Melkveehouders staan vandaag de dag steeds meer onder druk door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit. Maar de schrik om geen goede kandidaat te vinden en de hoge personeelskosten zijn drempels bij het aanwerven van een werknemer. De ondervraagde melkveehouders gaven ook toe dat ze zich nog niet klaar voelen om personeel aan te sturen. Er is dus nood aan financiële en administratieve begeleiding.
IBO-traject van VDAB heeft financiële en administratieve voordelen
Lien Leroy (VDAB) gaf tijdens de eerste presentatie mee dat je via een IBO een werkzoekende op je bedrijf kan opleiden gedurende maximaal 6 maanden. Je betaalt geen loon of RSZ, enkel een vast maandelijks bedrag. Als werkgever stel je wel een opleidingsplan op met een lijst van competenties om de job goed uit te oefenen. VDAB heeft daarvoor een sjabloon. Vervolgens ging Lien nog dieper in op de verschillende toepassingen en aandachtspunten op een landbouwbedrijf, de verplichtingen en kostprijs van een IBO-traject.
Dit zijn de voornaamste voordelen van een IBO-traject voor de melkveehouder:
- begeleiding en ondersteuning van VDAB
- beperkte administratie
- besparing op de loonkosten
Hoeveel kost een werknemer? Boerenbond legt het voor je uit
Het financiële aspect houdt melkveehouders vaak tegen om een werknemer aan te werven. Jeroen Boudewijns (Boerenbond) gaf uitleg over de effectieve kosten en lasten bij zowel seizoensarbeiders als vaste werknemers. Hij had het over de sociale bijdragen, werknemerspremies, bedrijfsvoorheffing… Daarnaast gaf Jeroen ook uitleg over mogelijke kortingen op de loonkost. Zo is er bijvoorbeeld een financieel voordeel bij het aanwerven van een eerste werknemer of een werknemer met een beperking.
Bekijk de video-opname van de workshop
In
deze video kan je de volledige presentaties van VDAB en Boerenbond herbekijken.
De drie meest gestelde vragen
1. Wordt er rekening gehouden met de keuze van de IBO’er en de eisen van de werkgever (taal, melkvee, tractor rijden…)?
Het IBO-verhaal start bij het plaatsen van een vacature. Vervolgens krijg je reacties en zie je welk type werknemer geïnteresseerd is. De opleidingen zijn op maat van je bedrijf. Bij VDAB is er geen lijst van mensen die een IBO willen volgen. Ze kunnen wel kijken in een lijst van werkzoekenden of er potentiële kandidaten tussen zitten voor jouw bedrijf. De keuze voor een IBO-traject ligt bij de keuze van de werkgever.
2. Kan een buitenlandse werknemer ook via een IBO op een melkveebedrijf terecht?
IBO staat sowieso ook open voor Waalse en Noord-Franse werkzoekenden. Deze werkzoekenden kunnen dus instappen in IBO want VDAB heeft hiervoor een samenwerkingscontract. Andere buitenlandse werkzoekenden moeten in het bezit zijn van een geldige arbeidskaart en ze moeten bij VDAB ingeschreven zijn als werkzoekende.
2. Het creëren van een werkgeversgroepering is voor veel melkveehouders interessant. Bestaat er een platform om met andere geïnteresseerde landbouwers in contact te komen?
Voorlopig bestaat dit nog niet. Bij interesse kan je dit zeker laten weten aan Boerenbond of aan Acerta. Zo kunnen er verschillende bedrijven in beeld gebracht worden. Boerenbond kan zeker helpen bij de ondersteuning hierin.