Tijdens de voorbije winter 2020-2021 was het lastig om savooikolen van goede kwaliteit te telen. Glazigheid, bruinverkleuring en algemene sleet door de strenge vorst zorgden voor veel kwaliteitsverlies. In deze proef vergeleken we zeven rassen. Bij de winterrassen gaven Manitoba (Syngenta) en Wiratoba (Syngenta) de zwaarste kolen. Baikal (Syngenta), Corripa (Syngenta), Impresa (Bejo) en Maurice (Rijk Zwaan) leverden lichtere kolen.

Rassen savooikool 2020 vertoonden veel sleet

Voedzame bodem

We zaaiden op 4 juni in trays bij een plantenkweker. We plantten op 14 juli op een afstand van 70 cm op 51 cm, na een voorvrucht van bloemkool. Een beregening (25 mm) kort na het planten zorgde voor een uniforme weggroei. Het gewas ontwikkelde zich, vooral dankzij de voedzame bodem, heel goed. Er werd niet bijbemest. De proef werd in meerdere keren geoogst. De oogst startte op 9 november 2020 en eindigde op 10 maart 2021. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk kolen te oogsten van het formaat 5 stuks in een EPS-kist.

 

Natte winter met strenge vorstperiode

Corripa (Syngenta), Impresa (Bejo) en Maurice (Rijk Zwaan) stonden in januari het minst glazig. Gedurende de stevige winterprik begin februari werd de proef niet afgeschermd tegen de vrieskou. Na de dooi vertoonden de kolen uitwendig veel slijtage. Inwendig was het groeipunt echter niet aangetast. De geoogste kolen sorteerden vanaf dan allemaal in de klasse A1.

 

Houtduiven en hazen

We schermden de proef de eerste maand na het planten en tijdens de winter af met een wildnet tegen houtduiven en ander wild. Kippengaas aan de rand van het veld hield de talrijke hazen tegen.

 

> Bekijk het volledige verslag van deze proef.

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Biologische Productie | Groenten Open Lucht