Op 6 juli konden melkveehouders deelnemen aan een webinar rondom transitiemanagement. Inagro was medepartner in deze organisatie en zorgde voor de praktische insteek in het verhaal. Hiervoor werd een getuigenis opgenomen bij een melkveehouder die deelneemt aan het VLAIO project 'Veerkracht'. Deze week sturen we je graag de kennismaking met Gert en zijn aanpak rondom droogzetten.

Getuigenis van het droogzetprotocol door één van onze leden-melkveehouders (deel 1/3)

De transitieperiode, de periode van eind lactatie tot 1 à 2 maanden na kalven, is een cruciale periode voor melkvee. Om de koeien veerkrachtiger door deze periode heen te helpen komen, is een goed transitiemanagement noodzakelijk. In het VLAIO-project ‘Veerkracht’, waar 21 melkveehouders aan deelnemen, wordt deze periode onder de loep genomen.

In het filmpje maak je kennis met het gemengd bedrijf (akker-melkvee) van Gert. Met het melkvee gemolken door een melkrobot en een duidelijke toekomstvisie streeft Gert naar perfectie. Omdat structuur en hygiëne een must zijn voor het bedrijf, werd 2 jaar geleden geïnvesteerd in een aparte stal voor de droogstaande koeien. In deze overzichtelijke stal vinden de dieren de nodige rust en ruimte.

afbeeldingblogtransitie12872021.png

Niet alleen het droogzetten zelf moet correct gebeuren, ook de fase ervoor is belangrijk. Om de productie zoveel mogelijk te doen dalen, wordt de krachtvoertabel in de melkrobot aangepast. Zo krijgen ze vanaf 80 dagen voor kalven enkel nog 1 kg evenwichtig krachtvoer en geen eiwit meer bij. Vanaf 67 dagen voor kalven wordt ook dit stopgezet en krijgen ze geen krachtvoer meer in de melkrobot. Ook worden de dieren in de aanloop van het droogzetten uit de attentielijst gehaald zodat ze niet meer worden opgehaald om te melken. Zo daalt de productie. Bovendien worden ze de laatste dagen aan een lagere frequentie gemolken.

Net voor het droogzetten controleert Gert het celgetal. Als er geen verhoogd celgetal is (tot 150 000) worden enkel teatsealers gebruikt. “Een koe die niet ziek is, heeft geen antibiotica nodig”. Deze manier van selectief droogzetten is al 3 jaar de gouden standaard op het bedrijf. Hierbij is hygiëne uiterst belangrijk. Een goede opvolging van de uiergezondheid hoort daarbij: de dieren worden dagelijks 2 à 3 maal gecontroleerd.

Het laatste deel van het droogstandsprotocol is het verzorgen van de klauwen. Dit gebeurt standaard bij het droogzetten dat ook in de klauwbox plaatsvindt.

 

>> Bekijk de filmpjes over de kennismaking met Gert en zijn visie op het droogzetten.

 

 

logobannerprojectveerkracht 28072021.png

met steun van

Afbeelding3.jpg


Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij