Op woensdag 13 januari deelden we onze befaamde witloofteeltkits uit. Succesvol als altijd reserveerden scholen ze dit keer in een recordtempo: op één dag tijd was het aanbod volledig uitverkocht. Het uitdeelmoment in Inagro en het Boeverbos organiseerden we als een heuse coronaproof drive-in.

Snel uitverkochte witloofteeltkits opgehaald in een drive-in

De witloofteeltkits in januari en de champignonteeltkits in september zijn telkens weer een groot succes. Met die teeltkits proberen we leerlingen én leerkrachten warm te maken voor wat minder populaire groenten, hen inzicht te geven in het teeltproces én meteen ook onze werking van bezoekboerderijen voor klassen ‘Met de klas de boer op’ in de kijker te zetten.

Op één dag tijd volledig uitverkocht

Om het ophaalmoment vlot te laten verlopen, werken we met een reservatiesysteem. Iedere school (vestiging) kan drie teeltkits reserveren en dan ophalen in Inagro (Roeselare) of in het Boeverbos (Brugge). Leerkrachten worden op de hoogte gesteld dat ze kunnen bestellen via onze nieuwsbrief, de website en onze Facebook-pagina.

De gratis witloofteeltkits waren dit jaar op één dag tijd uitverkocht, uitzonderlijk vlug dus! Het kan wijzen op een stijgende interesse of grotere naambekendheid. Maar we vingen tijdens de kleine gesprekjes gedurende het ophaalmoment ook op dat leerkrachten sterk zoekend zijn naar leuke activiteiten met de kinderen, omdat uitstapjes en veel andere leuke doe-momenten door de coronamaatregelen wegvallen.

2021-01-witloofkits1.png


Een heuse drive-in en tijdsloten lieten het ophaalmoment coronaproof verlopen

Om de afhaling coronaproof te laten verlopen, werkten we voor het eerst met een drive-in. Leerkrachten konden tot op het laatste moment in hun auto blijven zitten. Zo hielden ze voldoende afstand en vonden de teelkits heel vlug hun weg naar de kofferbak.

Verder hanteerden we ook tijdsloten. De leerkrachten konden zich inschrijven om hun teeltkit op te halen tussen 14 en 15 u of tussen 15 en 16 u. Dat werd goed gerespecteerd.

 
2021-01-witloofkits2.png


Fijne samenwerking tussen team landbouweducatie en team witloof

De witloofteeltkits zijn een mooi resultaat van een goede samenwerking tussen het team landbouweducatie en team witloof, dat een paar maanden voor het uitdeelmoment al start met alle voorbereidingen. De witloofmedewerkers zaaien, oogsten en verpakken de wortels, een hele klus! De collega’s van landbouweducatie zorgen voor een vlotte communicatie en administratie van de bestellingen en organiseren het ophaalmoment.  

2021-01-witloofkits3.png


Leuke reacties van leerkrachten en leerlingen

Bij elke teeltkit horen enkele witloofwortels, voedingsstoffen in een proefbuis, een afdekfolie en een teelthandleiding. De verzorging vraagt niet veel inspanning en leerlingen kunnen die gemakkelijk samen met hun leerkracht opvolgen. Na 21 dagen is het witloof normaal gezien plukklaar. Zo ondervinden ze op een speelse manier dat witloof streekeigen, gezond en lekker klaar te maken is. Ieder jaar mogen we leuke reacties van leerkrachten en leerlingen ontvangen. En daar doen we het graag voor!Meer info over landbouweducatie in West-Vlaanderen? Mail naar metdeklasdeboerop@inagro.be.

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Witloof