Wortelonkruiden als kweek, akkerdistel, melkdistel en andere vergen specifieke en continue aandacht. Dat willen we graag aanpakken door betaalbare mechanisatie slim in te zetten. Een effectief, breed inzetbaar, goedkoop en behoorlijk eenvoudig te maken toestel om wortelonkruiden mee te lijf gaan is de ‘Rod Weeder’. Dat toestel wordt ter beschikking gesteld om gedurende twee jaar intensief in te zetten op een demoperceel.

Gezocht: biolandbouwer met probleemperceel wortelonkruiden

De Rod Weeder is een zeskantige staaf die in grondbestendige geleiders zit. Die wordt door de grond getrokken en gaat daarbij roteren. Zo worden wortels van wortelonkruiden bovengehaald waardoor ze kunnen uitdrogen en/of minder snel teruggroeien. Zo kan vollevelds gewerkt worden en worden wortelonkruiden effectief aangepakt.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar een biologisch landbouwbedrijf met een probleemperceel wortelonkruiden. Op dat demoperceel zal één helft bewerkt worden met de Rod Weeder en blijft de andere helft onbewerkt. De Rod Weeder wordt ter beschikking gesteld door Inagro. De bedoeling is dat je hier intensief mee aan de slag gaat tijdens de zomerperiode en volgend jaar. Aan de hand van deze demo willen we het nut van dit toestel demonstreren. In 2021 organiseren we ook een veldbezoek om het resultaat van de demonstratieve proef te tonen.

Ben je geïnteresseerd om hieraan deel te nemen? Neem dan contact op met Kevin De Ceuleners via kevin.deceuleners@inagro.be of 051 14 03 50.
 
 
 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie