Netten en klimaatdoeken zijn een goede hulp bij gewasbescherming in de groenteteelt. Tegenwoordig is er een ruim aanbod van deze afdekmaterialen op de markt. Dat aanbod is de laatste jaren ook sterk geëvolueerd. Om telers een leidraad te bieden, werkten Inagro en het Proefstation voor de Groenteteelt de afgelopen twee jaar een aantal acties uit. In een reeks nieuwsberichten stellen we je graag de resultaten voor. We starten met twee informatieve video’s over de correcte toepassing van netten in groentegewassen.

Gebruikswijzer netten in de groenteteelt - deel 1: tips in beeld

Praktische tips voor het leggen en verwijderen van netten in het veld

In de eerste video brengen we praktische tips in beeld over
  • het op- en afleggen van netten over gewassen,
  • de aankoop
  • en het bewaren van netten.

Zorg in de eerste plaats dat je bij aankoop van een net de afmetingen voldoende ruim neemt. Reken minimaal 1 m extra langs alle zijden om een bepaalde teeltoppervlakte af te dekken. Vind je niet de gewenste maat in de beschikbare standaardbreedte, dan kan je ze eventueel op maat laten maken bij sommige leveranciers. Zo vermijd je dat je de netten te strak over het gewas moet leggen. Voor bepaalde fijne gewassen kan het aangewezen zijn om tunnelbogen of andere steunmaterialen te gebruiken. Hou hier ook rekening mee voor de afmetingen.

 
 
Netten moeten tijdens de teelt meermaals op en af het gewas om onkruidbestrijding en gewasinspectie mogelijk te maken. Het is van belang om dat met de nodige zorg te doen om je netten zo lang mogelijk te laten meegaan.
  • Leg het net altijd langs eenzelfde kant en verder dan het spoor van de tractor. Zo moet je het telkens maar langs één kant losmaken bij bewerkingen en blijven er bijvoorbeeld geen tanden van de wiedeg in haperen.
  • Een extra speler waar je bij de werkzaamheden eventueel dient rekening mee te houden, is de wind. Het net kan vanaf de randen beginnen oprollen en opwaaien. Leg het direct goed vast en leg korter of extra vast als veel wind voorspeld wordt.
 
 
Rol netten na gebruik droog op en laat ze niet liggen
 
Aan het eind van de teelt of als de bescherming niet meer nodig is, verzamel je de netten onder droge omstandigheden van het veld door ze manueel of mechanisch op te rollen. Laat ze niet onnodig op het veld liggen, want dan riskeer je schade door haperingen, wind, onkruid en UV-licht. Manueel is het een hele klus en voorzie je best voldoende mankracht. Breng het net eerst samen in de breedte en rol ze dan zo strak en compact mogelijk op in de lengterichting.

Voor grotere doeken en/of grotere arealen is het aangeraden een oprolmachine te gebruiken om ergonomischer en efficiënter te werken. Er zijn verschillende varianten op de markt die het net of doek op een spoel of bobijn draaien tot een compacte rol. De meeste constructeurs die actief zijn in de kool- en preimechanisatie hebben een oprolsysteem in hun aanbod. Zowel bij aankoop als gebruik van een oprolmachine moet je de nodige aandacht besteden aan veiligheid.

Berg netten op met zorg
 
Je bergt de opgerolde netten best op in de loods. Als je geen plaats hebt onder een dak, zorg dan voor afscherming van zon en regen met een zeil. Wees alert voor knaagdieren (vnl. ratten, muizen) want ze maken er graag gebruik van.

Zodra je meerdere netten hebt, hang je best aan elke rol een label bij het opbergen. Noteer type, aankoopjaar, lengte en breedte en eventuele schade. Zo vind je bij het volgende gebruik snel het gepaste doek voor een teelt en perceel terug. Op basis van die inventarisatie kan je ook tijdens de winter inschatten of je over voldoende gepaste doeken beschikt voor het komende seizoen.

Verschillende netten voor verschillende toepassingen
 
In de tweede video informeren we je over de effecten van verschillende types netten op plaaginsecten en groentegewassen. Daarover volgt nog meer info in de volgende nieuwsberichten.
 
 
 
 
De video's zijn gerealiseerd in kader van het CCBT-project "Gebruikswijzer voor afdekmaterialen in de groenteteelt".
CCBT_vlaanderen_combi_klein.jpg

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Groenten Open Lucht