In het project Aquavlan2 kregen ondernemers een unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een voucher. In totaal verleende Europa 300.000 euro steun voor vijftien voucheronderzoeken aan vijfentwintig (startende) bedrijven in Vlaanderen en Nederland. Dat resulteerde in twaalf nieuwe producten voor de aquacultuursector. Inagro werkte mee aan drie voucheronderzoeken.

Voucheronderzoeken Aquavlan2 afgerond

Eind deze maand loopt het Aquavlan2-project af. Inagro was als projectleider nauw betrokken bij alle vouchers. Medewerkers uit onze afdelingen aquacultuur en insecten en uit onze serre werkten mee aan drie voucheronderzoeken.


Insecten en eendenkroos als voeder in aquacultuur
Smart Farmers wou de mogelijkheden en beperkingen inschatten van het gebruik van zwarte soldatenvlieg, meelworm en eendenkroos bij de teelt van tilapia, reuzengarnaal en forel in een aquaponicssysteem. Inagro voerde een literatuurstudie uit om na te gaan op welke plantaardige reststromen insecten of eendenkroos gekweekt kunnen worden, en of die op hun beurt opgewaardeerd kunnen worden tot visvoeder. Uit de verzamelde info blijkt dat dat gedeeltelijk mogelijk is.

nieuw_voeder_figuur.PNG

Aerobe mineralisatie van het slib uit viskweek
De firma Smart Farmers en Kordator combineren allebei vis- en plantenkweek. Zo willen ze zowel vis als groenten duurzaam produceren. Inagro hielp hen bij de optimalisatie van het proces om naast de nutriënten in het restwater van de vis ook de nutriënten in het visslib van de viskweek ter beschikking te stellen aan de planten. Dat leidde tot 44% minder visslib en meer nutriëntenrecuperatie.  Door de mineralisatie van het slib kwam een duurzamer aquaponicssysteem tot stand.
 
Algenproductie op reststromen
Trevi en Yara Sluiskil kweken allebei algen op een reststroom van hun productieproces. Algen kunnen voor veel nuttige toepassingen dienen. In deze voucher deden HZ University of Applied Sciences, Universiteit Gent en Inagro onderzoek. De natuurlijk voorkomende algen in de reststromen van Yara Sluiskil bevatten veel essentiële omega 3-vetzuren. Ze werden gesmaakt door kokkels, wat een potentiële toepassing als voeder voor bepaalde aquacultuursoorten bevestigt. De algen gebruiken als voedselbron voor oesters wordt nog verder onderzocht. In een van de afvalstromen van Trevi werden met succes twee algensoorten gekweekt: een zoutwater- en een zoetwateralgensoort. Afhankelijk van de extra toegevoegde nutriënten en de algensoort is de groei vergelijkbaar met die in controlestalen met een standaard nutriëntenmengsel. Die resultaten zijn veelbelovend voor verdere groeioptimalisatie van algensoorten in de reststromen van Trevi.
 
 
Meer info
  • Benieuwd naar de resultaten van de twaalf andere vouchers? Lees dan zeker dit persbericht.
  • Wil je meer details over de afgeronde voucheronderzoeken of de projectresultaten van Aquavlan2? Neem dan contact op met Edson Panana Villalobos via Edson.pananavillalobos@inagro.be.

 

Aquavlanlogo_klein.JPG

logoschema_aquavlan2_blokje_enkellogos_klein.png

Het Aquavlan2-project is een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 


Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur