Op 22 november tekenden zo’n 30 geïnteresseerden present op de workshop "bouw je eigen biofilter" op het bedrijf van landbouwmachines Dauchy. Na een theoretische inleiding gingen de aanwezigen zelf aan de slag. Onder leiding van onze medewerkers bouwden ze een biofilter. Al snel werd duidelijk dat een biofilter bouwen best makkelijk is. Daarnaast blijken veel landbouwers praktische vragen te hebben over de aanleg van een vul- en spoelplaats. In het project WaterProtect willen we dan ook nog sterker inzetten op individueel bedrijfsadvies.

Telers bouwen zelf een biofilter in Kemmel

Puntvervuiling prakisch aanpakken
Elien Dupon van Inagro opende de workshop met een toelichting bij de problematiek van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) in het oppervlaktewater. Ze staafde dat met resultaten van metingen van GBM in de Bollaertbeek.

Daarna verduidelijkte Jan Vanwijnsberghe van Inagro hoe belangrijk het is om puntvervuiling op het bedrijf te vermijden. Puntvervuiling - en vooral het spuittoestel vullen en (zowel in- als uitwendig) reinigen - blijven de grootste oorzaken van de verontreiniging van het oppervlaktewater met GBM. Met een ingerichte vul- en spoelplaats op jouw bedrijf vermijd je die mogelijke verontreiniging. En wat met het opgevangen restwater? De biofilter is één van de vier erkende verwerkingssystemen voor restwater.

ED_20190103_biofilter_uitleg.jpg
Foto: Eerst de uitleg...


Na de theoretische uitleg praatten de deelnemers in discussiegroepjes verder over de mogelijke oorzaken van en oplossingen voor puntverontreiniging op het eigen bedrijf. Er waren heel wat vragen over het praktische aspect van het vermijden van puntvervuiling en de aanleg van een vul- en spoelplaats. Tijdens het verdere verloop van het project willen we dan ook sterk inzetten op individueel bedrijfsadvies.

> Heb je interesse of wil je eens overleggen over je aanpak? Neem dan contact op met ons (zie onder)!

 

Aan de slag
Daarna was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. In de loods stonden zes IBC-containers opgesteld en was er materiaal ter beschikking (boormachines, schroevendraaiers, decoupeerzaag, darmen, koppelstukken, enz.). Van de zes vaten maakten de deelnemers een biofilter, opgebouwd uit drie filtereenheden (verticale bakken) en drie plantenbakken.

Jan Vanwijnsberghe motiveerde eerst kort hoe de verschillende bakken precies opgebouwd moesten worden. Met een gedetailleerde handleiding in de hand ging iedereen aan de slag. In een uur tijd waren alle koppelingen en darmen aan de bakken bevestigd. Nu hoeft enkel nog het substraat toegediend te worden, en dan is de biofilter gebruiksklaar.

 

ED_20190103_biofilter_uitvoering.jpg
Foto: Dan aan de slag!

 

Zelfbouwpakketten
In de workshop bood Inagro zelfbouwpakketten aan met 50 % korting (met steun van LEADER). Er werden twee biofilters aangekocht voor de verwerking van zo’n 10 m³ restwater.

Heb jij ook interesse om een biofilter te bouwen en wil je meer info over een vul- en spoelplaats of het vermijden van puntvervuiling op jouw bedrijf? Neem dan gerust contact op met ons via:
 
 
Deze workshop werd georganiseerd in kader van het Horizon2020 project ‘WaterProtect’ en het LEADER-Westhoek-project ‘Land- en tuinbouwers en imkers, samen op de bres voor duurzame land- en tuinbouw’ of kortweg ‘Boer en bij’ en kwam tot stand met steun van Leader, de provincie West-Vlaanderen en de EU.

LogobannerWaterprotectBoerEnBij_012019.png
Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Gewasbescherming | Glasgroenten | Groenten Open Lucht