Op woensdag 24 februari om 10 u organiseert het New-C-Land-team een webinar over het verwarmingsnet van Ostricourt (Frankrijk). Het net verwarmt sinds eind vorig jaar meerdere openbare gebouwen en wordt gevoed door miscanthussnippers. De miscanthus wordt lokaal geteeld op vervuilde sites. Interesse om kennis te maken met dit interessante project? Schrijf je dan snel in!

Webinar: een verwarmingsnet voeden met miscanthus van marginale gronden

De stad Ostricourt is gelegen in de regio Hauts-de-France op ongeveer 50 km van Kortrijk. De bouw van het verwarmingsnet zorgt ervoor dat de stad energiekosten bespaart en inzet op duurzaamheid.

Maar dat is niet alles! Er wordt ook gemikt op de uitbouw van lokale landbouwactiviteiten. In de nabije omgeving van de stad zijn enkele landbouwgronden vervuild met lood en cadmium, waardoor die percelen niet langer bruikbaar zijn voor de teelt van voedingsgewassen. Door de teelt van miscanthus kunnen landbouwers toch nog een inkomen verwerven op deze percelen.

20210215_Oogst miscanthus.jpg

Doelstellingen

Tijdens deze webinar willen we grensoverschrijdende kennisdeling mogelijk maken en innoverende goede praktijken delen. We gaan ook dieper in op:

  • de valorisatie van verlaten (en eventueel vervuilde) terreinen en de uitoefening van een economisch rendabele landbouwactiviteit;
  • de aanplanting van non-foodgewassen op vervuilde sites;
  • de ontwikkeling van lokale biomassaketens.


Praktische info

Benieuwd naar dit project? Schrijf je dan snel in! Het programma van deze gratis webinar en de inschrijvingslink kan je vinden in dit agendapunt.

Vragen over deze webinar of de teelt van miscanthus? Contacteer Sophie Waegebaert via sophie.waegebaert@inagro.be of 051 14 03 30.

 

Het project New-C-Land is gefinancierd binnen het Interreg-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met steun van OVAM, provincie West-Vlaanderen en Wallonië. Meer info op www.interreg-fwvl.eu.

20210215-NewCLandlogo.jpeg

20210215-EUvlag.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen