Het voorbije seizoen kwam het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de rassenproef robuuste aardappelen filmen op het proefbedrijf biologische productie van Inagro. Robuuste aardappelrassen zijn rassen die goed bestand zijn tegen ziekten en plagen. Lieven Delanote geeft tekt en uitleg in een informatief filmpje.
Robuuste aardappelen: sterk in het veld en lekker op je bord!

Aardappelplanten worden belaagd door verscheidene ziekten en plagen. Een van de belangrijkste schimmelziektes die een aardappeloogst volledig kan doen mislukken is de aardappelplaag die veroorzaakt wordt door de schimmel "Phytophtora infestans".

In de biologische teelt maakt men gebruik van preventieve methoden om de planten zo sterk mogelijk te maken om de schimmelziekte te weerstaan. Zo worden de knollen voorgekiemd vooraleer ze geplant worden om de planten een voorsprong te geven. Daarnaast is in de biologische teelt een beperkt gebruik van koper toegelaten om de aardappelplaag af te remmen. Bij een sterke plaagdruk is dat niet altijd voldoende. Daarom gebruiken biologische boeren bij voorkeur "robuuste aardappelrassen" die resistent zijn tegen de schimmelziekte.

 

> Benieuwd naar meer? Lees het volledige artikel en bekijk het filmpje.


Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Biologische Productie