Het voorbije groeiseizoen werden Fontane en Challenger elke twee weken bemonsterd. Bij Bintje en Innovator werden praktijkpercelen bemonsterd half augustus en na loofdoding. Tegen half september lagen de opgevolgde praktijkpercelen Innovator en Bintje volledig afgestorven. Voor de tweede keer werd de opbrengst, sortering en kwaliteit van deze twee rassen beoordeeld.

Proefrooiingen Bintje en Innovator

Tweede helft september werden stalen genomen om de opbrengst en kwaliteit op te volgen van de middenlate frietrassen Bintje en Innovator. In Vlaanderen worden die stalen bij Bintje genomen in een samenwerking tussen Inagro, PCA en PIBO. In Wallonië staan Fiwap en Carah in voor de proefrooiingen van Bintje en Innovator.

Het gaat om 14 percelen Bintje en 8 met Innovator.

  • Zowel Bintje als Innovator eindigen het groeiseizoen met 40 ton/ha. Voor beide rassen blijft deze totale opbrengst ver onder het meerjarig gemiddelde.
  • Bintje haalt een vergelijkbaar resultaat als in 2019 en doet het beter dan in 2018. Innovator doet het net iets beter dan in 2018 en 2019.
  • Het onderwatergewicht van Bintje is met gemiddeld 381g/5kg normaal te noemen. Innovator haalde een hoog onderwatergewicht van 399 g/5kg.
  • Heel wat partijen met Bintje vertonen (veel) doorwas, op geen enkel Waals perceel Innovator werd doorwas gevonden.


>Lees het volledige artikel op de website van het PCA.

Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook de afdeling akkerbouw van Inagro plaatst haar kennis en advies op die website.    

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw