Ben je melkveehouder en wil je het groeitraject van jouw jongvee in kaart brengen? Maak dan gebruik van de gratis Jongveetool, ontwikkeld in het VLAIO LA- project JongLeven. Je registreert het gewicht of de borstomtrek van het jongvee. De Jongveetool illustreert vervolgens hoe goed jouw bedrijf scoort ten opzichte van het streeftraject. In één oogopslag evalueer je met deze tool ook het groeitraject en de groeisnelheid van verschillende leeftijdsgroepen.

Nieuwe tool brengt groeitraject jongvee in kaart!

In het VLAIO LA-project JongLeven volgt een groep enthousiaste melkveehouders al geruime tijd de groei van hun jongvee op. Op driemaandelijkse meet- en weegmomenten wordt alles geregistreerd. Met die cijfers evalueerden de projectpartners de jongvee-opfok van de melkveebedrijven en werden de referentiewaardes en formules geüpdatet. Deze nieuwe referentiewaardes werden vervolgens geïntegreerd in de nieuwe Jongveetool.

 

afbeeldingblog70621.png  
 
Een West-Vlaamse melkveehouder slaagde er, dankzij de Jongveetool en opvolging in het project, in om de gemiddelde leeftijd van eerste inseminatie met maar liefst 4 maanden te verkorten! Dat deed de opfokkost gevoelig dalen. Bovendien moest de melkveehouder minder jongvee ter vervanging aanhouden. Ook andere melkveehouders gaven aan dat ze, door de groei bewust te monitoren, het groeitraject konden aanpassen om de groei in het eerste levensjaar te maximaliseren. Door de betere groei in het eerste levensjaar kunnen de dieren rustiger groeien in het tweede jaar, waardoor te veel vervetting vermeden wordt. De Jongveetool bleek een handig hulpmiddel om het management bij te sturen en te verfijnen.
 
De Jongveetool is gratis beschikbaar voor alle melkveehouders. Na registratie monitor je niet alleen het gewicht, de borstomtrek of de kruishoogte, maar ook hoe snel de dieren 200 kg en het gewenste inseminatiegewicht bereiken. Duidelijke grafieken geven je bovendien een goed beeld van het groeitraject in de verschillende leeftijdsgroepen.
Door regelmatig gewicht of borstomtrek te registreren, kan je al vroeg in de opfok fouten opsporen en bijsturen om zo een optimaal groeitraject te realiseren. Dat levert uiteindelijk hoogproductieve vaarzen op die tijdig afkalven!

> Ga zelf ook aan de slag met de Jongveetool!

 
logosprojectjongleven070621.png

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij | Vleesveehouderij