Jij ook puntvervuiling kan vermijden?

Puntvervuiling is nog steeds de grootste bron van verontreiniging door gewasbeschermingsmiddelen. Ook de metingen in de Bollaertbeek tonen duidelijk puntvervuilingen aan. Nochtans kunnen we puntvervuiling vrij eenvoudig voorkomen!  Lees snel onze tips!
Wist je dat...?

Puntvervuiling blijft de grootste bron van verontreiniging door gewasbeschermingsmiddelen en de metingen in de Bollaertbeek tonen ook duidelijk puntvervuilingen aan. Maar het goede nieuws is dat puntvervuilingen het makkelijkst te voorkomen zijn. En het hoeft ook helemaal niet veel geld te kosten. Het vraagt vaak enkel wat inspanning om de manier van werken te veranderen, maar is zeker niet onoverkomelijk.


Zo voorkom je puntvervuiling:

  1. Vullen, spoelen, reinigen op een onverhard oppervlak: als het fytoproduct (uit het restwater) op de bodem terechtkomt, wordt het afgebroken door bodembacteriën. Zo komt geen gewasbeschermingsmiddel in het water terecht. Hou wel een afstand van minimum 5 m tot aan de gracht.
  2. 3x spoelen op het veld = restwater voorkomen: bij de overgang van de ene naar de andere teelt moet het spuittoestel grondig gespoeld worden. Door 3 keer te spoelen is je spuittoestel in de meeste gevallen genoeg gereinigd. Doe dat bij voorkeur op het veld en spuit het spoelwater over je gewassen. Dat is voldoende verdund, om geen schade te veroorzaken. Je voorkomt ook sterke vervuiling. Tip: eindig met het grootste veld. Dat werkt makkelijker om spoelresten uit te spuiten. Overweeg (de opbouw van) een automatisch spoelsysteem. Zo hoef je niet meer uit te stappen om te spoelen.
  3. Denk aan de kleintjes: ook een verpakkingszegel, lege bus of niet gespoelde maatbeker kunnen puntvervuiling veroorzaken. Reinig ze grondig en giet het spoelwater bij de spuitoplossing. Heb je er al eens aan gedacht om een klein vuilbakje op het vulplatform van je spuitmachine te bevestigen?
  4. Niet spoelen op het veld = restwater opvangen: kan je in bepaalde gevallen toch niet spoelen op het veld, dan vang je jouw restwater op. Dat kan op een spoelplaats met een citerne voor restwater. Maar denk ook eens aan een IBC-container of een metalen of plastic tank als mobiele, goedkope oplossing. Alle inspanningen helpen om zoveel mogelijk restwater op te vangen.
  5. Zuivering van restwater: als je het restwater hebt opgevangen, moet het ook verwerkt worden. Dat kan op het bedrijf zelf in een biofilter, fytobak, Heliosec® of Sentinel®. Voor kleine hoeveelheden (< 5 m³/jaar) is een biofilter of Heliosec® ideaal ,of komt Inagro met de Sentinel® bij jou op het bedrijf (€/50 m³). Grotere volumes kunnen perfect verwerkt worden met een fytobak of Sentinel®.

 

Er zijn dus heel wat mogelijkheden om te voorkomen dat fytomiddelen of restwater in het oppervlaktewater terechtkomen. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen en zijn manier van werken wat wil aanpassen, dan komt dat de waterkwaliteit zeker ten goede. Zo kan chemische gewasbescherming mogelijk blijven, krijgen we properdere waterlopen én verbeteren we het imago van de landbouw!

Actie ikv WaterProtect
 
Heb je jouw bedrijfszetel in het afstroomgebied van de Bollaertbeek en heb je restwater van het spuittoestel met fytoproducten, maar (nog) geen zuiveringssysteem om dit restwater te zuiveren? Bel Inagro! Wij komen gratis bij jou langs met de Sentinel om dit water te zuiveren ikv het WaterProtect project.
 
 

Heb je nog vragen? Neem contact op met ons. We helpen je graag op weg.

TOPPS.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Gewasbescherming