Wekelijks brengen we je op de hoogte van de actuele gegevens van onze grasmetingen. In dit nieuwsbericht informeren we je over de stand van zaken in week 17.

Graslandupdate week 17: Knopen tellen

 

Knopen tellen

Wanneer er een tweede knoop zichtbaar is bij 2/3e van de grasstengels, dan is dat een goed moment om te maaien. Knopen zijn de verdikkingen van de stengel zoals te zien is op onderstaande foto. Je kan best vermijden om percelen te maaien waar amper knopen zichtbaar zijn. Dat is nu vooral het geval bij weidegras. Italiaans raaigras zal dat stadium naar verwachtig eerder bereiken. Vanaf de derde knoop verwachten we een sterke toename van de ruwe celstof, en dus een groter onverteerbaar deel.

Het is dus een evenwicht zoeken om het optimale maaitijdstip te bepalen, want je wil uiteraard voldoende ruwe celstof in het gras hebben. Dat bekom je als de tweede knoop hier en daar zichtbaar is. Als je het Italiaans raaigras dan toch te jong maait, dan kan je de ruwe celstof van de kuil nog bijsturen door het Engels raaigras iets ouder te laten worden, meer bepaald in het stadium waarin de tweede knoop zeer duidelijk zichtbaar is op 2/3e van de planten.

210421_GrasKnopenWeek17a.jpg

Grasgroei

Hoewel er vorige week nog een sterke dagelijkse groei werd gemeten, viel de groei deze week terug tot 23 kg DS/ha. We zitten nog altijd in een periode waar de nachttemperaturen niet boven de 5°C komen. Daardoor verloopt de dagelijkse grasgroei wat trager dan verwacht. Wat duidelijk opvalt, is de stijging in suikergehalte, wat te verklaren valt door de koudere nachten en zonnige dagen.

graslandupdateweek17_210421a.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Bodem En Bemesting | Melkveehouderij | Vleesveehouderij