Dankzij het Europese Aquavlan2-project krijgen ondernemers de unieke kans om hun zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten onderzoeken en beantwoorden via een vouchersysteem. Drie bedrijven zijn zo al aan de slag gegaan. Benieuwd naar de eerste resultaten namen we even poolshoogte bij Eric van garnalenkwekerij Crevetec.  

 
Onderzoeks- en bedrijfswereld vinden elkaar dankzij Europees Aquavlan2-project

Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur- en glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland bij hun technische innovaties. De verdere ontwikkeling van technieken moet hen in staat stellen om kringlopen in de zoute en zoete aquacultuur te sluiten, nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen te benutten en de grondsmaak in aquatische producten te voorkomen.   

Daarnaast krijgen ondernemers de unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een vouchersysteem. Zo wordt de sector verder uitgebouwd en versterken bestaande bedrijven hun concurrentievermogen op wereldschaal.  

Op bezoek bij Eric van Crevetec
In april 2017 werden drie vouchers uitgedeeld. ILVO en Universiteit voeren een van de vouchers uit in opdracht van Crevetec, Proviron en Aquaculture Farming Technology.

Eric (Crevetec), Daan (ILVO) en Mathieu (UGent) gingen onmiddellijk aan de slag met hun voucher. Ze willen een broodstock (groep ouderdieren) aanleggen voor tropische zoutwatergarnalen. In een eerste stap vonden ze de gamba-moeder- en vaderdieren waarmee ze larven willen kweken. Nu is het even wachten op de nodige toelatingen om de diertjes veilig te importeren. Daarna kan het kruisen beginnen. Verschillende gamba's, elk met bijzondere kenmerken, zullen gekruist worden om uiteindelijk de meest geschikte gamba te vinden.  

Eens de diertjes geacclimatiseerd zijn worden ze samengebracht en is het uitkijken naar de eerste larven. Die piepkleine garnaaltjes groeien in zeven weken tot ongeveer 1 gram. Daarna verhuizen ze naar een grotere verblijfplaats waar ze tot 7 gram groeien. De laatste drie tot vier maanden groeien ze tot 30 gram. In de laatste dagen worden ze gezuiverd in helder zeewater van 25 graden. 

Zelf een idee binnen het vouchersysteem?
Ben je verder geïnteresseerd in het Aquavlan2-vouchersysteem? Dan kan je contact opnemen met de projectleider Stefan Teerlinck (stefan.teerlinck@inagro.be).

Heb je een idee rond aquacultuur, maar ben je nog op zoek hoe je het in de praktijk kunt brengen? Neem dan deel aan de Bootcamp “Van Eigen Kweek”.
> Meer info: www.inagro.be/vaneigenkweek.

In de aanloop naar het Bootcamp organiseren we in september en oktober een hele reeks Afterwork bedrijfsbezoeken. Ondermeer aan Eric's Gamba's (Crevetec).

> alle info + inschrijven

logoschema_aquavlan2_16_9_mettekst_finaal.png


Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur