Medisch afval van diergeneeskundige handelingen (vaccinaties, nabehandeling…) gemakkelijk, reglementair én goedkoper afvoeren? Het kan nu voor elke veehouder in West-Vlaanderen! Lees snel verder.

Opnieuw mogelijkheid tot deelname inzameling medisch afval
In de veeteeltsector voert de veehouder een aantal diergeneeskundige handelingen (vaccinaties, nabehandeling…) zelf uit. Het afval dat dit oplevert, wordt beschouwd als medisch afval. Men moet dit dus op een oordeelkundige manier afvoeren. Een individuele ophaling door een erkende afvalbeheerder is duur. Dit zorgt ervoor dat men deze afvalstroom vaak op een niet-reglementaire manier verwijdert, waardoor de veehouder niet over de nodige attesten beschikt. Via een project in de regio van Tielt en de Westhoek kan iedere veehouder medisch afval op een reglementaire en betaalbare manier afvoeren. Omwille van het succes werd beslist om dit voor iedere veehouder in West-Vlaanderen mogelijk te maken.

 

Hoe werkt het project?
Het principe ‘de vervuiler betaalt’ klinkt ongetwijfeld bekend in de oren. Voor deze afvalstroom is dit niet anders. Voor een individuele ophaalbeurt van medisch afval door een erkend ophaler lopen de kosten snel op. Maar via een collectieve inzameling valt de kost ruim te halveren.
Via dit project kan je jouw medisch bedrijfsafval verzamelen in eenmalig te gebruiken recipiënten. Die zal je dan twee keer per jaar naar een lokaal verzamelpunt kunnen brengen.

Er is keuze uit volgende recipiënten:

Kunststofcontainer

 • Volume van 50 liter met een maximumgewicht van 15 kg
 • Kostprijs*:
  1 recipiënt: € 31/stuk**
  Vanaf het 2de recipiënt: € 21/stuk

(**Enkel op het 1ste vat wordt een collectieve ophaalkost van €10 aangerekend.)

container.png
Naaldcontainer 1l

 • Volume van 1 liter
 • Kostprijs*: € 1,15/naaldcontainer


Naaldcontainer 2l

 • Volume van 2 liter
 • Kostprijs*: € 1,35/naaldcontainer

(*Alle inzamel-, transport- en verwerkingskosten zijn in de prijs inbegrepen)


Stappenplan en hoe deelnemen?

 1. Schrijf je in voor dit proefproject tegen uiterlijk 8 december
 2. Geef aan welke recipiënten je wil, alsook het aantal.
 3. Deze recipiënten kunnen worden afgehaald op de locatie die je aanduidt op het inschrijvingsformulier.
 4. Je ontvangt een totaalfactuur.
 5. Enkele weken voor de collectieve inzameling (juni 2021) geef je door hoeveel volle recipiënten je op het inzamelpunt naar keuze zal afleveren.
 6. Lever de volle recipiënten af op het inzamelpunt en neem lege recipiënten terug mee. Je ontvangt nadien een verwerkingscertificaat via ‘My Vanheede’.

 

Hieronder zie je een mooi overzicht van de verschillende collectieve afhaal- en inzamelpunten. Als landbouwer mag je geen volle recipiënten van derden vervoeren. Hou hier rekening mee.
medisch afval.jpg

 

Meer info of vragen?
Neem gerust contact op met één van de volgende projectpartners:

POM: Guido De Roo
guido.deroo@pomwvl.be
059 36 99 32

Inagro: Stephanie Jonckheere
stephanie.jonckheere@inagro.be
051 27 33 63

Boerenbond: Pieter-Jan Delbeke
Pieter-Jan.Delbeke@boerenbond.be
051 26 03 42  

ABS: Eric Claeys
eric.claeys@absvzw.be
051 26 08 25

Corona
Tijdens dit collectief inzamelmoment gelden de opgelegde veiligheidsmaatregelen inzake het coronavirus. Hou hier rekening mee. We voorzien de nodige voorzorgsmaatregelen om alles op een veilige manier te laten verlopen.

 

medisch afval logo.png