Een goed gebruik van cijfermateriaal dat aanwezig is op het melkveebedrijf kan melkveehouders helpen bij het transitiemanagement van hun melkkoeien. Vier bachelorstudenten biowetenschappen aan UGent voeren een enquête uit binnen het VLAIO-LA traject 'Veerkracht'. Ze onderzoeken hoe intensief onze Vlaamse melkveehouders gebruik maken van (technologische) hulpmiddelen en waar kansen tot verbetering liggen. Doe jij mee?

Gebruik jij ook (technologische) hulpmiddelen bij je melkvee?

Ben jij een van de melkveehouders die de enquête invult? Je kan dit doen tot 25 maart 2021 en je maakt kans om een metabole bedrijfsscan van DGZ (t.w.v. 350 euro) te winnen. (We mikken op 100 ingevulde enquêtes, een onschuldige hand zal twee winnaars aanduiden).

Met de resultaten van de enquête willen we onderzoeken welke de interessante indicatoren zijn die melkveehouders momenteel onderbenutten. Veel melkveehouders doen bijvoorbeeld aan MPR, maar gebruiken de uitslag nauwelijks om een uitgebreide blik te werpen op hun transitiemanagement, vaak omdat de interpretatie onvoldoende gekend is bij melkveehouders.

 

Transitie-index

Deze enquête kadert in het VLAIO-LA traject 'Veerkracht', een vierjarig project gecoördineerd door prof. Veerle Fievez (UGent). Daarin werd onder andere een nieuwe transitie-index ontwikkeld (UGent & KULeuven). Die index is bedoeld om bij individuele koeien melkproducties op te sporen die afwijken van verwachte producties. Dat wordt gebruikt als een snel alarmsignaal.

De komende twee jaar wordt de nieuwe index gevalideerd bij twintig Vlaamse melkveehouders. Zij worden sinds enkele maanden nauwgezet opgevolgd door Inagro op het vlak van droogstandsvoeding en bijhorende kengetallen. Verder gebeurt gedetailleerd onderzoek in de proefstallen van ILVO-Dier en de Hooibeekhoeve naar onder andere ketonemie.

Vul jij ook de enquête in voor 25 maart 2021? Dan help je niet alleen ons en het ruimere onderzoek verder. Je maakt ook kans op een metabole bedrijfsscan t.w.v. 350 euro voor jouw bedrijf, uitgevoerd door DGZ!

 

 

Uitvoerende projectpartners:

Enquete_veekracht_Banner.jpg

Financiering van dit project gebeurd door:

Innoveren_ondernemen.png

Cofinanciering o.v.v. aanbieden metabole bedrijfsscan:

DGZ.jpgGekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij