Lange tijd was het heel stil op onze bezoekboerderijen, maar daar komt stilaan verandering in. Een eerste versoepeling betreft de klasbezoeken. Sinds 15 maart zijn klassen terug welkom op de boerderij. Toeristen nog niet, maar je kan je wél al voorbereiden op hun komst, met de begeleiding van onze event- en communicatiecoach. In dit nieuwsbericht zetten we de recentste informatie op een rijtje.

Kinderen en toeristen op de boerderij: stand van zaken en kansen voor jouw zomeractiviteiten

Klasbezoeken kunnen terug

Vanaf 15 maart zijn uitstappen met de klas terug toegestaan. We hopen dus vlug opnieuw kinderen op de boerderij te zien. Een boerderijbezoek is niet alleen leuk, je kan het ook coronaveilig organiseren. Leerlingen trekken in hun klasbubbel te voet of met de fiets naar de boerderij en de rondleiding vindt voor het grootste deel in openlucht of in goed verluchte ruimtes plaats.
 
 
… en blijken méér dan de moeite waard
 
Onlangs bevroegen we zo’n 130 leerkrachten over hun ervaring met boerderijbezoeken. De grote meerderheid is erg positief. Dit zijn volgens hen de belangrijkste troeven van de boerderij als locatie voor een uitstap:  
  • De connectie met de natuur en de dieren.
  • De rustige, ontspannende omgeving en de gezonde buitenlucht, weg van het drukke (stads)leven.
  • De connectie met de oorsprong van ons voedsel, en het inzicht dat landbouw heel belangrijk is.
  • De vele mogelijkheden tot beleving en ontdekking.
Speel die troeven dus zeker uit in je promotie!  
 
18032021_klasopbezoek.jpgNieuwsgierig naar meer informatie over de bevraging? Lees hoe we de resultaten communiceerden naar de leerkrachten op onze website www.metdeklasdeboerop.be.
 
 
 
Boerderijbezoeken en – activiteiten in de vrije tijd en hoeveterrassen moeten nog even wachten …
 
Vanaf 8 maart mag je met 10 personen buiten.  
  • De afstandsregel van 1,5 m wordt gerespecteerd.
  • Het gaat over niet-georganiseerde activiteiten (enkel activiteiten in de privésfeer zijn toegelaten).
Vanaf 1 april wordt een ‘buitenplan’ uitgerold onder voorbehoud van goede coronacijfers:  
  • Cultuur en evenementen tot max. 50 personen kunnen. Let op de afstandsregels en mondmaskerplicht.  
  • Dit biedt opening voor boerderijbezoeken die volledig buiten plaatsvinden! Onthaal of een film in jullie zaaltje past hier niet onder.
  • Vanaf de paasvakantie kunnen kampen met overnachting voor jongeren t.e.m. 18 jaar, max. 25 personen. Kampjes zonder overnachting konden al langer.
Vanaf 1 mei -onder voorbehoud- opening van de reca (restaurant – cafés). Hoeveterrassen en -picknicken vallen hieronder.
 
 
… maar niets houdt je tegen om voor deze zomer al een leuke activiteit op je boerderij uit te werken. Laat je gratis adviseren
 
18032021_hoeveterras.jpgOverweeg jij een zomeractiviteit te organiseren op jouw boerderij? Je kan je nog steeds inschrijven voor onze quick-scans. Tijdens zo’n quick-scan toets jij je idee af met onze event- en communicatiecoach en krijg jij in ruil tips over de organisatorische aanpak en mogelijke communicatiekansen. Smaakt dat naar meer? Geef dat dan aan op het einde van het gesprek. Twee landbouwbedrijven met een origineel idee én goesting om erin te vliegen, krijgen extra begeleiding op maat.
 
 
 
Tip: jouw gemeente kan een belangrijke partij zijn
 
Mogelijks zijn er specifieke maatregelen op lokaal niveau. Raadpleeg daarvoor de website van jouw gemeente. Vaak adviseert de gemeente ondernemers of activiteiten kunnen en onder welke voorwaarden. Durf te vragen.  
 
 
 
 
Logobanner_IedereenBoer_financiers_liggend_fin.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding