We dit jaar nauwelijks metaldehyde (slakkenkorrels) terugvinden in het afstroomgebied van de Bollaertbeek? Dat is positief nieuws! Maar waakzaamheid blijft belangrijk! Zeker nu het meer en regelmatiger gaat regenen en de slakkendruk kan toenemen. Zorg dat de slakkenkorrels niet in de waterlopen terecht komen of kunnen afspoelen naar de waterloop. Respecteer je meterstrook en strooi nabij de waterloop handmatig of kant af. In de blog lees je nog eens onze tips.

Wist je dat...?

Volgende tips kunnen helpen om puntvervuiling door granulaten te voorkomen:

  • Zorg dat je niet in of over de beek of graskant strooit, maar respecteer de teeltvrije zone van 1 meter!

 

  • Bij (granulaat)strooiers is er altijd overlap nodig voor een egaal strooibeeld. Dit betekent dus dat de werkelijke strooibreedte groter is dan wat de machine aangeeft. Je strooit dus verder dan je denkt.

 

  • Strooi, indien mogelijk, de kant nabij de waterloop handmatig. Zo heb je meer controle.

 

  • Sommige granulaatstrooiers kunnen kant-af strooien. Op die manier is de rand van het perceel voldoende gestrooid en komen er geen slakkenkorrels in de gracht terecht. Je kan hiervoor je bufferstrook gebruiken of op de rand van het perceel rijden tot de rijen sluiten.

 

  • Ook granulaatkorrels kunnen afspoelen en meestromen met het afspoelende water. Hou daar rekening mee en neem indien nodig maatregelen om de afspoeling richting het oppervlaktewater te minimaliseren.

 

  • Pas de IPM praktijk toe bij het gebruik van granulaten en gewasbeschermingsmiddelen in het algemeen. Strooi enkel als er een slakkendruk is.

 

  • Spreek erover met je loonwerker/loonsproeier als hij de slakkenkorrels strooit.

 

  • Al aan slakkenkorrels gedacht met ijzerfosfaat als actieve stof? Je kan er bij de telersvereniging GMO-steun voor krijgen als je deze vorm gebruikt in de groenteteelt. Vraag ernaar bij je fytohandelaar of telersvereniging.


Heb je vragen omtrent dit onderwerp of de mogelijke maatregelen, neem gerust contact op met Elien Dupon: elien.dupon@inagro.be of 051 14 03 07 of Jan Vanwijnsberghe: jan.vanwijnsberghe@inagro.be of 051 27 32 95

Gekoppelde thema's & sectoren: