Op 6 september organiseerde Inagro een studienamiddag over soja en alternatieve eiwitbronnen. Zowel voor de lokale teelt van soja in Vlaanderen als voor het gebruik van lokale alternatieven ziet Inagro mogelijkheden. Er waren dan ook heel wat geïnteresseerden aanwezig. Wil je volgend seizoen al aan de slag met soja dan geven we graag enkele nuttige tips.  

 
Brede interesse in soja

Als geïnteresseerde om soja te telen is het zeker mogelijk om hiermee volgend seizoen te starten. Om je op weg te helpen vertellen we je graag hoe je dit kan aanpakken met zo weinig mogelijk investeringen. 

De subtropische plant soja is qua teeltseizoen vergelijkbaar met maïs en lijkt qua uitzicht heel sterk op boontjes.     

  • Zaai: eind april - begin mei
  • Oogst: eind september - begin oktober
   

Zaai
Kies voor een vroeg ras, dat voldoende kan afrijpen voor oogst. Het zaaien gebeurt aan een dichtheid van 60 – 70 zaden per m² op een rijenafstand tussen 30-40 cm en diepte van max. 2cm. Kies een afstand die haalbaar is met een machine die voorhanden is (bv: bonenzaaier met rijenafstand van 37,5 cm). Bescherm de soja de eerste weken na zaai tegen duiven, dit is een cruciale periode. Dit kan met fluitlinten, luchtkannon, vliegers,...  


Bemesting
Bemesting is geen grote zorg. Door de samenwerking met bacteriën (Rhizobium) haalt de plant N uit de lucht. Gebruik dan ook geïnoculeerd zaad. Een kleine gift van K is aangewezen (100 kg). Laat hiervoor zeker een bodemstaal nemen, om de juiste bemestingsdosis voor het perceel te bepalen!

  

Onkruidbestrijding
Dankzij de inspanningen van Inagro zijn er sinds 2017 een aantal producten bijgekomen die ingezet kunnen worden in soja:  

Vooropkomst    

  • Stomp Aqua
  • Centium 36 CS
  • Frontier Elite
  • Successor

Na-opkomst    

  • Focus Plus
  • Harmony Pasture

  

Oogst
Dat soja mogelijk is op Vlaamse bodem, bewijst deze reportage over de oogst op Focus WTV.  

Het oogsten kan perfect met een standaard pikdorser, waarvan de afstelling wat wordt aangepast. Als men zich baseert op maïs, dan dienen de zeven voldoende worden afgesloten. Het omgekeerde telt voor de instellingen van granen, waarbij de zeven dan best zoveel mogelijk open staan. Voor de juiste afstelling is men echter nog steeds afhankelijk van trial & error.     

De opbrengst van soja kan in Vlaanderen verwacht worden tussen 3 en 3,5 ton per ha bonen (15% vocht) met 37% eiwitgehalte en 20% oliegehalte (DS).    

  

Thema's studiemiddag
Na de toelichting van de sojateelt door Bram Vervisch, lichtte Eddy Decaesteker de mogelijkheden toe van alternatieven voor soja input in het rantsoen. David Deruytter besprak als afsluiter het professioneel onderzoek naar insecten op Inagro als alternatieve bron van eiwitten.

Indien je meer informatie wenst omtrent deze thema’s of een bezoek wil brengen aan de insectenteelt, aarzel dan niet om één van de collega’s te contacteren!   

    

Dit onderzoek kadert in het VLAIO-project "Introductie van sojateelt in Vlaanderen", uitgevoerd door ILVO, Inagro en KU Leuven.    

Combinatielogo_VLAIO.jpg