Vorige week werden de opgevolgde percelen gemaaid, dus zijn er deze week geen cijfers over de grasgroei. We kunnen wel iets vertellen over het drogestof- en eiwitgehalte. We geven ook nog een waarschuwing mee. 

 
Graslandupdate week 21

Afgelopen week zijn een aantal percelen gemaaid, tussen de buien door. Ook de percelen die wij opvolgen, werden gemaaid. De opbrengst van de gemaaide percelen lag tussen 3500 en 4300 kg DS/ha. Uit berichten van Agrifirm (Nederland) blijkt dat, door de sterke groei die het gras nu kent, het eiwitgehalte blijft dalen op de percelen die nog gemaaid moeten worden. Er is namelijk onvoldoende snel beschikbaar stikstof in de bodem om de vraag van het gras bij te benen. Die dalende trend werd op onze percelen ook waargenomen. 

Het gras bevat een groot aandeel onbestendig eiwit (OEB). Als je dat gras iets natter inkuilt, wat nu het geval is door het onvoldoende voordrogen, kan dat leiden tot vorming van nitreuze gassen. Let daarvoor op! Dit laaghangend bruinrood gas is giftig bij inademen en kan reactie geven op de huid. Als je het plastic van de kuil bol ziet staan, probeer het dan te doorprikken vanop afstand, best met de wind in de rug, met bijvoorbeeld een mes op een stok. Na enkele dagen zal dit gas vanzelf verdwijnen. Weersgegevens sinds 09/05/2021, verspreid over de provincie:

210521_WVl-Meteo.jpg

Deze resultaten zijn uitstaan uit het demonstratieproject: "Lerend netwerk graslandboeren"
Logo_Demonstratieproject-lerend netwerk grasland.JPG


Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Bodem En Bemesting | Melkveehouderij | Vleesveehouderij