Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 3054 items aan uw criteria.
02.08.21 - Voorstelling van finale resultaten van herwonnen meststoffen-project

Het project ReNu2Farm ging over herwonnen meststoffen: nutriënten die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de waarde van de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Het project loopt stilaan ten einde, dus is het tijd om alle resultaten te bundelen en voor te stellen aan het brede publiek op onze digitale slotbijeenkomst op 9 september.

29.07.21 - Korte opfrissing over hoe je proeven correct opzet

Als varkenshouder is het interessant om af en toe een proefje uit te voeren. Meten is weten! Voor een proef opgezet wordt, is het van belang dat je vooraf goed nadenkt over de uitvoering van de proef. Welke parameters zouden mijn resultaten kunnen beïnvloeden? Is alles praktisch haalbaar? Heb ik de juiste meettoestellen ter beschikking? Lees snel verder en kom meer te weten.

29.07.21 - Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn melkveebedrijf? Deel 4: deeltijdse of voltijdse tewerkstelling

Melkveehouders staan steeds meer onder druk door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit. De stijgende arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit van de veehouders aan. Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme wil jobs creëren en de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhogen. In een reeks van artikels gaan we dieper in op de mogelijkheden in tewerkstelling. We brachten al artikels over vakantiejobs, werkgeversgroeperingen en seizoenarbeid. Deze week zoomen we in op deeltijdse en voltijdse tewerkstelling.

28.07.21 - Korte opfrissing over split suckling, beter gekend als het alterneren van biggen

Het aantal levend geboren biggen per partus is door de jaren heen sterk toegenomen waardoor meer biggen met een lager geboortegewicht geboren worden. Split suckling of beter gekend als het alterneren van biggen de eerste levensdagen, is een managementtechniek die ervoor zorgt dat ook de kleinste biggen voldoende biest kunnen opnemen bij hun eigen moeder.

28.07.21 - Getuigenis van het droogzetprotocol door één van onze leden-melkveehouders (deel 1/3)

Op 6 juli konden melkveehouders deelnemen aan een webinar rondom transitiemanagement. Inagro was medepartner in deze organisatie en zorgde voor de praktische insteek in het verhaal. Hiervoor werd een getuigenis opgenomen bij een melkveehouder die deelneemt aan het VLAIO project 'Veerkracht'. Deze week sturen we je graag de kennismaking met Gert en zijn aanpak rondom droogzetten.

27.07.21 - Twaalf verschillende teelten op één boerderij

Op Goed Te Schellebrouck in de Morinnestraat, op een boogscheut van de Langemunte in Kortrijk, zetten Michiel (31) en Edward Vercruysse (29) tegenwoordig vooral in op de duurzame groenteteelt. Er worden daar momenteel maar liefst twaalf verschillende soorten gewassen geteeld, en dat heeft zo zijn redenen. Door een goed  uitgekiende planning en de inzet van heel wat nieuwe middelen, zoals bijvoorbeeld de gps, werken ze heel milieuvriendelijk én energiezuinig, en is de opbrengst maximaal.

26.07.21 - Herwonnen meststoffen: nieuwe video's en evenementen!

Binnen het Nitroman-project wordt gekeken of herwonnen meststoffen, meer bepaald mineralenconcentraat en ammoniumzouten, als vervanger kunnen dienen voor kunstmest en dit met de veranderende wetgeving van SafeManure die er aan komt in het achterhoofd. Bekijk in dit blogbericht video’s rond de toepassing ervan en blijf op de hoogte van aankomende evenementen.

22.07.21 - Graslandupdate Week 30

Gedurende de zomermaanden brengen we je tweewekelijks op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 30.   

  
22.07.21 - Inspiratiewebinar 'Laat de bodem voor je werken'

Op het inspiratiemoment 'Laat de Bodem voor je werken' van 10 juni 2021 gingen landbouwers met elkaar in dialoog over hoe je aan de slag kunt met duurzame bodemtechnieken en hoe je dit in je bedrijfssysteem past.

22.07.21 - Farmer Business+ sluit online en fysiek af en stelt kort keten toolbox voor

Je wil je korte keten succes- en belevingsvoller maken, maar je vraagt je af hoe je dit precies moet aanpakken? De Korte Keten Toolbox van Inagro en Vives helpt je op weg en geeft je concrete tips over thema's als winkelinrichting, promotie en digitale oplossingen. De toolbox werd ontwikkeld in samenwerking met negen piloothoeves en vormt het sluitstuk van het project Farmer Business+.

