De nieuwe keuringscyclus voor spuitmachines is van start gegaan! Binnenkort zal je dus mogelijks worden uitgenodigd om je machine aan te bieden. Voor de keuring moet het spuittoestel technisch in orde zijn en moet zowel de binnen- als buitenkant grondig gereinigd worden.

Denk wel goed na over hoe en waar je je spuittoestel zal reinigen en voorkom puntvervuiling! Heb je geen veilige reinigingsplaats ter beschikking?  Neem dan contact met ons op en we stellen onze mobiele spoelmat gratis ter beschikking!

Spuittoestel reinigen voor de keuring? Voorkom puntvervuiling met deze tips!

Puntvervuiling voorkomen is en blijft enorm belangrijk. Want ook het afspuiten en reinigen van een spuittoestel kan voor verontreiniging zorgen. Binnen project WaterProtect werd al aangetoond dat het nemen van eenvoudige maatregelen zorgt voor een betere waterkwaliteit. Als we de positieve trend willen aanhouden moeten we hier dus ook aandacht aan besteden! Let er dus goed op waar je het spuittoestel ‘keuringsklaar’ maakt.

In de huidige maatregelen rond Corona kunnen we momenteel jammer genoeg geen nieuwe gezamenlijke spoelplaats organiseren. Maar om jullie toch te ondersteunen stellen we wel de mobiele spoelmat ter beschikking. Kan je dus je toestel niet reinigen op een onverhard terrein of kan je het spoelwater niet opvangen? Dan is de spoelmat een ideale oplossing! Neem daarvoor contact op met Elien Dupon via onderstaande gegevens. Elien stemt dan verder af voor de praktische organisatie. De spoelmat zal gratis ter beschikking zijn.

Nu ook het spuitseizoen opnieuw start, maken we van de gelegenheid gebruik om nog even de belangrijkste aandachtspunten rond puntvervuiling op een rijtje te zetten:

  1. Vullen, spoelen, reinigen op een onverhard oppervlak: als het fytoproduct (uit het restwater) op de bodem terechtkomt, wordt het afgebroken door bodembacteriën. Zo komt geen gewasbeschermingsmiddel in het water terecht. Hou wel een afstand van minimum 5 m tot aan de gracht.
  2. 3x spoelen op het veld = restwater voorkomen: bij de overgang van de ene naar de andere teelt moet het spuittoestel grondig gespoeld worden. Door 3 keer te spoelen is je spuittoestel in de meeste gevallen genoeg gereinigd. Doe dat bij voorkeur op het veld en spuit het spoelwater over je gewassen. Dat is voldoende verdund om geen schade te veroorzaken. Je voorkomt ook sterke vervuiling. Tip: eindig met het grootste veld. Dat werkt makkelijker om spoelresten uit te spuiten. Overweeg (de opbouw van) een automatisch spoelsysteem. Zo hoef je niet meer uit te stappen om te spoelen.
  3. Niet spoelen op het veld = restwater opvangen: kan je in bepaalde gevallen toch niet spoelen op het veld, dan vang je jouw restwater op. Dat kan op een spoelplaats met een citerne voor restwater. Maar denk ook eens aan een IBC-container of een metalen of plastic tank als mobiele, goedkope oplossing. Alle inspanningen helpen om zoveel mogelijk restwater op te vangen.
  4. Zuivering van restwater: als je het restwater hebt opgevangen, moet het ook verwerkt worden. Dat kan op het bedrijf zelf in een biofilter, fytobak, Heliosec® of Sentinel®. Voor kleine hoeveelheden (< 5 m³/jaar) is een biofilter of Heliosec® ideaal, of komt Inagro met de Sentinel® bij jou op het bedrijf (50 EUR/m³). Grotere volumes kunnen perfect verwerkt worden met een fytobak of Sentinel®.
  5. Denk aan de kleintjes: ook een verpakkingszegel, lege bus of niet gespoelde maatbeker kunnen puntvervuiling veroorzaken. Reinig ze grondig en giet het spoelwater bij de spuitoplossing. Heb je er al eens aan gedacht om een klein vuilbakje op het vulplatform van je spuitmachine te bevestigen?

 

Ben je niet zeker of je reinigingsplaats veilig is en geen puntvervuiling veroorzaakt? Neem contact op en we helpen je op weg!

Elien Dupon: elien.dupon@inagro.be 051 14 03 07

TOPPS.jpg  project-logo-waterprotect.pngGekoppelde thema's & sectoren: Gewasbescherming