We onderzochten het potentieel van nutriëntenrecuperatie en slibverwerking van aquaponicsslib. Een duurzamer aquaponicssysteem is mogelijk dankzij de mineralisatie van visslib. We bereikten 44% slibvermindering en konden de nutriënten recupereren.

Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib

Er is veel interesse in aquaponics voor een duurzame voedselproductie. Bij die combinatie van vis- en groenteteelt worden water en meststoffen optimaal benut. Een viskweker vindt kwaliteitsvol water bij de glastuinbouwer. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die hergebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken. Momenteel is een volledige recuperatie van de voedingsstoffen in een aquaponicssysteem nog niet mogelijk.

Potentieel van aquaponicsslib
Voedingsstoffen komen het syteem binnen via het visvoeder en blijven achter in het visslib. Het slib is een afvalstroom die uit het systeem verwijderd wordt via mechanische filtratie. Door het slib te beluchten kan het volume sterk verminderen en kunnen de nutriënten in de oplossing benut worden in de groenteteelt. Slibmineralisatie is dus belangrijk om belangrijke niet-hernieuwbare voedingsstoffen, zoals fosfor, terug te winnen en terug te brengen in het aquaponicssysteem.

Inagro analyseerde het slib van snoekbaarskweek in recirculatiesystemen (RAS) om het voedingsprofiel van het slib te achterhalen en het volume te verminderen. Aërobe mineralisatie werd gebruikt voor nutriëntenrecuperatie en slibverwerking. Daarna werd het verrijkte water teruggestuurd naar de serre voor de kweek van sla.

> Download het volledige verslag van dit onderzoek, of bekijk de samenvatting.


Meer info
Boris Delaide - boris.delaide@inagro.be
Edson Panana - Edson.pananavillalobos@inagro.be


Dit onderzoek kadert in Aquavlan2, een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.  

Aquavlanlogo_klein.JPG  
logoschema_aquavlan2_blokje_enkellogos_klein.png
Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur | Glasgroenten