Bijna iedereen is er ondertussen van overtuigd: het gaat niet zo goed met onze bijen en bestuivers. Maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we ze weer laten zoemen. Er zijn veel initiatieven en ook veel kansen die we graag toelichten tijdens een digitaal symposium op 23 februari. Jij zal er toch ook 'bij' zijn?

Webi(j)nar: Bijensymposium op 23 februari

Wil je erbij zijn?

> Check dan dit agenda-item en schrijf je in!

Online, gratis, informatief (bijensymposium) maar ook interactief (bijenworkshops).

Bijzondere onderwerpen, fascinerende sprekers

Tijdens het symposium op 23 februari:


Waarom altijd weer die bij? - Prof. Dirk de Graaf, Universiteit Gent
Dinsdag 23 februari - 09:25
Dat het niet goed gaat met de bijen, dat horen we geregeld, maar waarom zijn ze zo cruciaal in ons dagelijks leven? Prof. Dirk de Graaf neemt je mee de bijenwereld in. Hij schetst het nut van bijen en insecten voor ons dagelijks leven en laat ons door de ogen van een bij kijken naar onze omgeving. Zo leer je uit eerste hand waarom bijen het eigenlijk wat lastig hebben. Maar bovenal is er hoop, want als we met z’n allen een inspanning doen, kunnen we het tij snel doen keren!
Prof. dr. Dirk de Graaf is directeur van Honeybee valley en projectleider van het Vlaams Bijenteeltprogramma.


Monitoring: nuttig of onbegonnen werk? - Jens D’Haeseleer, Natuurpunt Studie
Dinsdag 23 februari - 10:05
Meten is weten! Maar voor bijen is dat echt geen makkie. Bijen vinden en op naam brengen vraagt best wel een inspanning. Bovendien moeten de weersomstandigheden gunstig zijn, anders zie je ze niet vliegen. Jens D’Haeseleer doet al jaren veldonderzoek naar bijen en werpt met ons een blik op de stand van zaken van bijen in West-Vlaanderen. Hebben we hier zeldzame bijen in ons midden en komen er nieuwe bijen op ons af door de klimaatopwarming?
Jens D’Haeseleer werkt voor Natuurpunt Studie en is auteur van meerdere bijenrapporten in Vlaanderen.


Voorbeelden uit drie Kruisbestuivers-gemeenten - Chantal Van Rie (Damme), Siska Willems (Knokke-Heist) & Jeroen Vermeersch (Staden)
Dinsdag 23 februari - 10:55
Met het project Kruisbestuivers willen we ook gemeentebesturen inspireren om rekening te houden met bijen op het openbare domein. Dat kan op heel verschillende manieren en er zijn best al leuke voorbeelden te vinden. Daarom laten we drie gemeenten kort aan het woord. Knokke-Heist trekt als eerste Vlaamse gemeente de pesticidenvrije kaart, Damme pakte in 2019 uit met een heuse bijentuin en Staden voert al lange tijd een bijvriendelijk bermbeheer.
Chantal van Rie is deskundige groen bij Stad Damme. Siska Willems is stafmedewerker milieu, natuur & landbouw bij Gemeente Knokke-Heist. Jeroen Vermeersch is milieuambtenaar bij de gemeente Staden.


Tijdens de postsymposia van 25 februari tot 11 maart…

… is er voor elk wat wils. Maar vanuit Inagro willen wij vooral 1 spreker in de kijker zetten:

Lieven Devreese (Polderveld) - De bij en de landbouw: Waar zit de win-win?
Maandag 1 maart - 13:30
Bij en landbouw, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe groot is het nut nu van die bijen en insecten in de dagelijkse landbouwpraktijk? En hoe kan landbouw bijdragen aan een gunstige omgeving voor bestuivers en plaagbestrijders? Lieven Devreese geeft een inkijk in zijn landbouwbedrijfsvoering en hoe er omgegaan wordt met insecten.
Lieven Devreese is oprichter van de zelfoogstboerderij Polderveld in Westkapelle.

Maar uiteraard zijn ook de andere workshops niet te missen.

Beelden website bijensymposium_201443-02-01.jpg

 

 

Het bijenproject ‘Kruisbestuivers’ wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.kruisbestuiversoff.PNG