22.07.21 - Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn melkveebedrijf? Deel 3: seizoenarbeid

Melkveehouders staan steeds meer onder druk door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit. De stijgende arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit van de veehouders aan. Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme wil jobs creëren en de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhogen. In een reeks van artikels gaan we dieper in op de mogelijkheden in tewerkstelling. Na een artikel over vakantiejob en werkgeversgroeperingen, zoomen we deze week in op seizoenarbeid.

22.07.21 - Zes hoeveproducenten worden 100% West-Vlaams. Wanneer sluit jij aan?

Zes hoeveproducenten zetten de zomer in als nieuw lid van het netwerk 100% West-Vlaams. De in totaal 176 erkende hoeveproducenten kunnen gebruik maken van het label '100% West-Vlaams' én genieten van tal van andere voordelen die het netwerk biedt. Klinkt dit als muziek in de oren? Dien dan snel je aanvraag in!  

20.07.21 - Fiches bundelen resultaten uit ECOPAD-project

In het Interreg-project ECOPAD werkten zeven Vlaamse, Waalse en Franse onderzoekspartners samen rond de principes van geïntegreerde bestrijding. De eindresultaten werden gebundeld in technische fiches en werden gepresenteerd op het slotseminarie.


20.07.21 - Korte opfrissing over het opvolgen van de conditie van zeugen

Een goede conditie van de zeugenstapel is van belang als we optimale productie- en financiële resultaten willen bekomen. Bij een afwijkende conditie kunnen heel wat problemen opduiken. Te vette zeugen hebben vaak meer doodgeboren biggen, minder uniforme nesten of een te lage melkproductie. Bij te magere zeugen is er meer kans op kleine, flauwe biggen, gedaalde weerstand van de zeug en tegenvallende prestaties in de volgende cyclus. Hoe je de conditie van je zeugen kan opvolgen kwam aanbod tijdens de “VarkensAcademie gaat digitaal” van 2020. Wij vatten het voor jou nog even samen.

19.07.21 - Neem deel aan het eindsymposium van Nutriman

Het internationale Nutriman-project – met Vlaamse partners UGent, Inagro, ILVO, PCS en Vlaco – loopt na 3 jaar op zijn eind. Op 16 september 2021 organiseren de projectpartners een eindsymposium. Je kunt je vanaf nu registreren voor dit gratis online evenement!

15.07.21 - Organische mulches reageren verschillend in droog (2020) en nat voorjaar (2021)

Voor het tweede jaar op rij voert Inagro een proef uit met verschillende types en verschillende diktes organische mulch in een teelt van biologische knolvenkel op het Proefbedrijf Biologische Landbouw in Beitem. Waar het groeiseizoen vorig jaar getekend was door hitte en droge omstandigheden, ervaren we dit jaar het tegenovergestelde. Onder vochtige en koele omstandigheden lijken de verschillende mulchtypes belangrijke verschillen teweeg te brengen in het gewas.

15.07.21 - Varkenshouders uit het demoproject Optimaal speenmanagement delen hun ervaringen over de kraamstal

Het demonstratieproject “Optimaal speenmanagement” is halfweg en loopt vlot. Op 1 juli organiseerden we de eerste studieclub in ’t Fazantenhof (Houthulst). De varkenshouders uit het westelijke deel van het land die meewerken aan het project vertelden hoe zij werken in de kraamstal, en hoe zij ervoor zorgen dat er gezonde biggen gespeend worden. Een leerrijke ervaring!

15.07.21 - Geslaagd proefveldbezoek aardbei

Op 29 juni organiseerden we een proefveldbezoek aardbei. We lichtten verschillende interessante onderwerpen toe. De vierentwintig bezoekers konden ook onze vernieuwde infrastructuur bezichtigen. Kon je er niet bij zijn? Lees dan snel verder voor een korte update.

14.07.21 - Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn melkveebedrijf? Deel 2: werkgeversgroepering

Melkveehouders staan steeds meer onder druk door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit. De stijgende arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit van de veehouders aan. Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme wil jobs creëren en de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhogen. In een reeks van artikels gaan we dieper in op de mogelijkheden in tewerkstelling. Na het eerste artikel over jobstudenten zoomen we deze week in op het organiseren van een werkgeversgroepering, of hoe je een medewerker kan delen met andere landbouwers.

14.07.21 - Handige protocollen om je drinkwateranalyse te beoordelen

Iedere varkenshoud(st)er streeft naar een goede diergezondheid. Eén van de factoren die daarin een grote rol spelen, is drinkwater. In landbouw worden verschillende waterbronnen gebruikt, zoals hemelwater, boorputwater of leidingwater. Drinkwateranalyses vertellen je meer over de kwaliteit van dat water. Belangrijk is dat je de juiste conclusies trekt uit de analyses.