Met dit winterweer denken we niet onmiddellijk aan de aanplant van bomen en struiken. Toch is het nu de ideale periode om aan de slag te gaan op je bedrijf. In dit nieuwsbericht geven we heel wat tips mee, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.

Plant nu je bomen en struiken!

Bomen en streekeigen struiken worden meestal in ‘losse wortel’ verkocht. Dat betekent dat ze zonder aarde aan de wortel verhandeld worden. De aanplant moet dan ook gebeuren terwijl de boom ‘in rust’ is, in de winter dus. Het plantseizoen voor planten met ‘blote wortel’ loopt van begin november tot half maart. Zolang het niet te nat is, raden we aan om nu al aan te planten.

Tijdens de wintermaanden zal de plant al kleine haarwortels maken. Die zorgen ervoor dat de plant in het voorjaar de droge periodes beter kan overbruggen. Maak je geen zorgen over komende vorstperiodes. Als de plant mooi in de grond zit, kan er niets gebeuren!

 


Waar let je best op bij het aanplanten?

Struiken kunnen zo in een plantgat, maar hoogstambomen vragen iets meer
aandacht. Zorg ervoor dat het wortelgestel goed in contact staat met de bodem. Voorzie de nodige verstevigingen en eventueel een afscherming voor dieren. De versteviging kan bijvoorbeeld met een steunpaal naast de stam, aan de zijde van de hoofdwindrichting, zodat de stam niet tegen de paal schuurt bij felle wind. Bind de stam vast aan de paal met een boombinder.

Zodra het wat droger wordt, is het tijd voor actie!

 

Heb je al gehoord van … ‘Bewilg het landschap’ van Stad-Land-schap?

Voor het derde jaar op rij pakt Stad-Land-schap 't West-Vlaamse hart uit met ‘Bewilg het landschap’. Dankzij die actie kan je gratis wilgenpoteBewilg het landschap.jpgn verkrijgen om die deze winter in je weide of tuin aan te planten. Knotwilgen bieden heel wat voordelen: ze zorgen ervoor dat drassige weilanden droger worden, bieden een schuilplaats aan veel dieren en insecten, houden beekkanten vast en verfraaien ons landschap. Ze zijn bovendien een echte "houtmijn". In de drie voorbije actieperiodes werden maar liefst 2.500 wilgenpoten uitgedeeld.
 
 
Heb je interesse?

 

Woon je niet in het werkingsgebied van Stad-Land-schap 't West-Vlaamse hart, neem dan contact op met het regionaal landschap van jouw regio.

  • Beernem, Brugge, Damme, Ichtegem, Jabbeke, Oostkamp, Torhout en Zedelgem: rlhoutland@west-vlaanderen.be
  • Heuvelland, Ieper, Poperinge, Mesen, Vleteren en Zonnebeke: info@rlwh.be
  • Alveringem, Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge en Veurne: info@rlijp.be

 

 

 logobandbedrijfsintegratie.PNG

Gekoppelde thema's & sectoren: Bedrijfsintegratie | Landbouw In Zijn Omgeving