Een nieuw Europees project binnen de champignonsector is gelanceerd: BIOSCHAMP. De komende 3,5 jaren gaan we samen met 11 partners een alternatieve en duurzame veenvrije dekaarde (verrijkt met biostimulantia) ontwikkelen. Tegelijk proberen we een bio-alternatief te vinden voor de gewasbeschermingsmiddelen die in de champignonteelt gebruikt worden.

Nieuw Europees project BIOSCHAMP binnen de champignonsector gaat van start

Kansen en moeilijkheden

De champignonindustrie speelt een belangrijke rol in de agrofoodsector in de Europese Unie. Qua voedingswaarde biedt de champignon een plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten en is het een belangrijke bron van vitamine D en selenium. De economische waarde werd geschat op € 33,7 miljard in 2017 en prognoses geven aan dat dit cijfer in 2026 zal opklimmen tot € 66,8 miljard.


De champignonteelt kent een hoge gevoeligheid voor verschillende pathogenen die op hun beurt verantwoordelijk kunnen zijn voor grote oogstverliezen. Steeds strengere wettelijke beperkingen voor champignontelers en een toenemend bewustzijn van de consument vragen dringend om oplossingen om te proberen de afhankelijkheid van fungiciden te overwinnen.

 

Het BIOSCHAMP-project zoekt oplossingen
In deze context is een nieuw Europees project gelanceerd. Het BIOSCHAMP-project heeft tot doel een geïntegreerde aanpak te ontwikkelen om de uitdagingen van de champignonteelt aan te pakken: het ontwikkelen van een alternatieve en duurzame veenvrije dekaarde (verrijkt met biostimulantia), het verminderen van de afhankelijkheid van en de behoefte aan chemische pesticiden, en het bijdragen tot het verbeteren van de productiviteit, de duurzaamheid en de winstgevendheid van de Europese champignonsector. Het project zal validaties uitvoeren op 3 verschillende commerciële champignonkwekerijen om het aanpassingsvermogen van de nieuwe ontwikkelingen in reële praktijkomstandigheden te garanderen.

LogoBiochamp.png

Duur van het project en partners
BIOSCHAMP (H2020) is van start gegaan op 1 oktober 2020 en duurt 3,5 jaar. Het Spaans technologisch centrum ASOCHAMP-CTICH (Asociación Profesional de Productores de Sustratos y Hongos de La Rioja, Navarra y Aragón) is coördinator.
Twaalf partners uit 6 verschillende landen werken samen: CTICH (Project coordinator, Spanje), Inagro (België), Stichting Wageningen Research (Nederland), CSIC (Spanje), Fertinagro Biotech (Spanje), Ekofungi (Servië), Innovarum (Spanje), EUROCHAMP (Spanje), Kekkilä-BVB (Nederland), NF Fibre B.V. (Nederland ), Uprawa Grzybów Lukasz Kiwala (Polen) en University of Oxford (Verenigd Koninkrijk). Het project brengt in totaal 5 onderzoekscentra, 3 grote bedrijven en 4 KMO’s samen.

OverzichtLandenChampignonProject.png

Financieel
BIOSCHAMP (Biostimulant alternative casing for a sustainable and profitable mushroom industry) wordt gefinancierd door het H2020-programma van de EU Commissie onder thema SFS-04-2019-2020 - Integrated health approaches and alternatives to pesticide use  (Grant Agreement no.: 101000651) en heeft een totaalbudget van 4,2 miljoen euro.

 

Op de hoogte blijven?
Weblink in Cordis: https://cordis.europa.eu/project/id/101000651
Nieuws en updates zullen gepubliceerd worden via Champignonbericht, Inagro nieuwsbrief de op de kanalen van sociale media Twitter @BIOSCHAMP (https://twitter.com/BIOSCHAMP) en LinkedIn (https://www.linkedin.com/showcase/bioschamp).

 

Contactpersonen
Algemene contactpersonen: Marga Pérez (Project Coordinator; direccion@ctich.com), Jaime Carrasco (Innovation Manager; j.carrasco@ctich.com)
Contactpersoon België: Nancy Pyck (nancy.pyck@inagro.be)

logoChampignonEuropa.png


Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Eetbare Paddenstoelen