Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 18. 

 
Graslandupdate week 18: Hoog suikergehalte

Grasgroei  

Deze week noteerden we een dagelijkse grasgroei van net geen 72 kg DS/ha. Het suikergehalte is nog steeds in stijgende lijn, tot 300 g/kg DS. Koude nachten en zonnige dagen verklaren dat. Dat we de stalen in de ochtend nemen, speelt daar ongetwijfeld ook in mee. De percelen die al gemaaid werden, hoofdzakelijk Italiaans raaigras, waren daardoor zeer plakkerig. Een inoculant bij inkuilen kan bijdragen aan een goede bewaring. 

Beweiding 

In de vele berichtjes die we de voorbije weken mochten ontvangen, wordt onder andere gemeld hoe smakelijk het verse gras momenteel is. Dat tonen we jullie graag in deze nieuwsbrief via de bijgesloten foto's (onder de grafieken).  

Het gras bevat momenteel ongewoon veel suiker. De voorbije weken waren er dan ook veel zonnige, maar vooral ook koude dagen. Dat lijkt nu om te slaan: er wordt meer neerslag voorspeld voor de komende week.  

Inhoudelijk is het verse gras momenteel ook zeer rijk. Door de trage groei van de voorbije weken is de celopbouw ideaal voor grazende koeien. Vers gras bevat momenteel ruim 1000 VEM en ruim 100 g DVE per kg droge stof. Het eiwitgehalte was de voorbij weken ongeveer 20%. De laatste analyse toont 16,5% ruw eiwit per kilo droge stof. Dat is quasi gelijk aan de inhoud van een kilo droge stof evenwichtig krachtvoeder. Ook in Nederland wordt letterlijk gezegd dat het huidige verse gras puur krachtvoeder is.  

Welk systeem van beweiding je kiest, kan je best vooraf goed plannen. Een goed voorbeeld: deel je totale beweidbare oppervlakte op in kleinere perceeltjes waar de koeien om de 4 à 6 dagen op terugkeren. Een goede weidegang levert behoorlijk wat centen op! Het rantsoen wordt namelijk langs twee kanten goedkoper: weidegang is een stuk goedkoper dan ingekuild ruwvoeder. En doordat het verse gras inhoudelijk van betere kwaliteit is dan ingekuild ruwvoeder, kan je momenteel extra krachtvoeder besparen. Twee praktijkrantsoenen bij eenzelfde melkveehouder illustreren dat: 

210429voorbeeldrantsoen.jpg
Een aandachtspunt is dat gras niet zo snel terugkeert momenteel. Extra aanpassen wanneer je een maaiweide beschikbaar stelt voor weidegang, want die bemesting is mogelijk te veel en kan zorgen voor te veel OEB opname door de koe, we stellen namelijk een heel 'ander gras' beschikbaar op dat moment.

Wie graag meer info wil over beweiden, mag ons altijd contacteren via info.melkveehouderij@inagro.be.


 

graslandupdateweek18_210429a.jpg


 

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Bodem En Bemesting | Melkveehouderij | Vleesveehouderij