Dit voorjaar is de nieuwe keuringscyclus voor spuittoestellen opgestart. Als je een uitnodiging krijgt om je toestel aan te melden voor de keuring, dan moet het spuittoestel technisch in orde zijn en moet je zowel de binnen- als buitenkant grondig reinigen. Maar heb je al nagedacht waar je je spuittoestel zal reinigen? Je zal dat moeten doen op een onverhard oppervlak of op een ingerichte vul- en spoelplaats. Enkel zo voorkom je puntvervuiling. We zetten graag nog even de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Met je spuittoestel naar de keuring? Voorkom puntvervuiling met deze tips!

Bij een inwendige reiniging of reiniging van de buitenkant van het spuittoestel kunnen nog heel wat gewasbeschermingsmiddelen mee afspoelen. Verschillende tests wezen al uit dat er makkelijk enkele gram actieve stof aan de buitenzijde van het toestel en de spuitboom kleven. Als die wegspoelen naar de riolering of het oppervlaktewater veroorzaken ze daar een grote verontreiniging. Als je weet dat 1 gram actieve stof al 10.000 m³ water vervuilt, dan is het duidelijk dat ook het reinigen van een spuittoestel mogelijks een bron van puntvervuiling is. We geven je daarom nog even kort de belangrijkste aandachtspunten om puntvervuiling te vermijden. Niet alleen bij het reinigen, maar ook tijdens het vullen of spuiten kunnen die hun nut bewijzen.

(Lees verder onder de foto.)
5_20191202_Spatbord_vervuiling_ED.jpg
Foto: Tijdens de externe reiniging van het spuittoestel kunnen nog heel wat gewasbeschermingsmiddelen afspoelen

  1. Vullen, spoelen, reinigen op een onverhard oppervlak: als het fytoproduct (uit het restwater) op de bodem terechtkomt, wordt het afgebroken door bodembacteriën. Zo komt geen gewasbeschermingsmiddel in het water terecht. Hou wel een afstand van minimum 5 m tot aan de gracht.
  2. 3x spoelen op het veld = restwater voorkomen: bij de overgang van de ene naar de andere teelt moet het spuittoestel grondig gespoeld worden. Door 3 keer te spoelen is je spuittoestel in de meeste gevallen genoeg gereinigd. Doe dat bij voorkeur op het veld en spuit het spoelwater over je gewassen. Dat is voldoende verdund om geen schade te veroorzaken. Je voorkomt ook sterke vervuiling. Tip: eindig met het grootste veld. Dat werkt makkelijker om spoelresten uit te spuiten. Overweeg (de opbouw van) een automatisch spoelsysteem. Zo hoef je niet meer uit te stappen om te spoelen.
  3. Denk aan de kleintjes: ook een verpakkingszegel, lege bus of niet gespoelde maatbeker kunnen puntvervuiling veroorzaken. Reinig ze grondig en giet het spoelwater bij de spuitoplossing. Heb je er al eens aan gedacht om een klein vuilbakje op het vulplatform van je spuitmachine te bevestigen?
  4. Niet spoelen op het veld = restwater opvangen: kan je in bepaalde gevallen toch niet spoelen op het veld, dan vang je jouw restwater op. Dat kan op een spoelplaats met een citerne voor restwater. Maar denk ook eens aan een IBC-container of een metalen of plastic tank als mobiele, goedkope oplossing. Alle inspanningen helpen om zoveel mogelijk restwater op te vangen.
  5. Zuivering van restwater: als je het restwater hebt opgevangen, moet het ook verwerkt worden. Dat kan op het bedrijf zelf in een biofilter, fytobak, Heliosec® of Sentinel®. Voor kleine hoeveelheden (< 5 m³/jaar) is een biofilter of Heliosec® ideaal, of komt Inagro met de Sentinel® bij jou op het bedrijf (50 euro/m³ + administratiekost). Grotere volumes kunnen perfect verwerkt worden met een fytobak of Sentinel®.

 

Heb je geen veilige spoelplaats of loopt het reinigingswater naar het oppervlaktewater af? Dan kan een mobiele spoelmat misschien een oplossing zijn. Inagro beschikt over zo’n spoelmat (zie foto) en stelt ze graag ter beschikking! Contacteer Inagro of Elien Dupon en we kijken samen wat mogelijk is.

TOPPS.jpg  project-logo-waterprotect.pngGekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Gewasbescherming | Glasgroenten | Groenten Open Lucht