Iedereen die gewasbespuitingen uitvoert, moet het spuittoestel af en toe reinigen of spoelen. Daarbij blijft reinigingswater over dat heel wat resten gewasbeschermingsmiddelen bevat. Die komen best niet in de leefomgeving terecht. Weet je dat je de hoeveelheid restwater vaak op een eenvoudige manier kan verminderen? En weet je bovendien dat je het resterende restwater ook op een goedkope manier kan zuiveren?

Restwater zuiveren op het bedrijf. Ook iets voor jou?

Spoel of reinig je het spuittoestel, dan komen er altijd resten van gewasbeschermingsmiddelen mee met het spoelwater. Als dat water rechtstreeks in de waterlopen of riolering terechtkomt, spreken we over een puntvervuiling. Er treedt dan een grote verontreiniging op van het oppervlaktewater. Aangezien de normen voor gewasbeschermingsmiddelen zeer laag zijn, zijn zeer kleine hoeveelheden product al voldoende om grote hoeveelheden water te vervuilen. Het is dus duidelijk dat dit probleem best aangepakt wordt.

 

Restwater vermijden
De eenvoudigste manier om puntvervuiling aan te pakken, is restwater op het erf vermijden. Hoe minder restwater er is, hoe minder kans er is op vervuiling. En de makkelijkste manier om restwater op het erf te vermijden, is door het spuittoestel te vullen, te spoelen en te reinigen op het veld. De resten gewasbeschermingsmiddel die dan op de bodem terechtkomen worden door de bodembacteriën in het veld op een natuurlijke manier afgebroken.
 
Het is niet altijd mogelijk of even makkelijk om te spoelen of te reinigen op het veld. In dat geval gebeurt de reiniging soms nog op het bedrijf op een verhard oppervlak. De resten die daarop terechtkomen, spoelen vaak af naar waterlopen of riolering. Dat spoelwater moet je opvangen en verwerken! Het lozen van restwater met fytomiddelen op een verharding kan echt niet meer!
 
(Lees verder onder de foto's.)
 

reinigen_op_verhard_oppervlak_met_opvangzeil.jpgrestwater_op_onverhard_oppervlak.png
Foto 1: Reinigen op verhard oppervlak met opvangzeil
Foto 2: Restwater op onverhard oppervlak
 
 
Restwater opvangen
Restwater opvangen hoeft niet noodzakelijk duur te zijn en kan al starten met zeer eenvoudige oplossingen. Door bijvoorbeeld het spoelwater van de spuittank op te vangen in een IBC-container, vermijd je dat er fytomiddelen in de waterlopen terechtkomen. Dat is maar één voorbeeld van een eenvoudige ingreep. Denk dus gerust mee na over andere creatieve oplossingen en deel ze met ons of met je collega-landbouwers!

De ideale oplossing is de aanleg van een volledig uitgeruste vul- en spoelplaats, overdekt of in openlucht. Dat is uiteraard niet goedkoop en niet voor iedereen haalbaar. Maar ook daarvoor zijn er eenvoudige oplossingen die niet duur zijn. Denk zeker aan de aanleg van een vul- spoelplaats bij nieuwbouw- of renovatieprojecten, want vaak is de meerkost beperkt. Contacteer ons zeker als je daarover meer info wenst. We zijn altijd bereid je daarin te begeleiden.
 
(Lees verder onder de foto's.)
 
overdekte_vul-en_spoelplaats.jpgspoelen_in_een_opvangbak.jpg
Foto 3: Overdekte vul- en spoelplaats
Foto 4: Spoelen in een opvangbak
 
 
Restwater verwerken
Eens het water is opgevangen moet het uiteraard ook verwerkt worden. Ook daarvoor zijn er heel wat mogelijkheden. zoals een biofilter, fytobak, Phytobac® of Sentinel®. Vaak kan je zo'n systeem gedeeltelijk of geheel zelf bouwen, waardoor de kostprijs helemaal niet zo hoog ligt.

In dat kader organiseren we af en toe een workshop ‘Bouw je eigen biofilter’. In die praktische workshop leer je hoe een biofilter in elkaar zit, welke materialen je nodig hebt en hoe je daar nu juist aan moet beginnen. Je steekt zelf ook de handen uit de mouwen en bouwt samen 1 biofilter. Zo ervaar je dat een biofilter zeer eenvoudig zelf te maken is en helemaal niet duur hoeft te zijn.
 
(Lees verder onder de foto.)
 
Biofilter.JPG
Foto 5: Biofilter
 
 
Wil je graag meer tips over hoe je de hoeveelheid restwater kan vermijden, opvangen en verwerken? Kom dan naar een van de volgende workshops ‘Bouw je eigen biofilter’! Op 9 december organiseren we een workshop in samenwerking met de gemeente Beernem en LTI Oedelem. En op 18 december vindt er ook eentje plaats in Tienen, in samenwerking met het KBIVB (Bieteninstituut). Deze bijeenkomst geldt bovendien als bijscholing voor de fytolicentie.
 
> Bekijk alle praktische info en schrijf in voor de workshop in Beernem (9/12) of in Tienen (18/12).
 
 
 
 
workshop_biofilter.JPG
Foto 6: Workshop biofilter