Inagro adviseert worteltelers via een systeem van geleide bestrijding van wortelvlieg. Na een bezoek op het veld brengen we je op de hoogte als de actiedrempel overschreden is, of bij andere opmerkelijke vaststellingen. Heb je interesse in onze dienstverlening? Lees dan zeker verder!

Geleide bestrijding wortelvlieg, tal van voordelen

Bij telers die gebruik maken van onze dienstverlening, plaatsen we na de zaai geeloranje vangplaten op de juiste plaats in het veld. Dat doen we aan de rand van het perceel, waar wortelvliegen graag vertoeven, bijvoorbeeld vlakbij een vijver, beek, bomen, haag of aangrenzend veld waar vorig jaar of dit jaar schermbloemigen staan.

Eén maal om de drie weken bezoekt een adviseur van het team  ‘waarnemingen en waarschuwingen' van Inagro het perceel. Als er GEEN overschrijding is, krijgt de teler na het veldbezoek een sms met het gemiddeld aantal getelde wortelvliegen. Bij een overschrijding bellen we de teler op.

Wekelijks zenden we eveneens een e-mail met een waarschuwingsbericht waarin we info verzamelen over het aantal overschrijdingen per gemeente én advies verlenen over de eventuele gewasbescherming die je kunt inzetten. Als we andere ziekten of plagen (bv. bladluizen, wollige wortelluizen, …) opmerkten tijdens de bezoeken, dan melden we dat ook in het waarschuwingsbericht.

Wortelteler uit Kortemark aan het woord

"Wij doen al een tiental jaar geleide bestrijding van de wortelvlieg. Om de wortelvlieg te leren herkennen, kregen we een fiche van Inagro met een foto van de wortelvlieg en haar kenmerken. Dat vergeleek ik met wat er te zien was op mijn vangplaten. Ook kreeg ik hulp van de adviseur van Inagro. In het begin duurt het langer om de plaatjes te bekijken, maar dat verloopt vlotter naarmate je meer getraind bent. Je moet wel nauwkeurig kijken voor een goed resultaat!

Een tip die ik geef: zorg ervoor dat de vangplaten niet te vuil zijn. Vooral bij regen en veel wind spat er aarde op. Na enige tijd hangen de vangplaten ook vol met allerhande vliegen. Dan zijn ze niet meer overzichtelijk, en dat bemoeilijkt een correcte telling. Bovendien plakken de plaatjes dan onvoldoende.

De afwisseling tussen de eigen tellingen en die van Inagro lopen goed. Zelf tel ik telkens volgens een vast stramien, namelijk elke dinsdag. Inagro komt ongeveer eenmaal om de drie weken. Die opvolging is een ondersteuning en bevestiging van mijn eigen tellingen. Zo voel ik mij veiliger. Ik moet niet onnodig sproeien, en sproei alleen nog op het juiste moment. Dat is economisch ook interessant. Goede en gezonde wortelen, daar streven we naar. Wij hebben nog nooit afkeuringen gehad.

We krijgen ook bijkomende informatie als er bladluizen of andere ziektes te zien zijn via de wekelijkse mail of bij een bezoek van de adviseur. Dat houdt mij alert. Het maakt dat ik ook wel eens op mijn knieën ga zitten en zelf controleer.

In 2020 waren er verder zeer weinig wortelvliegen op ons perceel. Zowel de adviseur als ik hebben er praktisch geen geteld."Kostprijs per veld, inclusief huur van het materiaal

  • Kleine wortelen in Vlaanderen: 110 euro/perceel
  • Grote wortelen, knolselder, pastinaak, wortelpeterselie in Vlaanderen: 137 euro/perceel

Als je lid bent van een telersvereniging, kan je GMO-tussenkomst krijgen.

 

Wil je een beroep doen op Inagro voor geleide bestrijding?

Neem contact op met onze klantenservicedesk via klantenservice@inagro.be.


Gekoppelde thema's & sectoren: Gewasbescherming | Groenten Open Lucht