende en klimaatbestendige landbouwvorm. Het biedt een antwoord op heel wat complexe uitdagingen waar de landbouwsector sinds een aantal jaren mee kampt. De landbouwer in zijn omgeving haalt voordeel uit een goed doordachte agroforestry-aanpak. Ook dit jaar staat het Consortium Agroforestry Vlaanderen, met Inagro als partner, voor je klaar met de nodige kennis en praktische tips.

25.03.20 - Resultaten rassenproef koolrabi industrie 2019

Het aanbod van koolrabirassen voor de verwerkende industrie is vrij beperkt. In deze proef plantten we zes rassen om ze met elkaar te vergelijken. De gemiddelde opbrengst (165 ton/ha) was hoog. RZ32-798 (Rijk Zwaan), Kodiac (Bejo) en Terek (Rijk Zwaan) gaven de hoogste opbrengst, maar RZ32-798 en Kodiac bleken wel minder vlot machinaal te oogsten. Er werd bij geen enkel ras voosheid vastgesteld, ook niet bij Eder (Rijk Zwaan).

23.03.20 - Ritnaalden terug actief: check je perceel met lokvallen

Ritnaalden verplaatsen zich vanaf nu vanuit diepere grondlagen terug naar de bovenste 15 cm in de bodem. Gedurende de winter kunnen ze tot 60 cm diep in de grond zitten. Eens in de bovenlaag kunnen ze opnieuw gezaaide en geplante gewassen aantasten. Omdat je als teler enkel preventief kan ingrijpen, kan monitoring interessant zijn om de juiste keuzes te maken.

23.03.20 - Machine voor automatische plaatsing en wegname antiworteldoek

Gedurende twee jaar vormden een aantal kleinfruittelers een operationele groep. Ze werkten samen met Inagro, Agreon en Innovatiesteunpunt aan de automatisatie van een antiworteldoek als onkruidbeheersing bij kleinfruit en groenten. Constructeur Agrocro Machinery liet DETO een machine bouwen die antiworteldoek kan uitrollen. DETO ontwikkelde ook een pennenschieter om het doek tegen de stam van kleinfruit vast te schieten én apparatuur om het doek na de oogst terug weg te nemen.

23.03.20 - Praktijkervaringen bladmeststoffen in de aardappelteelt

In 2019 legden we op tien locaties proeven aan met diverse bladmeststoffen. Dat deden we in samenwerking met landbouwers, en dus in de gewone praktijk. De landbouwers voerden werkzaamheden als bemesting en ziektebestrijding uit zoals gewoonlijk. Om de voordelen van bladmeststoffen in hun teelt te evalueren, werden ze gevraagd om tijdens de toediening van bladvoeding één strook niet te behandelen door de sproeidoppen tijdelijk te sluiten.