Op 30 oktober organiseerden Flanders Food, Inagro, UGent en Vives een online event rond eendenkroos en waterlinzen in Vlaanderen. Op dit event proefden 35 verschillende organisaties van de mogelijkheden die eendenkroos of waterlinzen hebben. Dit succes toont ons dat er voldoende interesse is om hier verder mee te werken. Maar wat willen we in de nabije toekomst verwezenlijken? We vertellen graag meer over onze plannen.

Waar willen we in de nabije toekomst naartoe met eendenkroos en waterlinzen?

Online event bracht heel wat informatie op

Het event lokte een diverse groep geïnteresseerde organisaties. Dit bleek uit een peiling die werd georganiseerd op het event. Daarin gaven ongeveer de helft van de deelnemers aan dat zij het meest potentieel zagen in de humane consumptie van waterlinzen, terwijl de andere helft aangaf dat mestverwerking en veevoederproductie meer potentieel toonden. Er werd vervolgens tijdens korte brainstormsessies gediscussieerd over uitdagingen en verwachtingen die verschillende stakeholders hebben. Een kort verslag van wat er gezegd werd kan je in bijgevoegde PDF bekijken. Indien je de slides wenst, kan je deze opvragen via het e-mailadres onderaan.

 

Grote plannen

Dit digitaal event is echter nog maar het startpunt van wat we nog willen bereiken. Vanaf volgend jaar willen Flanders Food, Inagro, UGent en Vives samen een toekomst schrijven aan het eendenkroos- en waterlinzenverhaal. We willen verschillende indoor en outdoor pilootinstallaties opstellen om de kweek, de oogst en de opslag van eendenkroos te optimaliseren en uiteindelijk deze systemen te implementeren bij geïnteresseerde landbouwers. Daarnaast zal ook de economische haalbaarheid bestudeerd worden. Binnen het project voorzien we bovendien een volledig werkpakket om de verwerking tot voeding-  en veevoedertoepassingen te gaan bestuderen. Zo zal het droogproces van de waterlinzen geoptimaliseerd worden, het resulterende poeder gekarakteriseerd worden en hiermee een waterlinzenburger ontwikkeld worden. Ook de eiwitextractie en de verwerking tot voederpellets wordt bestudeerd.
 
We hebben jou nodig!
Deze plannen kunnen we echter alleen maar bereiken als we ook voldoende steun van landbouwers hebben. We zoeken daarom gemotiveerde boeren die willen zetelen in de gebruikerscommissie, zodat ook de belangen van deze groep vertegenwoordigd worden. Hiervoor lever je een financiële bijdrage van 75 euro per jaar, zolang het project loopt. Hierdoor zal jouw bedrijf tijdens de bijeenkomsten (2 x per jaar) de projectresultaten vernemen vanop de eerste rij.
 
De landbouwers die deelnemen aan de gebruikerscommissie krijgen in de eerste plaats informatie over de teelt, wetgeving en verwerking. De financiering van het project zal ook ervoor zorgen dat we op jouw bedrijf een klein pilootopstelling (10 m²) kunnen installeren. Je kan er zelfs zien wat de productiviteit kan zijn en hoe je die kan behalen op een reststroom van je bedrijf of wanneer je deze bemest met kunstmeststoffen.
 
Indien je geïnteresseerd bent om deel te nemen, volstaat het om dit te bevestigen via e-mail met enkele zinnen waarin je jouw deelname motiveert. Aarzel niet om ons te contacteren indien je hierover nog verdere vragen hebt. Dit kan via het e-mailadres onderaan.
 
Neem deel aan de enquête en maak nog tot 15 november kans op één van de vijf pakketten Heuvellandwijn
Om het komende project kracht bij te zetten, is Inagro ook op zoek naar de mening van de landbouwers. Dit peilen we door middel van een enquête. We kijken in de eerste plaats naar glastuinbouwers en varkenshouders die hun eigen mestverwerking uitvoeren. Maar we horen graag de mening van iedereen actief in de landbouwsector.
Aarzel dus niet, laat jouw stem horen, en maak kans op één van de vijf pakketten Heuvellandwijn ter waarde van € 30. De enquête invullen, neemt amper drie minuten van je tijd in beslag.
 
Voor meer vragen en/of om je in te schrijven voor het project, kan je terecht bij reindert.devlamynck@inagro.be
 
Deze workshop past ook binnen het nieuwe initiatief Nutricycle Vlaanderen, een online platform dat informatie en projecten rond nutriëntenrecuperatie bundelt: https://nutricycle.vlaanderen/ en het Vlaanderen circulair project: “waardeketen eendenkroos” https://vlaanderen-circulair.be/nl/doeners-in-vlaanderen/detail/eendenkroos-waardeketen
 
Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.
20201110-VC.png20201110-N2C.png20201110-EU.jpg