graan
sla
paddenstoelen
spinazie
banner7
banner8
banner6
banner5
banner10
banner12
banner11
demonstratie
Trial Version, Powered By DNNGo
Nieuws
Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn melkveebedrijf? Deel 5: IBO-traject

Melkveehouders staan steeds meer onder druk door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit. De stijgende arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit van de veehouders aan. Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme wil jobs creëren en de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhogen. In een reeks van artikels gaan we dieper in op de mogelijkheden in tewerkstelling. Als laatste artikel zoomen we in op het IBO-traject.

Proefrooiingen late frietrassen Fontane en Challenger

Eind juli werd gestart met de proefrooiingen in de late frietrassen Fontane en Challenger. Tweewekelijks zullen we die aardappelpercelen bemonsteren om de opbrengst, sortering en kwaliteit van de twee aardappelrassen te beoordelen.

Schrijf je in voor het webinar 'Nutriëntenrecyclage in Vlaanderen en het buitenland'

Op 19 augustus organiseren UGent, Inagro en enkele buitenlandse partners uit het Nutriman-project een webinar over herwonnen meststoffen in Vlaanderen en het buitenland. We stellen hierbij enkele concrete cases uit het Nutriman-project voor. Interesse om deel te nemen? Schrijf je dan snel in.  

 
Voorstelling van finale resultaten van herwonnen meststoffen-project

Het project ReNu2Farm ging over herwonnen meststoffen: nutriënten die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de waarde van de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Het project loopt stilaan ten einde, dus is het tijd om alle resultaten te bundelen en voor te stellen aan het brede publiek op onze digitale slotbijeenkomst op 9 september.

Korte opfrissing over hoe je proeven correct opzet

Als varkenshouder is het interessant om af en toe een proefje uit te voeren. Meten is weten! Voor een proef opgezet wordt, is het van belang dat je vooraf goed nadenkt over de uitvoering van de proef. Welke parameters zouden mijn resultaten kunnen beïnvloeden? Is alles praktisch haalbaar? Heb ik de juiste meettoestellen ter beschikking? Lees snel verder en kom meer te weten.

Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn melkveebedrijf? Deel 4: deeltijdse of voltijdse tewerkstelling

Melkveehouders staan steeds meer onder druk door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit. De stijgende arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit van de veehouders aan. Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme wil jobs creëren en de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhogen. In een reeks van artikels gaan we dieper in op de mogelijkheden in tewerkstelling. We brachten al artikels over vakantiejobs, werkgeversgroeperingen en seizoenarbeid. Deze week zoomen we in op deeltijdse en voltijdse tewerkstelling.

Korte opfrissing over split suckling, beter gekend als het alterneren van biggen

Het aantal levend geboren biggen per partus is door de jaren heen sterk toegenomen waardoor meer biggen met een lager geboortegewicht geboren worden. Split suckling of beter gekend als het alterneren van biggen de eerste levensdagen, is een managementtechniek die ervoor zorgt dat ook de kleinste biggen voldoende biest kunnen opnemen bij hun eigen moeder.

Getuigenis van het droogzetprotocol door één van onze leden-melkveehouders (deel 1/3)

Op 6 juli konden melkveehouders deelnemen aan een webinar rondom transitiemanagement. Inagro was medepartner in deze organisatie en zorgde voor de praktische insteek in het verhaal. Hiervoor werd een getuigenis opgenomen bij een melkveehouder die deelneemt aan het VLAIO project 'Veerkracht'. Deze week sturen we je graag de kennismaking met Gert en zijn aanpak rondom droogzetten.

Twaalf verschillende teelten op één boerderij

Op Goed Te Schellebrouck in de Morinnestraat, op een boogscheut van de Langemunte in Kortrijk, zetten Michiel (31) en Edward Vercruysse (29) tegenwoordig vooral in op de duurzame groenteteelt. Er worden daar momenteel maar liefst twaalf verschillende soorten gewassen geteeld, en dat heeft zo zijn redenen. Door een goed  uitgekiende planning en de inzet van heel wat nieuwe middelen, zoals bijvoorbeeld de gps, werken ze heel milieuvriendelijk én energiezuinig, en is de opbrengst maximaal.

Herwonnen meststoffen: nieuwe video's en evenementen!

Binnen het Nitroman-project wordt gekeken of herwonnen meststoffen, meer bepaald mineralenconcentraat en ammoniumzouten, als vervanger kunnen dienen voor kunstmest en dit met de veranderende wetgeving van SafeManure die er aan komt in het achterhoofd. Bekijk in dit blogbericht video’s rond de toepassing ervan en blijf op de hoogte van aankomende evenementen.

Agenda
Publicaties
07.06.21 - Jaarverslag Graangewassen 2019

Het rapport graangewassen omvat onderzoeksresultaten van het fytotechnisch onderzoek bekomen tijdens het seizoen 2018-2019 op wintertarwe, wintergerst en spelt.

14.04.21 - Eindbrochure Tope wroeten in de Westhoek

Begin 2018 startten VIVES en Inagro het Leader-project "Tope WROETen in de Westhoek". Gedurende drie jaar konden we tal van varkenshouders individueel begeleiden om de technische resutaten te verbeteren en voerden we praktijkproeven uit. Daarnaast richtten we studieclubs op waarin varkenshouders hun kennis en ervaringen deelden. We verloren ook het sociaal welzijn niet uit het oog. De voornaamste info uit het project bundelden we in een eindbrochure.

12.01.21 - FERM! - editie 2021

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.