Welk water drinken jouw koeien? Wat zijn jouw ervaringen met de verschillende drinkwaterbronnen en wordt het water van jouw koeien behandeld? In de operationele groep Healthy Water for Happy Cows gaan Inagro en Hooibeekhoeve samen met vijf melkveehouders en drie waterbehandelingsfirma’s op zoek naar meer kennis over drinkwaterontsmetting bij rundvee. Ook jouw hulp is daarbij welkom. Lees snel verder en deel jouw ervaringen met ons!

Healthy Water for Happy Cows: welk water drinken jouw koeien?

Drinkwaterkwaliteit is belangrijk als we gezonde koeien willen houden en goede technische resultaten willen behouden. Maar wat als de kwaliteit van het drinkwater van onze koeien toch niet zo goed is? Wat als de waterbron die we ter beschikking hebben bacteriologisch niet voldoet? Moeten we dan overschakelen naar leidingwater of toch opteren voor een waterbehandeling om de bacteriologische kwaliteit van het water te verbeteren? In de varkens- en pluimveehouderij wordt vaak gekozen om het water chemisch te ontsmetten, maar kan dat ook voor rundvee op dezelfde manier en met dezelfde technieken? Vaak zijn we bezorgd om de invloed van die ontsmettingsmiddelen op de correcte werking van de pens, maar is dat terecht?

Daarom beslisten vijf melkveehouders en drie waterbehandelingsfirma’s om samen met Inagro en Hooibeekhoeve en met steun van Vlaanderen en Europa een Operationele Groep op te richten. Die loopt van februari 2021 tot en met januari 2023. In de Operationele Groep onderzoeken we het effect van chemische drinkwaterontsmetting op de penswerking en de prestaties van koeien via labotesten en in praktijkproeven. Naast kennis uit onderzoek willen we graag ook kennis uit de praktijk verzamelen.

Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Ben je melkvee- of vleesveehouder, vul dan onze korte enquête in en deel (anoniem) jouw ervaring met drinkwater en eventuele drinkwaterbehandelingen.

> Vul de enquête in.

Heb je interesse in dit onderwerp, volg dan onze nieuwsbrieven voor meer info en tips.

Meer info

An Cools
an.cools@inagro.be
Project Healthy Water for Happy Cows

 

 

logo healthy water.png


Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij | Vleesveehouderij | Water