Dit jaar is Inagro erin geslaagd om ongeveer 2 miljoen snoekbaarslarven te produceren. Dit is een stijging van 35% uitbroedopbrengst  ten opzichte van vorig jaar, een nieuw record! Een deel van de bevruchte eitjes is voor de eerste keer naar een buitenlandse onderzoekspartner gestuurd. Een ander deel wordt nu opgekweekt in onze aquacultuurafdeling.

Kunstmatige voortplanting van snoekbaars buiten het seizoen

3 liter bevruchte eitjes

Gedurende drie opeenvolgende jaren organiseerde de European Percid Fish Culture (EPFC) in samenwerking met Inagro een internationale praktijkworkshop over de voortplanting van de snoekbaars (Sander lucioperca) buiten het natuurlijke seizoen. De vierde editie werd dit jaar omwille van Covid-19 opgeschort. De medewerkers van onze aquacultuurafdeling konden daardoor niet rekenen op de hulp van de buitenlandse experten en gasten die de workshop volgden. Maar dankzij het toepassen van de kennis die Daniel Zarski en Uroš Ljubobratovic ons tijdens de vorige workshops aanleerden, zoals de rijpingsprotocollen van de ouderdieren, de technieken om de kwaliteit en het stadium van de gameten te evalueren en de bevruchtingsprocedures, haalden onze medewerkers een recordopbrengst. Meer dan 3 liter eieren van goede kwaliteit werden bevrucht. Een deel van deze eitjes werd naar collega's in Duitsland gestuurd voor verdere experimenten.

 
snoekbaars_vrouwtje.jpg
Foto: snoekbaarsvrouwtje met buik vol gonaden
 
snoekbaars_eieren.jpg
Foto: bevruchte snoekbaarseieren in McDonald jars


2 miljoen snoekbaarslarven
Na zes dagen incubatie van de eieren zijn er ongeveer 2 miljoen larven uitgebroed. Dit zijn 35% meer geproduceerde larven ten opzichte van vorig jaar. Vier dagen na het uitbroeden werd een aanzienlijk aantal larven via het EPFC-netwerk verkocht. Op dit moment heeft Inagro meer dan 300.000 larven in het hatchery systeem. Een deel daarvan zal worden verkocht zodra ze de juveniele fase bereiken (5-10 g), de rest gebruiken we als voorraad voor de grow-outfase in 2021.
 
Volgende workshop
In september 2021 zal, indien mogelijk, de vierde workshop buitenseizoense snoekbaarsreproductie plaatsvinden in Inagro, in samenwerking met de experts Daniel Zarski (PAS) en Uros Ljubobratovic (HAKI).
 
Meer infomatie
Stefan Teerlinck
stefan.teerlinck@inagro.be
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur