Heb je reststromen op jouw bedrijf zoals mest of groenteresten? Heb je er al aan gedacht om er ook energie uit te halen? Tijdens drie webinars op 24 september gaven we duiding over wat de mogelijkheden zijn voor de varkens-, melkvee- en groentesector.  

Heb je dit gemist, maar wens je toch het laatste nieuws omtrent kleinschalige vergisting te weten? Klik dan zeker verder om de opnames van de webinars te bekijken!

Herbekijk onze webinar over wat kleinschalige vergisting voor jou kan betekenen!

Wat is kleinschalige vergisting?

Kleinschalige vergisting of pocketvergisting is een technologie waarmee landbouwbedrijven bedrijfseigen biomassastromen kunnen vergisten. Het vergistingsproces vindt plaats in een groot reactorvat in afwezigheid van zuurstof. Bij het vergisten wordt organisch materiaal (bijvoorbeeld mest) omgezet tot biogas. Een motor verbrandt het biogas (hoofdzakelijk methaan). Die motor drijft een generator aan in een warmte-krachtkoppelingsinstallatie of WKK. Daar wordt een hernieuwbare energiebron gevormd. De vergiste biomassa (digestaat) kan de landbouwer op het land gebruiken als type 2 meststof.

In het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 wordt pocketvergisting genoemd om emissies bij mestopslag te verminderen en groene warmte en stroom te produceren.

Met het project Pocket Power wilden Inagro en Universiteit Gent nagaan of deze technologie verder uitgebreid kan worden naar andere sectoren, zoals de varkens- en preisector. Bovendien bekeken we welke impact pocketvergisting heeft op de broeikasgasemissies.

 

Mogelijkheden voor drie sectoren

Als afsluiter van het project Pocket Power organiseerden we drie webinars (elk toegespitst op een sector), die de belangrijkste conclusies van het project op een bevattelijke manier samenvatten. We gingen in op wat pocketvergisting nu precies is, wat het potentieel is voor uitbreiding voor jouw specifieke sector en hoe we dit dan ook in de praktijk moeten brengen. Bovendien brachten we ook nog een virtueel bezoek aan een constructeur van pocketvergisters en twee van hun installaties.  


Webinar gemist?

Geen nood! Via volgende youtube-links kan je de volledige webinars herbekijken:

 

 

Ook de virtuele excursie kan je herbekijken.


Meer info  

Wens je meer info over pocketvergisting? Neem dan zeker contact met ons op:

 

 

 


 

Het project Pocket Power (partners: Inagro & UGent – vakgroep Groene Chemie en Technologie, vakgroep Landbouweconomie) wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), Boerenbond, ABS, Biolectric, Continental Energy Systems, Innolab, Vermeulen Construct, United Experts, Biogas-E, Inverde en VLACO.

20201005_VLAIO.jpg