Een verhoogde waakzaamheid is geboden voor komende week. Het KMI voorspelt een winterprik. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag is er kans op lage minima. Afhankelijk van de sneeuwval en/of nachtelijke opklaringen kunnen de temperaturen laag zakken. 

 
Waakzaamheid bij komend vriesweer!

Eventuele sneeuw maakt beslissing moeilijk  

Bij een sneeuwtapijt (isolator) kan de warmte niet meer uit de bodem, wat lokaal tot lagere temperaturen kan leiden. Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool kan wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is ook hier geboden. Het ene ras is sterker dan het andere. 


 

preivorst.jpg
Foto: Vorst kan bovengronds zeer veel schade geven. De prei links werd afgedekt, rechts niet. Volg de situatie op de voet om te bepalen of het nodig zal zijn of niet, rekening houdend met eventuele sneeuwval! (Het is rendabel om af te dekken vanaf -5°C).  

Hou het in de gaten!  

Volg de weerberichten dus zeer goed op en leg je afdekmateriaal niet te ver weg. Als komende dagen blijkt dat de voorspellingen duidelijker neigen naar zeer strenge vorst, leg dan (indien mogelijk) afdekmateriaal klaar op het veld (uitleggen en vastleggen aan een kant over lengte veld). Het is ook een optie om voldoende te rooien en in de koelcel te bewaren, maar de natte veldomstandigheden laten dat niet overal toe.
 

> Inagro maakte een beslissingsondersteunende tool voor afdekking in prei.