We blikken terug op de evolutie van de opbrengst en kwaliteit tijdens het voorbije groeiseizoen. We volgden de rassen Amora, Sinora, Fontane, Challenger, Bintje en Innovator op heel wat praktijkpercelen.

Terugblik op de groeicurve aardappelen seizoen 2020

Tijdens het voorbije groeiseizoen werden 87 praktijkpercelen opgevolgd. Hiervoor werd samengewerkt met verschillende partners: PCA, Inagro, PIBO, BDB, VO, Fiwap en Carah (in kader van het Landbouwcentrum Aardappelen). De rassenkeuze werd gemaakt op basis van hun aandeel in areaal in Vlaanderen en Wallonië. Het aantal staalnames op eenzelfde perceel varieerde van 2 tot 5. In totaal werden 325 rooiingen gedaan. We volgden de (half)vroege rassen Amora en Sinora op als ook de late frietrassen Fontane, Challenger, Bintje en Innovator.


Van bij de start van het groeiseizoen hadden vele gewassen het moeilijk door het aanhoudend droog en zonnig lenteweer. Vanaf half mei werd het echt wel zeer droog. Mei 2020 was zelfs de op één na droogste meimaand ooit. Pas in juni viel er weer wat regen van betekenis, maar deze viel zeer verspreid en vooral onder de vorm van onweersbuien. Ook de zomer was veel droger dan normaal. In augustus werden we bovendien getroffen door een lange en intense hittegolf (5-16 aug). De laatste week van augustus was het eindelijk een stuk frisser. Pas rond 25 september - op het moment dat het groeiseizoen van de late rassen ook ten einde was - is het echt beginnen te regenen.  
De vier late frietrassen haalden samen zo’n 15% minder opbrengst dan de voorbije jaren.

>Lees het volledige artikel op de website van het PCA.  

 

Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook de afdeling akkerbouw van Inagro plaatst haar kennis en advies op die website.    


Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw