Vorig jaar maakten we bij Inagro en ILVO kennis met kikkererwten. De teelt bleek potentieel te hebben, waardoor de operationele groep KIK-LOVE werd opgericht. Samen met landbouwers Simon Colembie en Thomas Truyen, de firma La vie est belle en onderzoekscentra ILVO en Inagro willen we het gewas ingang doen vinden in de Vlaamse landbouw. Begin maart ging het project van start. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Kikkererwten op Vlaamse bodem: KIK-LOVE gaat van start!

KIK-LOVE: KIKkererwten – LOkaal Vlaams Eiwit

Vorig jaar oogstten we op de velden van Inagro gemiddeld 2,5 ton/ha kikkererwten. Die opbrengst is gelijkaardig aan de opbrengsten die gerapporteerd worden in Frankrijk. Het gewas lijkt dus veelbelovend als nieuwe teelt in Vlaanderen, waardoor de operationele groep KIK-LOVE werd opgericht. In dat project starten dit jaar 12 nieuwe landbouwers met de teelt.

De landbouwers zullen, in samenwerking met Inagro en ILVO, ongeveer 7,5 ha kikkererwten uitzaaien op Vlaamse bodem. Ze zullen op regelmatige basis ervaringen uitwisselen, zodat we kennis opbouwen en de teelt kunnen optimaliseren. Zo hopen we dat voedingsmiddelen op basis van lokale kikkererwten op de markt zullen komen.

Concreet wil KIK-LOVE kikkererwten voor humane consumptie introduceren in Vlaanderen. Daarom wordt gefocust op de volledige waardeketen van teelt tot afzet:

  • introductie van de teelt aan de hand van ondersteunend onderzoek en kennisopbouw;
  • opbouw van de keten door het samenbrengen van verschillende actoren;
  • inzicht verkrijgen in de kwaliteitseisen van de verwerkende industrie;
  • bepalen van de economische rendabiliteit.

 

Rassenproef, inoculatie en onkruidbestrijding

20210323-Kikkererwt.jpgNet als vorig jaar plannen Inagro en ILVO ook een rassenproef in. Momenteel is er zicht op 11 rassen uit Frankrijk, Spanje en Italië die, afhankelijk van het weer, midden april uitgezaaid zullen worden. Hou dus zeker deze nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven!

Er staat niet alleen een rassenproef op de planning, maar ook een proef met een inoculum met stikstoffixerende bacteriën. Aangezien kikkererwten vlinderbloemigen zijn, kunnen ze een associatie aangaan met deze bacteriën. Dat betekent dat ze stikstof kunnen fixeren uit de lucht, waardoor stikstofbemesting niet nodig is. Alleen zijn de bacteriën die nodig zijn voor deze stikstoffixatie nog niet aanwezig in onze bodems. De zaden zullen daarom geïnoculeerd worden met een inoculum. Het product wordt ingezet bij zowel de landbouwers als bij Inagro en ILVO. Zo kunnen we het effect van het product in verschillende regio’s opvolgen.
 
Momenteel zijn er geen gewasbeschermingsmiddelen voor kikkererwten erkend, maar we proberen om erkenningen te verkrijgen op basis van erkenningen in gelijkaardige teelten en in het buitenland. Zolang er geen erkenningen zijn, zullen telers het onkruid mechanisch onder controle houden. We zullen de toegepaste methodes monitoren om zo meer inzicht te krijgen in onkruidbestrijding bij kikkererwten.
 
 
Na-oogsttechnologie en afzet
 
Kikkererwten moeten na het dorsen gereinigd en gedroogd worden vooraleer ze verwerkt kunnen worden. Daarvoor zullen we samenwerken met enkele bedrijven actief in na-oogsttechnologie. Nadien kunnen de kikkererwten afgezet worden bij lokale voedingsbedrijven, hoevewinkels of restaurants.
 
 
Meer info
 
Heb je interesse in de teeltfiche van kikkererwten? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Jonas Claeys via jonas.claeys@inagro.be.
 
 
Meer lezen?

 

20210323-EIP-OG-Kikkererwten.jpg