Sinds de start van het Aquavlan2-project kregen zeventien bedrijven al een duwtje in de rug. Via een vouchersysteem kunnen ze gratis expertise of diensten inhuren. Inagro hielp het Gentse bedrijf Smart Farmers met een literatuurstudie over het potentieel van insecten en eendenkroos in een aquaponicssysteem.

Insecten en eendenkroos als voedsel in een aquaponicssysteem

"Smart Farmers" is een Gents bedrijf dat installaties bouwt voor de circulaire teelt van vissen en groenten. In de zeecontainers van hun Urban Smart Farm kweken de ondernemers kruiden, groenten, vissen en schaaldieren. In 2019 schalen ze op naar een circulaire stadsboerderij van 2.000 m². Het Gentse bedrijf zocht naar mogelijkheden om zwarte soldaatvliegen, meelwormen en eendenkroos te gebruiken bij de teelt van tilapia, reuzengarnaal en forel in een aquaponicssysteem.

Inagro voerde een literatuurstudie uit om na te gaan op welke plantaardige reststromen insecten of eendenkroos gekweekt kunnen worden, en of die op hun beurt opgewaardeerd kunnen worden tot visvoeder. Uit de verzamelde info blijkt dat dat gedeeltelijk mogelijk is. Zo kunnen zwarte soldatenvliegen gekweekt worden op een combinatie van reststromen, maar moeilijk op groente alleen. Meelwormen groeien niet op natte reststromen. Ze hebben wel potentieel als voeder voor forellen. Eendenkroos blijkt goed te groeien op restwater van de viskwekerij en kan aan tilapia gevoederd worden. Omdat de resultaten uit de verschillende studies niet altijd gelijklopend zijn, is het moeilijk een algemene conclusie te vormen. Het succes van het systeem is sterk afhankelijk van de reststroom, de insecten- en vissoort.
 
Ook nood aan steun?
Ben je aquacultuurondernemers en heb je een bedrijfsspecifieke vraag? Je kunt nog altijd een voucheraanvraag indienen. De laatste voucherkeuringsronde vindt begin maart 2019 plaats. Je vraag moet wel aansluiten bij de onderzoeksthema’s van het project. Interesse? Neem dan contact op met projectleider Stefan Teerlinck via stefan.teerlinck@inagro.be voor meer details.
 
 
Aquavlanlogo_klein.JPG
logoschema_aquavlan2_blokje_enkellogos_klein.png
Het Aquavlan2-project is een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur | Insectenkweek