2 jaar geleden kregen de meesten onder jullie voor de eerste keer te horen dat er een groot probleem is met waterkwaliteit van de Bollaertbeek op vlak van gewasbeschermingsmiddelen. We kregen tijdens onze eerste vergaderingen en interviews vaak te horen “maar wij landbouwers zijn toch niet de enigen?”. In de loop van het project zijn we op sommige vragen een antwoord gaan zoeken. Met deze reeks “andere vervuilers” willen we jullie een antwoord geven op deze vragen. Vandaag belichten we het buitenland.  

 
 
Andere vervuilers in kaart gebracht - deel 1

Is het buitenland (Frankrijk) een bron van vervuiling van de Bollaertbeek? NEEN  

 
Rivieren en beken houden zich niet aan landsgrenzen. In sommige gevallen wordt de vervuiling die gemeten wordt al veroorzaakt door een verontreiniging van het water nog voor het de grens oversteekt. Dat is ook één van de redenen waarom het waterbeleid op Europees niveau bekeken wordt. Ook binnen ons land wordt waterbeleid uitgestippeld op stroombekkengebied en niet op basis van administratieve grenzen, net omdat rivieren en beken zich niet aan deze grenzen houden.  
 
De Bollaertbeek stroomt echter helemaal op Belgisch grondgebied, de bron ervan ligt in de gemeente Heuvelland. Voor deze beek is er dus geen sprake van vervuiling uit het buitenland.
 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: