Op 27 oktober ging een virtuele editie door van de internationale ESNI-conferentie. We kregen een inzicht in de laatste ontwikkelingen op gebied van nutriëntenrecuperatie. Zo schetste Wim Debeuckelaere van de Europese Commissie de criteria om bepaalde herwonnen meststoffen afkomstig van dierlijke mest te gaan gebruiken als kunstmest. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker verder!

Interessant nieuws vanop de tweede ESNI-conferentie

ESNI, georganiseerd door de Biorefine Cluster Europe, staat voor European Sustainable Nutrient Initiative. Dit is een internationale conferentie waar gerenommeerde sprekers vanuit heel Europa de nieuwste zaken op gebied van nutriëntrecuperatie aankaarten. Door de coronamaatregelen kon deze tweede editie niet doorgaan in Brussel, zoals oorspronkelijk gepland. De organisatoren bleven echter niet bij de pakken zitten en zetten een virtuele editie op poten.

In totaal werden er acht presentaties gegeven over diverse onderzoeksprojecten die lopende zijn binnen Europa waar de focus op nutriëntenrecuperatie ligt. Bovendien was ook Wim Debeuckelaere van DG ENVI te gast om meer te vertellen over SafeManure. Met deze studie wil de Europese Commissie onderzoeken of bepaalde meststoffen met als oorsprong dierlijke mest het statuut van minerale stikstofmeststoffen kunnen krijgen, en dus bovenop de 170 kg dierlijke N/ha/j kunnen toegediend worden.

 

Binnenkort versoepeling voor bepaalde herwonnen meststoffen?

Het finale Safemanure-rapport werd gepubliceerd in september en somt diverse criteria op waaraan deze RENURE (REcovered Nitrogen from manURE) producten moeten voldoen. De belangrijkste criteria zoals opgenomen in het finale rapport staan hieronder opgesomd:

 

  • De producten moeten verkregen worden door een doorgedreven fysische, chemische of biologische mestverwerking, waarin de minerale stikstofinhoud hoger is dan het inkomende materiaal.
  • RENURE-producten moet een minerale stikstof: totale stikstof ratio hebben van hoger dan of gelijk aan 90% of een TOC:TN ratio kleiner of gelijk aan 3.
  • De RENURE-producten mogen niet meer dan 300 mg Cu/kg DS en 800 mg Zn/kg DS bevatten.

 

Op basis van bovenstaande criteria komen diverse hoogwaardige stikstofmeststoffen die reeds geproduceerd worden in Vlaanderen, in aanmerking om als RENURE erkend te worden. Denk maar aan bijvoorbeeld ammoniumzouten afkomstig van stripping-scrubbing, mineralenconcentraten en dunne fractie van digestaat na doorgedreven scheiding.  

Al deze zaken dienen echter nog vertaald te worden op beleidsniveau per lidstaat, waardoor implementatie zeker nog niet voor het groeiseizoen 2021 zal zijn.


> Bekijk hier het volledige rapport.  


Overige presentaties

Verder waren er ook nog diverse sprekers uit heel wat onderzoeksprojecten (ReNu2Farm, Nutri2Cycle, Systemic, Circular Agronomics, …). In volgende nieuwsberichten zoomen we wat meer in op een aantal van deze presentaties.


Meer info

Wil je meer info over het SafeManure-rapport of nutriëntenrecuperatie in het algemeen? Contacteer dan: